DÜNYA

İsmail Yaşa : Ulemadan Gazze girişimi

Tarih
18 Ocak 2024
İzlenme
519 Kişi

İsrail ordusunun 7 Ekim’den bu yana karadan, havadan ve denizden bombaladığı Gazze Şeridi’ndeki katliamlarını durduramamak her Müslüman gibi ümmetin önde gelen âlimlerinin de yüreklerini yakıyor.

İslami cemaatler ve muhtelif sivil toplum kuruluşları gibi onlar da Gazze Şeridi sakinlerine destek olmanın yollarını arıyorlar.

Rahmetli Yusuf el-Karadavi tarafından kurulan Dünya Müslüman Âlimler Birliği (DMAB) bu çerçevede bir girişim başlattı.

Önceki gün İstanbul’da düzenlenen “Filistin’e Özgürlük Konferansı”na katılan DMAB Başkanı Ali Karadaği, Arabi 21 haber sitesine yaptığı açıklamada söz konusu girişim hakkında bilgi verdi.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri'nden Mısır Başmüftüsü'ne tepkiGazze Şeridi sakinlerinin hiçbir destek olmadan 100 gündür işgal ordusu karşısında direnmelerini “mucize” olarak niteleyen Karadaği, âlimlerden oluşan bir heyetle Gazze Şeridi’ne gitmek istediklerini söyledi.

Karadaği bir grup âlimle Refah Kapısı’na gitmek ve oradan da Gazze Şeridi’ne geçmek için yaklaşık bir ay önce Kahire’den izin istemiş.

Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib’e de mektup göndererek “Bu girişime siz öncülük edin” demiş.

Ancak Mısır’dan henüz herhangi bir cevap gelmemiş.

İsrail ordusunun saldırıları sebebiyle Gazze Şeridi’nde güvende olmayacağı hatırlatılan Karadaği, “Gerekirse şehit olurum.” diyor; ancak önce Refah Kapısı’ndan geçmek zorunda ve muhtemelen Mısır ulema heyetinin kapıya ulaşmasına ve hatta ülkeye girmesine dahi izin vermeyecek.

Savaşın başında dünyanın çeşitli bölgelerinden ünlü isimlerin Gazze Şeridi’ne giderek “canlı kalkan” olmaları fikri gündeme gelmişti.

Fakat bu tür düşüncelerin hepsi Mısır duvarına tosluyor.

Karadaği, ilk günden itibaren Gazze Şeridi sakinlerine destek olmaya çalıştıklarını, İslam dünyasının önde gelen ülkelerine “insani yardım koalisyonu” kurulması çağrısında bulunduklarını, söz konusu koalisyona katılmaya gönüllü 100’den fazla ülke olduğunu ancak o ülkeleri bir araya getirecek ve öncülük yapacak bir ülkeye ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.

DMAB Başkanı ayrıca, Gazze Şeridi’ne yardım götürecek 50 gemi ayarladıklarını ve adını açıklamadığı bir ülkenin de yine 50 gemi gönderme sözü verdiğini ancak gemilerin “Akdeniz’e kıyı ülkeler tarafından korunması” şartını koştuklarını söylüyor.

Diğer bir ifadeyle, insani yardım gemilerinin Gazze Limanı’na doğru savaş gemileri eşliğinde gitmesini istiyorlar.

ABD ve Avrupa tarafından himaye edilen İsrail’le doğrudan çatışmayı göze alacak herhangi bir ülke çıkmayacağı için bu önerinin de mevcut koşullarda hayata geçme şansı pek yok.

Gemiler, yardımları ancak Mısır’ın el-Ariş Limanı’na indirebilir.

Orada da zaten İsrail’in izniyle Gazze Şeridi’ne girmeyi bekleyen tonla insani yardım var.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER