SİYASET

Markar Esayan : Sorular hep çalışmadıkları yerden…

Tarih
23 Nisan 2017
İzlenme
1741 Kişi
 Referandumdan “Evet” çıkmasıyla yaşanan hazımsızlığın ne kadar değerli bir reformu kabul ettiğimizi gösterdiği ortada. Batılı seçim gözlemcilerinin CHP’ye malzeme üretmesinden tutun, bazı Batı başkentlerinden gelen açıklamalar, tamamen 15 Temmuz’un başarısız olmasına duyulan öfkeyi andırıyor.

Türkiye kabuğundan sıyrılıyor ve bu anlamda önemli bir eşiği geçti. Bu durum ülkenin tamamı için hayırlı sonuçlar üretecek. Süreç normalleştikçe 16 Nisan’ın ülke için ne kadar önemli bir eşik olduğunu Hayır veren vatandaşlar da görecekler. Zihinlerindeki soru işaretleri de böylece kalkmış olacak.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland’ın “Hiçbir uluslararası kurumun bir ülkedeki seçimlere müdahale edemeyeceği”ne dönük açıklaması da önemli. AİHM Avrupa Konseyi’nin yargı ayağı… Jagland yürütmenin başındaki kişi ve tespiti böyle. Zaten eğer bu kurumları tamamen gözden çıkarmamışlarsa, tarafgirlikte bir noktada durmaları gerekir.

Ben CHP’nin tıpkı anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi’ne (referandumda muhafazakâr oylarını kaybetmekten kaçındığı için) götürmekten vazgeçmesi gibi, referandumu da AİHM’e götürmeye cesaret edemeyeceğini düşünüyorum. Ama götürse de söz konusu CHP olunca şaşırmak mümkün değil.

Çünkü bundan sonraki hedef 2019 seçimlerini manipüle etmek olacak. Bunun hazırlıklarına şimdiden başladılar.

Referandum sonuçlarını kendi amaçlarına uygun şekilde “analiz” ediyorlar. Yüzde 48.5 oranını anti Erdoğan partisine dönüştürme çabası bunlar. Seçim bugün olsa, Hayır oylarının en az yüzde 6’sının Evet’e yöneleceği, hayır cephesinde kararsızların da epey yüksek oranda olduğu ortadayken... Evet cephesi ise “seçim tekrarlansa oyunuz ne olur?” sorusuna hiç fire vermeden yüzde 100 ile “oyum değişmez” cevabı vermiş.

İşte bir yandan sanki bu yüzde 48.5 CHP’de konsolide olmuş gibi davranırken, öte yandan Evet cephesindeki tahkimatı bölmeye çalışacaklar. Bir yandan da yüzde 51.4 Evet oranını küçümseyecekler.

Oysa Evet oyları geriden gelerek, Hayır’daki bunca tahkimata, yalana dolana, dış müdahaleye rağmen öne geçti.

Millet, deneyimlemediği bir modele Evet diyerek zor bir işi başardı. Özgüvenli davranarak ülkenin önünü açtı.

Bu manada, bunca aleyhte duruma rağmen alınan yüzde 51.4 oranı tarihi bir başarıdır.

Şimdi tüm hedefleri 2019 seçiminde Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını engellemek, Meclis’te de partisinin çoğunluk olmasını önlemek.

Hayır’da yüzde 48’5 diye konsolide olmuş bir kesim olmadığı için, Evet kısmındaki potansiyeli bölmeye çalışacaklar.

Bunu tabii meşru yollardan değil, bel altı yöntemlerle yapacaklar.

Tabii yine yenilecekler.

Hangi söylemi seçer, hangi kafa karıştırır yöntemi kullanırlarsa kullansınlar, hangi kuzu postuna girerlerse girsinler, asıl amaçları Erdoğan ile ona güvenen milletin arasına girmek olacak.

Ama başaramayacaklar.

Tüm mühendislikleri çökecek. Millet iradesine sahip çıkacak. Millet Erdoğan’a kara kaşı kara gözü için değil, kendi iradesine sahip çıktığı için sahip çıkıyor çünkü.

Bunu anlamadılar. Bunun için sorular hep çalışmadıkları yerden geliyor.

Yine öyle olacak.

Akşam
23 Nisan 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER