GÜNCEL

Kurtuluş Tayiz : Dörtlü zirve ve Fırat’ın doğusu

Tarih
30 Ekim 2018
İzlenme
1064 Kişi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğini yaptığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya

Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un katılımıyla gerçekleşen dörtlü zirve, Suriye’de siyasi çözüm umutlarını artırdı. Vahdettin Köşkü’nde aynı fotoğraf karesine giren dört lider, Suriye’de çözümün adresinin sadece Batılı başkentler değil, bölge devletleri olduğunu ve bunun başında da Türkiye’nin geldiğini dünyaya ilan etmiş oldu.

Dörtlü zirve her şeyden önce Türkiye’nin küresel bir aktör olduğunu; bölgesinde inisiyatif alan, sahaya ağırlığını koyan, oyun kurucu düzeye yükseldiğini; Batı’nın dış politikasının uzantısı değil, “dış politika” oluşturan ve Batı’yı kendi peşine takan/planlarına dahil eden bir devlet olduğunu göstermesi bakımından da son derece önemliydi.

Uluslararası haber ajanslarının “flaş” geçtiği dörtlü zirve fotoğrafı, Batılıların zihnindeki birtakım olumsuz önyargıları da silecek nitelikteydi; Türkiye’yi Ortadoğu’nun zayıf, güçsüz, bağımlı bir devleti düzeyine yerleştiren Batı’nın siyasi aklı, dünkü fotoğraftan sonra artık iyice kendine gelecektir. Batılı zihinde en alt düzeye konulan/yerleştirilen Türkiye Cumhuriyeti devleti, bundan sonra yavaş yavaş Batı’nın eşit, demokratik, güçlü bir devleti olarak zihnin üst katmanlarında yerini alacaktır.

Bu başarının arkasında şüphesiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son 16 yıldır yürüttüğü kararlı, kişilikli dış politika var. Erdoğan, Türkiye’yi diplerden alıp Batılıların kabul etmekte zorlandıkları en üstlere, diğer Avrupa devletleriyle eşit düzeye getirmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Rusya ve İran’la yakaladığı Suriye çözümüne Almanya ve Fransa’yı da dahil etmeyi başararak ABD’yi dışarıda bırakmıştır.

Suriye konusunda dizginleri bugüne kadar elinden hiç bırakmayan ABD’nin elinde ise şimdi sadece sahada kullandığı terör örgütleri PKK/PYD ve DEAŞ kalmıştır. Fırat’ın doğusunda kullandığı bu taşeron örgütlerinin de sonu gelmek üzere.

ABD’nin dokunulmaz kıldığı, koruma altına aldığı Fırat’ın doğusundaki terör örgütü mevzileri dün Türkiye tarafından vuruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Münbiç’te Türkiye’yi oyalayan ABD’ye son ikazları yapmış, dikkatlerimizi Fırat’ın doğusuna kaydırdığımızı ilan etmişti. Bu ikazın ardından dün TSK Cerablus’a yakın, sınıra hakim, Fırat’ın doğusundaki Zor Mağar bölgesindeki terörist mevzilerini top atışlarıyla vurdu.

Fırat’ın doğusuna yönelik bu ilk topçu harekatının devamı da gelecektir. Ankara Münbiç’te Türkiye’yi oyalayan ABD’ye Fırat’ın doğusunu vurarak gereken mesajı vermiştir.

Washington, Türkiye’yi test etmenin sonuç vermediğini şimdi daha iyi anlayacaktır. Fırat’ın batısı da, doğusu da Türkiye’nin kırmızı çizgisidir; Pentagon’un artık bunu kafasına iyice sokması gerekiyor.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER