POLEMİK

Hande Fırat : O fotoğrafın arkasında bir mizansen var mı yok mu?

Tarih
02 Mart 2019
İzlenme
1843 Kişi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın afişinin hemen önünde çöp konteynerini karıştıran kadını gösteren o fotoğraf... Muhalefet yerel seçimlere giderken, ana temayı ekonomi üzerine kurmuşken Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde bir sokakta çekilmiş o fotoğraf, iktidar ile muhalefet arasında en dikkat çeken polemik konusu oldu.

Odunpazarı’nda çekilen fotoğraf CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşındı. Partisinin grup toplantısında Kılıçdaroğlu, “Bu tablo 21. yüzyıl tablosudur. Bu tabloyu yaratan aktör de bu tabloda görünür, Erdoğan. Bu kadıncağızın tanzim satış mağazasına gidecek parası yok. Otobüse binecek parası yok” dedi.

CHP adını açıklamasa da fotoğraftaki kadın olduğunu söyleyen Aysun Demirkonuştu, “Çevredeki işyerlerinden çıkan yiyecek atıklarını topluyorum, sokak hayvanlarına veriyorum. Benim paraya ihtiyacım yok” açıklamasını yaptı.

Sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan peş peşe açıklamalar geldi. Erdoğan, “Bazı basın kuruluşları fotoğrafın yalan olduğunu ortaya çıkardı. Fotoğraftaki hanım kardeşimiz ne yaptığını kamuoyuna anlattı. Bunun üzerine CHP Genel Başkanı oralı olmadı. Sanki fotoğrafı gösteren kendisi değilmiş gibi yine üste çıkmaya, sağa sola çamur atmaya devam etti” dedi.

Konu şu: CHP, Aysun Demir’in yüzünün görünmediği fotoğrafın arkasında bir oyun döndüğüne inanıyor. AK Parti ise CHP’nin araştırmadan çekilen bir fotoğrafın üzerine bodoslama atladığına. Peki kim haklı ya da kim doğru söylüyor? Elimdeki açıklamaları paylaşacağım, yorumunu size bırakacağım.

Fotoğrafın baş ve tek aktörü Aysun Demir ile konuştum. Ekim ayından beri her gün çöpe atılan yiyecekleri toplayarak sokak hayvanlarını beslediğini anlattı. Eşini kaybeden Aysun Demir, “Benim paraya ihtiyacım yok, evim kendimin, kirada bir evim ve tarlalarım var”dedi. Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafını kullanması nedeniyle çok üzüldüğünü, intiharı bile düşündüğünü söyledi: “Açtığım tazminat davasını kazanırsam hayvan barınağı yaptıracağım” diye ekledi.

BİR OYUN MU VAR?

Seçimlere doğru Ankara’ya gelen adayların yolu gazete bürolarına mutlaka düşer. AK Parti’nin Odunpazarı belediye başkan adayı Volkan Doğan ziyaretimize geldi. “Burada bir oyun mu var? Siz mi CHP’ye oyun oynadınız” sorusunu yönelttim. Kesin bir dille reddetti. Erdoğan’ın afişinin önündeki çöp konteynerinin sayısız defa oradan kaldırılmasını istediğini, her seferinde konteynerin afişin önüne birileri tarafından çekildiğini söyledi. “Biz fotoğrafı basında görünce, hemen Aysun Hanım’ı mahallede aradık ve bulduk. Esnaf zaten tanıyordu. Kendisine sorduk, gerçeği öğrendik. Bizden önce büyükşehir belediyesi, kaymakamlık da yardıma ihtiyacı olup olmadığını öğrenmek için gitmiş” dedi. Aysun Demir’in imzaladığı, sosyal yardım görevlilerince hazırlanan ve Demir’in “Yardıma ihtiyacım yok” beyanının yer aldığı tutanağı da gösterdi.

Ve CHP... CHP’li Odunpazarı Belediyesi’nden genel merkeze ulaşan bilgiye göre, fotoğraftaki kadın Aysun Demir değil. Ancak Odunpazarı Belediyesi bir rapor hazırlıyor. Hem bu olay özelinde, hem de gerekçesi ne olursa olsun kendi sınırları içinde çöpten bir şey toplayan ya da toplamak zorunda kalanlarla ilgili. Rapor genel merkeze ulaştırılacak.

O FOTOĞRAF SEMBOL

Peki Kemal Kılıçdaroğlu o fotoğrafı neden kullandı? Genel merkezdeki kaynaklarım “Yüzü görünse zaten kullanmazdı, yüzü görünmediği için, rencide etmemek için kullandı” dedi ve fotoğrafın bir sembol olduğunu söyledi. CHP’ye göre Türkiye’nin dört bir yanında benzer görüntüler var. İşte fotoğrafla ilgili son durum bu. Yorumu size kalmış.

YARGIYA GÜVEN 

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in her yıl düzenlediği basın toplantısına davetliydik. FETÖ’nün yarattığı tahribatın ardından yargıya olan güven çok tartışılmıştı. Bu oranın düşmüş olması kurumları, özellikle yargı kurumlarını da harekete geçirmiş, yargıya güvenin artması için çalışmalar başlatılmıştı. Bu konuda Yargıtay Başkanı da hassasiyet gösteriyor.

Basın toplantısında bizlerle bir de kamuoyu araştırması paylaştı, “Yargıya güven üniversitelerin üstünde” diyerek. Kadir Has Üniversitesi’nce yaptırılan araştırma, Türkiye Sosyal ve Siyasal Eğilimler Araştırması. 26 ilde, bin kişi ile yüz yüze görüşme tekniği ve önceden hazırlanmış sorularla yapılmış. 2018-30 Ocak 2019 tarihlerini kapsayan araştırmada en güvenilen kurum Jandarma.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER