DÜNYA

İsmail Yaşa : Elçimiz Bingazi’de

Tarih
31 Ocak 2022
İzlenme
506 Kişi

Türkiye’nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, iki hafta kadar önce El-Kubbe kentinde Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’le görüştükten sonra önceki gün de Bingazi’yi ziyaret etti.

Libya medyasının ziyaretle ilgili yayınladığı haber ve görüntüler, elçimizin Bingazi’de gayet sıcak bir şekilde karşılandığına işaret ediyor.

Bingazi kentine yapılan bu ziyaret Libya’nın toprak bütünlüğünü savunan Ankara’nın ülkenin doğusuyla da ilişkilerini geliştirme planının bir parçası.

Hafter’in kontrolü altındaki bölgeye yönelik açılım kararlı adımlarla ilerliyor.

Geçen Aralık ayında Libya Temsilciler Meclisi’nden bir heyet Ankara’ya gelmiş ve bir dizi görüşmede bulunmuş, hatta “Mavi Vatan” kavramının mimarlarından müstafi Tümamiral Cihat Yaycı’yla bir araya gelmişti.

Büyükelçi Yılmaz, Bingazi’de gerçekleştirdiği görüşmelerinin ardından düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin Libya’nın farklı bölgeleri arasında ayrım yapmadığına dikkat çekti.

Libyalı işadamlarıyla bir araya geldiklerini, Türk şirketlerinin geçmişte başlatılıp yarım kalan projeleri tamamlamaya ve yeni projelere imza atmaya hazır olduğunu söyledi.

Ayrıca Bingazi Başkonsolosluğu’nun açılmasını istediklerini dile getirdi.

TİKA temsilcisinin önümüzdeki günlerde Bingazi’ye gideceğini ve görüşmelerde bulunacağını, ihtiyaçları ve Türkiye’nin yapabileceği yardımları tespit edeceğini açıkladı.

Libya’nın doğusundakiler de çok yakında TİKA aracılığıyla Türkiye’den gönderilecek yardımlarla Ankara’nın yanlarında olduğunu görecekler.

Büyükelçimiz ayrıca TSK’nın Libya’daki varlığının ve görevinin sadece ülkenin batısıyla sınırlı olmadığına, Türkiye ve Libya arasındaki askeri işbirliğinin genişletilebileceğine, Libya Temsilciler Meclisi’nin anlaşmaları onaylayabileceğine işaret etti.

Libya’nın doğusunda yaşayanların kendi bölgelerinde Türk şirketlerini ve Türk ürünlerini görmeyi arzu ettiklerine, ülkenin doğusundan da Türkiye’ye doğrudan uçuşların başlamasını istediklerine daha önce değinmiştim.

Yılmaz, uçuşları yeniden başlatmak için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Rusya’nın ve Wagner’e bağlı paralı askerlerin arkasına sığınan Abdülfettah Es-Sisi, Sirte’yi kırmızı çizgi ilan etmiş, Ankara’nın desteklediği meşru hükümet güçlerini ülkenin doğusuna geçmemeleri yönünde uyarmıştı.

Darbe yanlısı Mısırlılar ve Arap destekçileri, söz konusu uyarıyı hatırlatarak Es-Sisi’nin Türkiye’yi durdurduğunu iddia ediyorlardı.

Ankara, doğuya açılımıyla herhangi bir kırmızı çizgi tanımadığını ve askeri çözümlerin dışında da kullanabileceği birçok kartı olduğunu gösterdi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER