GÜNCEL

Kurtuluş Tayiz : Batı, Erdoğan’ı yeniden keşfediyor

Tarih
14 Temmuz 2018
İzlenme
2670 Kişi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin ardından NATO zirvesi için gittiği Brüksel’de en çok ilgi gören liderler arasındaydı. Avrupalı liderler, Erdoğan’ı sanki yeniden keşfediyor. ABD medyası, Erdoğan’a gösterilen ilgiyi “Trump, Avrupalı liderleri başından savarak Erdoğan’la görüştü” sözleriyle ifade etti. Ayrıca kameralara yansıyan görüntülere de bakacak olursak; Türkiye ile Batı arasında “koptu kopacak” denilen diplomatik ilişkiler her zamankinden daha iyi durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile diğer liderler arasındaki ilişki de daha sıcak ve samimi görünüyor.

Batı’nın ikiyüzlü olduğundan şüphe yok elbette. Tayyip Erdoğan, Avrupa’da “güçlü Türkiye’yi” temsil ediyor. 24 Haziran seçim sonuçlarını en çabuk Batılı liderler kabul etmişe benziyor. Batı, güçlü olmayan bir ülkeyi asla “eşit” olarak görmez, kabul etmez. Türkiye ile Batı, Tayyip Erdoğan ile Avrupalı liderler arasında neredeyse son sekiz yıldır devam eden sert çekişme 24 Haziran’da sonuçlanmışa benziyor. Batılı liderler sonunda Türkiye’yi “eşit”leri olarak kabul etti. Türkiye’ye diz çöktürmeyi başaramadılar. Şimdi Türkiye ile daha rasyonel ilişkiler kurmaya çalışacaklar.

NATO’NUN
BU DESTEĞİ ÖNEMLİ

NATO’nun sonuç bildirgesinde yer alan, Türkiye’nin güney sınırlarından tehdit edildiğine dair ibare ile terörle mücadelede NATO’nun rolünün artırılmasına ilişkin taahhüt, önemli bir gelişme olarak görülmeli. NATO desteğini arkasına alan Türkiye’nin bölgedeki etki ve gücü biraz daha artacaktır.

Mevcut tabloya bakarsak; Türkiye’yi Batı’dan izole etme, Ortadoğu’da kuşatma çabalarının sonuçsuz kaldığını söyleyebiliriz. Ayrıca S-400’ler üzerinden NATO’yu Türkiye’ye karşı tedbir almaya zorlayan çabalar da ters tepti. Türkiye’nin, Suriye ve Kuzey Irak’taki askeri varlığı -sonuç bildirgesine bakarsak- kabul gördü ve onaylandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa, ABD ve NATO’ya karşı bugüne kadarki kararlı duruşu, önemli düzeyde sonuç vermişe benziyor.

YENİ EKONOMİ
YÖNETİMİ DÜNYAYI DAHA İYİ TANIYOR

Küresel güçlerin önümüzdeki süreçte Türkiye’ye karşı sahneye süreceği en önemli koz yine “ekonomi” olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiyle ilgili hemen hemen her olumlu açıklamasının ardından dolar kurunu zıplatarak kendilerince Erdoğan’ı yalancı çıkarmaya çalışıyorlar. Yine ekonomi yönetiminin başında dünyayı tanıyan, vizyonu olan, bilgi ve donanımıyla Türkiye’yi büyütecek nitelikte bir ekibin olması, parayı kontrol eden küresel güç çevrelerini son derece rahatsız etti. Herkes, az çok bu gerçeğin farkında. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ziyaretinin ardından yaptığı açıklamalara bakarsak; küresel finans çetesinin Türkiye’ye karşı bir silah olarak kullandığı şu “ekonomi kartı”nın işlerliği çok uzun sürmeyecek. Cumhurbaşkanlığı hükümeti, bu sıkıntıları da zamanla geride bırakmasını bilecek.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Mechul asker

    15 Temmuz 2018
    1 0
    Bize 15 temmuzu yaşatan bu natonun güney sınırlarımızın korunmasına destek vereceğine kargalar güler.Bu sonuç bildirgesindeki ibarede başka bir bit yeniği var.Bu bölgeye barış gücü adı altında bir birlik yerleştirip Türkiyenin harekatını derinleştirmesinden endişe ediyorlar.Veyahut İrana,Rusyaya yönelik başka bir hesap var.Müttefikimizi koruyoruz ayağı ile bir şeyler planlıyorlar.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER