DÜNYA

İsmail Yaşa : Darbe karşıtlarının işi zor

Tarih
02 Nisan 2022
İzlenme
1004 Kişi

Tunus Parlamentosu perşembe günü tüm engelleme çabalarına rağmen gerçekleştirmeyi başardığı çevrimiçi oturumda Tunus Cumhurbaşkanı’nın 25 Temmuz 2021’de aldığı istisnai kararların kaldırılmasını oy çokluğuyla kabul etti.

Parlamentonun bu adımını “darbe girişimi” olarak niteleyen Kays Said’in intikamı ise gecikmedi.

Tunus Cumhurbaşkanı, daha önce faaliyetlerini dondurduğu parlamentonun tamamen feshedildiğini açıkladı.

Raşid El-Gannuşi’nin ve milletvekillerinin işinin kolay olmadığına ve çevrimiçi oturumda istisnai kararların kaldırılması kabul edilse bile parlamentodan çıkan kararın pratikte uygulanamayacağına bir önceki yazımda dikkat çekmiştim.

Kays Said’in parlamentoyu feshetmesi bunu doğruladı.

Perde önünde görünen Tunus Cumhurbaşkanı olsa da aslında darbenin arkasında geniş bir cephe var.

O cephenin en önemli bileşenini askeri ve sivil kurumlardaki -“derin devlet” diyebileceğimiz- eski rejim kalıntıları oluşturuyor.

İşin içinde bir de demokrasi yanlısı gibi görünen fakat darbeye destek veren ve Kays Said’in parlamentoyu feshetme kararını alkışlayan Tunus Genel İşçi Sendikası var.

Cephenin en dışındaki halkayı ise Mısır gibi Arap Baharı karşıtı rejimlerle yönetilen ülkeler oluşturuyor.

Tunus’taki demokrasi yanlılarının işi şimdi ne yazık ki daha da zorlaştı.

Kötü yönetimin ve ekonomik krizin darbecilerin kurmaya çalıştığı vesayet rejiminin sonunu getireceğini zannederek sorunun zaman içinde çözülmesini bekleyenler yanılıyorlar.

Diktatör rejimler halkın öfkesini gerekirse sert bir şekilde bastırır ve bir yolunu bulur, söz konusu öfkenin sandığa yansımasını engeller.

Milletvekillerinin çevrimiçi toplantısını “darbe girişimi” gören ve parlamentonun feshedilmesinden üç ay sonra seçim yapılması gerekirken “Üç ay sonra seçim falan yok” diyen, anayasayı ve yasaları kafasına göre yorumlayıp ülkeyi keyfine göre yöneten Kays Said’in Tunus’ta seçimlerin demokratik ve özgür bir şekilde yapılmasına izin vereceğini zannetmek aşırı saflık olur.

Ayrıca dışarıdaki destekçileri -Mısır örneğinde olduğu gibi- ekonomik krizin rejimin sonunu getirecek kadar kötüleşmemesi için kesenin ağzını açar.

Suudi Arabistan, Mısır Merkez Bankası’na 5 milyar dolarlık mevduat desteği sağladı.

Katar, birkaç gün önce Mısır’a 5 milyar dolarlık yatırım yapacağını duyurmuş, Abu Dhabi Kalkınma Holdingi de Mısırlı bazı kamu şirketleriyle 2 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER