GÜNCEL

Markar Esayan : Hutbe II...

Tarih
09 Temmuz 2019
İzlenme
1529 Kişi

Sekülarizmin birçok tanımı var. Daniel Bell’e göre sekülerleşme kavramı dinin, kamusal alan üzerinde kurumsal otoritesinin daralması; yani sadece kendi takipçileri üzerinde otorite sağlayabileceği daha özel bir alana çekilmesi, devletin veya toplumun diğer kesimleri üzerindeki mutlak otoritesinin kaybetmesi anlamına geliyordu.

***

Charles Taylor’a göreyse, Tanrı’ya inanmamanın akla bile gelemeyeceği bir toplumsal durumdan, Tanrı’ya inanmanın seçeneklerden sadece birine indirgendiği toplumlar sekülerleşmiştir.

***

markar esayan ile ilgili görsel sonucu

Kamusal alandan kendi özel alanına çekilme ölçüt ise (Bell) Türkiye oldukça sekülerleşmiş bir toplumdur. Taylor’un ölçütüne göreyse, Beyaz Türkler sekülerleşmiş, muhafzakarlar sekülerleşmemiştir. Yani dörtte bir oranında bir sekülerleşme söz konusudur.

***

Şimdi aşağı yukarı böyle bir toplumda yaşarken, geçen günlerde LGBT ve tam sekülerleşmiş kesimlerin peşinden gittiği bir Hutbe tartışması yaşandı.

***

Hutbe’de cinsiyetler ile ilgili cemaate içkin kurallar anlatılıyor ve tabii ki bu kurallara uyma çağrısı yapılıyordu. İslam üçüncü cinse, toplumsal cinsiyete, cinsiyet seçme özgürlüğü gibi şeylere karşıydı.

***

Karşı kampanya bunun ayrımcılık, hedef gösterme, nefret suçu olarak yaftaladı. Dikkati çekmek istediğim şey, sekülerliğin temel kuralının bile ötesine geçerek, dinin sadece kendi takipçileri üzerinde otorite sağlaması hududunu da ihlal ediyor, takipçilerine Kuran’a tezat başka normlar dayatılıyordu.

***

Ben bir dine müntesip olmayanlara norm dayatılmasına şiddetle karşıyım. Bu davranışlar korkunç sonuçlar üretmiştir. Batı bununla mücadele edeyim derken, sekülerleşmenin makul sınırları aşılmış, inancın aleyhine radikalleşmiş, sekülerizm Kilise’yi teslim almıştır. LGBT, feminizm vd. Batı’da bu konuda koçbaşı olarak kullanılmıştır.

***

Şimdi bunun aynısını şu hutbe olayında işaretini verdiği gibi, Türkiye’de yapmaya çalışıyorlar. Sizin kendi özel alanınızda neye nasıl inandığınızı da dizayn etmeye, onu yaftalamaya, mahkum etmeye, gözden düşürmeye çalışmaktalar.
yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Mehmet

    10 Temmuz 2019
    0 0
    Kansız lar istemiyor diye artık hocalar Hutbe de Günde 5 defa Namazı ne yapacaksanız çalışmk da ibadettir oruçla kendinize niye zulmediyorsunuz bu sıcakalrda oruç mu tutulur Bu sıcakta tesettürü ne yapacaksanız şort giyin niye terliyorsunuz vs... fetvalar mı versinler? (Kafir zaten kafirdir onun yaptığı ona göre normal) Bu kansızlara bu söylemleri söyleme fırsatı veren kendine Müslüman diyen menfaatperestlere söylüyorum Ölüm var Kıyamet var Haşir var HESAP VAR
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER