SİYASET

Mahmut Övür : Kılıçdaroğlu’nun vizyon projesi yeni mi, taklit mi?

Tarih
03 Aralık 2022
İzlenme
875 Kişi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sonunda hayal kırıklığı yaşatsa da en azından merak ettirmeyi biliyor. Bugün de öyle bir gün.
Peki, ne açıklayacak?
Önce çok net şöyle dedi:
"Sonsuza kadar krizi bitirecek bir vizyon açıklayacağız. Geliyor gelmekte olan..."
Sonra da şunları ekledi:
"Dünyaya da seslenmek isterim: Teknolojide, sanayide, eğitimde, insan haklarında, özgürlüklerde, çevrecilikte, hayvan haklarında rekabet etmeye geliyoruz. Ey dünya sen de 3 Aralık'ı bekle..."
Dünya bekliyor mu bilemem ama en çok bekleyen CHP'liler. Onlar o kadar çok hayal kırıklığı yaşadı ki artık bir "mucize" olmasa da sıradan bir projeye bile razılar.
Ancak Kemal Bey çıtayı öyle yükseğe koydu ki, insanlar inanmakta zorlanıyor ve ne çıkacağı konusunda şüpheye düştü. Üstelik o şüpheyi, yanında çıkaracağı Amerikalı danışmanı Jeremy Rifkin ve ABD eksenli ekonomistlerle daha da artırdı. Onlar sanki yeni CHP'nin "küresel komiserleri" gibi...
Peki, bugün Kılıçdaroğlu, krizi sonsuza kadar bitirecek, hatta dünyayı etkileyecek ne sunacak?
Birkaç gün önce Kılıçdaroğlu'nun projesinin 10 yıl önce Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın hazırlattığı proje olacağına dikkat çekmiş ve arkasındaki "sır adam" Recep Beşenk'ten söz etmiştim.

Bana gelen bilgilere göre, o projenin bir bölümünde çalışan Beşenk, danışman olduktan bir süre sonra projeyi Kılıçdaroğlu'na sunmuş, Kılıçdaroğlu da heyecanla projeyi sahiplenmişti.
İşte bugün açıklayacağı projenin o mu yoksa yeni bir proje mi olduğunu göreceğiz.
Şimdi gelin 2012 yılına gidelim ve o projeye biraz daha yakından bakalım. Ne kadar benzeyip benzemediğine de siz karar verin.
Projenin adı: "Planlı Yatırım Alanları Oluşturmada Özel Ekonomi Bölgeleri Modeli..."
Dönemin Bakanı Zafer Çağlayan, projeyi tanıtırken şöyle diyordu:
"Sağlığın, eğitimin, ticaretin, sanayinin, eğlencenin; hepsinin bir arada olduğu... Dünyada bazı gelişmiş ülkelerde olan bir sistemi dizayn etmeye çalışıyoruz. Oradaki sistem şu: Gümrüksüz yatırım, alışveriş ve ticaret merkezleri olabilecek özel alanlar oluşturmak."
Bakan Çağlayan sürecin nasıl olacağını da şöyle anlatıyordu:
"İller bazında olabilecek, birbirlerine komşu illeri kapsayabilecek, içinde lojistiğin son derece önemli olduğu alanlar olacak. Önce Ekonomi Yüksek Kurulu'na getireceğiz, orada tartışacağız; akabinde de Bakanlar Kurulu'na getirip oradan yasa olarak Meclis'e getirmemiz gerekiyor."
Yani tıpkı Çin'de, Güney Kore'de, Singapur ve Dubai'de olan serbest bölgelerin bir benzeri Türkiye'de kurulacaktı.
Projede Singapur örneği şu tabloyla verilmişti:
"Dünyanın en büyük petrokimya devleri dahil 150 şirket. Toplam 33 milyar dolar yerli ve yabancı yatırım."
Bu örneklerden yola çıkan bakanlık, Türkiye için Mersin- Adana ve Petkim Yarımadası gibi birkaç şehirde Özel Ekonomik Bölge konsepti oluşturuyordu.
Hedefleri de büyüktü: "Orta ve yüksek teknolojide Avrasya'nın üretim üssü olmakYerli ve yabancı sermayenin yatırım eğilimini artırmak.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER