GÜNCEL

Kurtuluş Tayiz : Fırat Kalkanı nasıl genişleyecek?

Tarih
07 Ağustos 2017
İzlenme
2217 Kişi
ABD, terör örgütü PYD/YPG’ye silah sevk etmeyi sürdürürken Türkiye, Fırat Kalkanı harekatını genişletmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Askeri Şura’nın tamamlanmasının ardından sıra güney sınırlarımızdaki terör oluşumuna geldiğini açıkladı.

Türkiye’nin 24 Ağustos 2016’da başlattığı Fırat Kalkanı operasyonuyla Azez, Cerablus, Rai ve El Bab’ı da içine alan 2 bin kilometrekarelik bölge Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolüne geçti. Türk askerinin 67, Özgür Suriye Ordusu’nun 600’e yakın şehit verdiği operasyonlarda 3 bin DEAŞ teröristi ise öldürüldü. Fırat Kalkanı ile sınırlarımızdaki DEAŞ varlığı tümüyle temizlenirken, PYD/YPG’nin kantonları birleştirme hayallerine de büyük bir darbe vuruldu; Kobani ve Afrin’i birleştirme planları suya düştü.

Şimdi soru yeni Fırat Harekatı’nın nasıl, nereye doğru genişleyeceğidir; Türkiye için terör örgütünün Suriye’deki varlığı aslında bir bütün olarak hedef olarak görülmek zorundadır. Ancak devletler de gerçeklere göre hareket etmek zorunda olduklarından bir öncelik sırası yapma gereği duyarlar.

Türkiye için öncelik arz eden bölge şüphesiz Suriye’nin kuzeyindeki alanlar. Azez çevresinde hala PYD/YPG’nin kontrol ettiği köyler bulunmakta. Yerel halk, buraların boşaltılması için zaten her gün gösteri düzenlemekte, yürüyüşler gerçekleştirmekte ve Türkiye’den de yardım istemekte. Terör örgütünün Tel Rıfat, Tel Abyad, Haseke ve çevre yerlerdeki varlığı da muhakkak bu operasyonun hedefleri arasında olacaktır.

Hatay ve Gaziantep’e sınır kapıları olan, Türkiye için stratejik önemdeki -terör örgütünün ‘kanton’ ilan ettiği- Afrin ile Ankara’nın daha önce “kırmızı çizgisi” olarak ilan ettiği, Fırat’ın Batısı’nda yer alan Menbiç de öncelikli bölgeler arasında sayılmalı.

Bizim için belki de önemli noktalardan biri de daha önce boşaltmak zorunda kaldığımız ama hala resmen de Türk toprağı olan Süleyman Şah’a dönüşü sağlamak olmalıdır ki, bunun daha fazla ertelenmemesi gerekiyor. Türkiye’nin Halep ve İdlib’teki varlığını güçlendirmesi de zaten ayrı bir gereklilik; şu an Türkiye’ye karşı büyük tuzağın kurulduğu yerlerden biri de İdlib’tir; Fırat Kalkanı’nın genişlemesi, Türkiye’nin buradaki etki ve kontrol gücünü de arttıracaktır.

Her olayda izahat mı verecek?

MHP lideri Sayın Devlet Bahçeli, “Devleti yıkıyoruz”, ya da “Devleti yeniden yapılandırıyoruz” tartışmasına sosyal medya hesabından sert tepki gösterdi. Bununla yetinmeyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da konuyla ilgili izahat beklediğini açıkladı.

Olayın vuku bulduğu yer Doğan Medyası’nın bir televizyon kanalı. Söz konusu sözlerin sahibi ise Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan. Oğan’ın AK Parti’de resmi bir unvanı yok. Eskiden MKYK üyeliği yapmış bir isim sadece.

Doğan grubu, kendi kanalındaki bir konuşma üzerine yazarları ve yorumcularıyla birlikte bir kamuoyu oluşturmayı başardı. Deyim yerindeyse bir bardak suda fırtına kopardılar. Meclis’te grubu bulunan siyasi bir partinin lideri olarak Devlet Bahçeli’nin de bu konuda elbette görüşünü açıklama, hatta kendisince kullanışlı bir meseleyse üstüne gitme hakkı var.

Fakat, benzer her olayda Devlet Bahçeli’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan izah isteme tavrına şahit oluyoruz ve doğrusu buna pek anlam veremiyorum. Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan neyin şüphesini duyuyor? Devleti yıkmaya çalışanlar ile devleti koruyamaya çalışanların kimler olduğu belli değil mi?

Söz konusu tartışmayı çıkaran sözlerin sahibi ne Cumhurbaşkanı’nın danışmanı, ne hükümet sözcüsü, ne milletvekili, ne MKYK üyesi.

Velhasıl, Sayın Bahçeli’nin, iktidar partisiyle kader birliği yapma arzusunda olduğu düşünüldüğünde bu süreklilik arz eden, her olayda kendini gösteren Cumhurbaşkanı’ndan izahat bekleme tutumunu son derece yanlış buluyorum. İki parti arasında ilişkilerin devamı milletin arzusu ve beklentisi, buna uygun davranma görevi de sadece Cumhurbaşkanı ve AK Parti’ye değil, Bahçeli ve MHP’ye de düşüyor.

Akşam
7 Ağustos 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER