GÜNCEL

Kurtuluş Tayiz : Barzani'den 'ateşkes' ricası

Tarih
08 Ağustos 2015
İzlenme
2330 Kişi

8 Ağustos 2015

11 Temmuz'da ateşkesi bozarak asker, polis ve sivil ayrımı yapmadan saldırıya geçen PKK'ya karşı operasyonlar da tüm hızıyla sürüyor. TSK, örgüte karşı bugüne kadarki en kapsamlı hava operasyonlarını düzenliyor. ABD'den gelen haberler de Kandil'in aleyhinde. Beyaz Saray, Türkiye'nin teröre karşı mücadelesini "meşru savunma" olarak görüyor. AB ve NATO üyesi ülkeler de Ankara'dan taraf açıklamalar yaptı.  

"IŞİD ile mücadele" adı altında Batı'nın sempati ve desteğini kazanan PKK, ateşkesi bozmasının ardından bu desteği hızla yitirdi. Bu olumsuz hava yüzünden olsa gerek Kandil, "ateşkes" ortamının yeniden sağlanması için değişik çevreleri harekete geçirdi.  
Bir hükümet yetkilisiyle yaptığım görüşmede PKK'nın, Irak Kürdistan Bölge Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'den ateşkes için devreye girmesini istediğini öğrendim. Kandil, Avrupa örgütüne ve Türkiye'deki siyasi ve sivil uzantılarına Ankara üzerinde "ateşkes" baskısı kurma talimatı vermiş. HDP'nin Abdullah Öcalan ile görüşmek için hükümete baskıyı artırması da "ateşkes" ile ilgili. HDP, İmralı'ya heyet göndererek Öcalan'ın "ateşkes" talimatı vermesini istiyor.   
Ankara ise PKK'nın "ateşkes" arayışına pek sıcak bakmıyor. Daha önce olduğu gibi bu girişimleri Türkiye'yi "oyalama" taktiği olarak görüyor. Devlet bir yandan Öcalan ile görüşmeleri sürdürürken, diğer yandan da HDP'yle örgüte 2013'te verdiği "çekilme" sözünü yerine getirme mesajı gönderiyor. Benim izlenimime göre PKK, silahlı unsurlarını sınır dışına çekmeyi ve silahsızlanma kongresini toplamayı kabul etmeden Ankara'nın "ateşkese" yanaşması zor.  
* * *
PKK'ya karşı başlatılan operasyonun amacı ne? Operasyonların hedefi ne ve nereye kadar sürecek? Bu soruları da yönelttiğim yetkili, operasyonlarda amacının ölü sayısını artırmak olmadığını söyledi. Bu nedenle hava operasyonlarında da daha çok örgütün cephanelikleri ve lojistik üsleri hedef alınıyor. PKK'nın IŞİD ile mücadele gerekçesiyle topladığı büyük bir cephanelik ise bir hava operasyonunda bombalanarak etkisiz hale getirilmiş.  
Ankara'nın siyasi hedefi ise -anladığım kadarıyla- örgütün silahlı unsurlarını sınır dışına çıkarmaya razı ederek Türkiye'ye karşı silahlı mücadeleye son vermesini sağlamak. Zira mevcut çatışma durumunun sürdürülebilir olmadığı ortada. Ankara'nın bugüne kadar olduğu gibi "çatışmasızlık" pozisyonunu kabul etmesi mümkün görünmüyor. Ankara buna razı olsa bile milleti ikna etmek zor. Kamuoyu, "ateşkesi" PKK zorbalığa boyun eğme, teslim olma olarak görüyor. PKK, çekilmeyi kabul etmeye yanaşmazsa çatışma ve operasyonlar devam eder. 11 Temmuz öncesine geri dönme ihtimali artık çok zayıf.  

Akşam

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER