DÜNYA

İsmail Yaşa : Hizbullah'tan gövde gösterisi

Tarih
17 Kasım 2016
İzlenme
968 Kişi
Yıkılmak üzere olan Baas rejimine destek olmak için İran'ın direktifleri doğrultusunda Suriye'ye giren Hizbullah örgütünün El Kusayr kentinde Lübnan ordusuna ait askeri araçlarla şov yaptığını gösteren görüntüler örgütün Lübnan üzerindeki etkisini bir kez daha gündeme getirdi.

Emekli General Mişel Aoun'un Saad El Hariri liderliğindeki El Müstakbel Hareketi'nin desteğiyle cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte örgüte Suriye'den çekilmesi ve Lübnan'ı komşudaki krize daha fazla bulaştırmaması için baskı yapılabileceği öne sürülmüştü.

Bu yöndeki beklentilere biraz da Saad El Hariri'nin görüş değiştirerek sürpriz bir şekilde Hizbullah'ın müttefiki Aoun'a destek vermesi yol açmıştı.

Saad El Hariri ile emekli general arasındaki anlaşmanın Suriye'den çekilmesi için Hizbullah'a baskıyı da içerdiği yönünde yorumlar yapılıyordu.

Bu hayaller ilk darbeyi Aoun'un cumhurbaşkanı seçildikten sonra parlamentoda yaptığı yemin konuşmasıyla aldı.

Lübnan'ın yeni cumhurbaşkanı teröre karşı "ön alıcı ve caydırıcı saldırılar" ile mücadele edileceğini söylüyordu.

Çünkü Aoun'un bu sözleri Hizbullah'ın "terörle mücadele" bahanesiyle Suriye'deki varlığına yeşil ışık anlamına geliyor.

Örgüt, militanlarını Lübnan dışına göndermesini -gerekirse- "ön alıcı saldırı" ile izah edebilecek.

Yeni cumhurbaşkanına bel bağlayanların hayallerine ikinci darbeyi de Hizbullah'ın El Kusayr'da gerçekleştirdiği gövde gösterisi indirdi.

Örgüt, El Kusayr'da Lübnan ordusuna ait tanklarla ve zırhlı araçlarla yaptığı gösteriyle hem Suriye'den çekilmeyeceği hem de Lübnan'da ordu dahil her şeyin kendi kontrolünde olduğu mesajını verdi.

Uzun süredir bu tür bir gösteri yapmayan örgütün Suriye'de çok büyük kayıplar vermesinin ardından moralleri çöken militanlarına moral verme çabasını da bir kenara not etmek gerekir.

Hizbullah'ın El Kusayr'daki gövde gösterisi Lübnan ordusuna yapılan yardımları, özellikle de Suudi Arabistan'ın cömert yardım vaadini hatırlattı ve "Hizbullah, Körfez ülkelerinin paralarıyla Suriye'de Sünnileri öldürüyor" şeklinde yorumlar yapıldı.

Riyad, Şubat ayında yaptığı açıklamayla, Lübnan ordusuna ve emniyet teşkilatına yapacağı 4 milyar dolar değerindeki yardımdan "Lübnan’ın iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkilere uymayan tutumu" sebebiyle vazgeçtiğini duyurmuştu.

Lübnan eski Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Suudi Arabistan'ın Lübnan ordusuna yapmayı planladığı yardımı yeniden gündemine aldığını öne sürdü.

Riyad'dan ise henüz konuyla ilgili yapılmış bir açıklama yok.

Bu arada, Hizbullah'ın her yıl kutladığı "Şehit Günü" münasebetiyle El Kusayr'da gerçekleştirdiği gösteriye bir süre önce Lübnan Adalet Bakanlığı görevinden istifa eden General Eşref Rifi'den de tepki geldi.

Rifi, örgütün gövde gösterisinin yeni dönemde Lübnan'da devlet otoritesinin az da olsa yeniden inşa edilebileceğine dair ümitleri yok ettiğini söyledi.

Türkiye'nin de son günlerde sık sık gündeme getirdiği "Bir terör örgütüne karşı bir başka terör örgütüne destek vererek savaşılmaz" ilkesini hatırlatan Rifi, Hizbullah'ın Lübnan'ı "İran projesi"ne hizmet için kullandığına dikkat çekti.

El Kusayr'daki "Hizbullah şov" ile ilgili son bir not:

Örgütün gövde gösterisinde Amerikan yapımı M113 zırhlı personel taşıyıcıların yer alması üzerine Washington'ın soruşturma başlattığı bildirildi…

Diriliş Postası
17 Kasım 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER