GÜNCEL

Ferhat Ersin : Tuvaletlerini özelleştirmek yetmez, camileri de özelleştirelim

Tarih
02 Eylül 2018
İzlenme
1796 Kişi

Birkaç gün önce akşam namazını kılmak için Erzurum Pasinler'de Kale'nin hemen dibindeki İbrahim Hakkı Hazretleri Camii'ne düştü yolum. Dışarıda şadırvan olmadığı için mecburen tuvaletlerin olduğu yerdeki abdesthaneyi kullandım. Namaz kılmak için çıkarken helalarla ilgilenen adam, “Beyefendi, ücreti alabilir miyim?” dedi. Biraz da şaşırdım ve “Tuvalete girmedim ki abdest aldım, namaz kılacağım.” dedim. Bana girişe asmış olduğu yazıyı gösterip abdestin de ücretli olduğunu söyledi.
Kızdım adama... "Burada namaz parayla mı kılınıyor?" diye üsteleyince “Burayı ben kiraladım ve kira ödüyorum.” diye karşılık verdi. Ben de “Dışarıda şadırvan var mı?” diye sorunca olmadığını söyledi. “Parası olmayan namaz kılamayacak yani bu camide?” deyince adam da haklı olarak onun kendisinin sorunu olmadığını söyledi.

Adam, haklıydı aslında… Sorun adamın değil, Diyanet’in, bağlı olduğu müftülüğün sorunuydu. Onlar, bu cemaat nerede abdest alacak diye düşünmeden tek şadırvanı ve tuvaleti ihaleyle kiraya verirse birileri de alır ve işletir.

Biz cami tuvaletlerinin ücretli olmasına karşıyız ve eleştiriyoruz. Ama bir ilçemizin en büyük camisinde abdest parayla... Hem de İbrahim Hakkı Hazretleri gibi muhterem bir şahsiyet adına yapılmış olan camide… Gerekçesi ne olursa olsun bu kabul edilemez.

Diyanet İşleri Başkanlığı, cami tuvaletleri konusuna kesinlikle ivedi olarak el atmalı… Buraların ücretli olması bizim gibi köklü bir medeniyete sahip, İslam’a hadim olmuş ve İ'la-yı Kelimetullah için kıtalardan kıtalara fetih için koşturmuş bir millet için ayıp ötesi bir şey. Camiyi merkeze alan bir medeniyete sahibiz. Bizde önce cami yapılmış, sonra yerleşim yerleri cami etrafında şekillenmiştir. Şimdi camilerdeki lavaboların ücretli olmasını konuşuyoruz.

Not: Bu yazıyı tam nihayete erdirecekken İbrahim Hakkı Hazretleri Vakfı adına Mehmet Ali Yeşil aradı. Vakfın Başkanı Mustafa Arasoğlu ve Yardımcısı Murat Özcan’ın selamını da ileterek sosyal medyada paylaştığım yazı konusunda -bu konuyu önce sosyal medyada yazmıştım- beni bilgilendirmek istediğini söyledi. Biraz sohbet ettik.

Caminin Diyanet’e değil, İbrahim Hakkı Hazretleri Vakfı’na ait olduğunu söyledi. Her yıl yüzlerce öğrenci okuttuklarını ve yaptıkları güzel hizmetlerden bahsetti. Giderleri karşılayamadıklarını ve tasvip etmeseler de bazen bu tarz uygulamalar yapmak zorunda olduklarını söyledi. Böyle bir konuyla gündeme geldikleri için de haklı olarak biraz sitem etti. Kendisine hak verdim ama bu vakfın yaptığı o kadar güzel hizmetin çok basit bir müdahaleyle çözülebilecek bir konuyla gölgelenmemesi gerektiğini de ekledim.

Buradan özellikle Pasinler Belediyesi ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne sesleniyorum: Bu camilere birer temizlik elemanı yerleştirmek, lavabolarını güzelleştirmek, camilerden su ücreti almamak çok mu zor? İmkânımız yok derlerse kendilerine güzel hizmetleri örnek gösterebilirim.

Kayseri gibi birkaç ilimizde şadırvan değil tüm cami tuvaletlerinin yirmi yıldan fazla zamandır ücretsiz ve tertemiz olduğunu söylemek isterim.

İstanbul’da özellikle Fatih’teki Fatih, Yavuz Sultan Selim, Süleymaniye camilerini görmelerini ve istendiğinde yapabileceğini fark etmelerini isterim.

Eğer yapamıyorsak tuvaletler gibi camileri de özelleştirelim ve cemaat en ucuz cami hangisi olursa oraya gitsin!..

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • SEDAT KALFA

    04 Eylül 2018
    0 0
    ya vakıfa bak ismi üstünde VAKIF abdest alanlardan para alacak kadar sefil duruma düştüyse bu vakıf kendini feshetsin . buraya bir sponsor bulunamıyorsa yazıklar olsun ki pasinleR ilçesi muhafazakar bir ilçedir inanın iBRAHİM HAKKI HAZRETLERİNİN KEMİKLERİ SIZLIYORDUR..FARZEDİN ADAMIN PARASI YOK VE NAMAZINI GEÇİRDİ BUNUN VEBALİ KİME OLACAKTIR.r gerçekten çok şaşırdım. bu yazıyı görünce .
  • harun seker

    04 Eylül 2018
    0 0
    Maalesef diyanet bu işi asla takip edip cozmuyor.belediyelere düşüyor. Konyada bu durumu buyuk oranda belediye cozdu ama pekcok yerde devam ediyor. Bahane bulmak kolay cocuk okutuyoruz veya temizlik yapilmiyor vs vs.Musluman ulkede cami etrafindaki wc leri ihaleye vererek para kazananlari takip etmek lazim.en ilginc olani vakıflar bunu ozellikle.takip ediyor. Ha sahi bunlar fis de veriyorlar mi.Ticarete donusmus bir alan
  • Belediyeci.

    03 Eylül 2018
    0 1
    Tabi tabi, Camilerin temizliği de dahil bütün müştemilatlarının bakım, onarım ve temizliğini, ilk ve ortaokulların temizlik ve bütün angarya işlerini Belediyelere verin, su parası da almasınlar, Milli Eğitim ve Diyanet seyre baksın. Ondan sonra, mali kaynakları yetmeyen Belediyeler de asli işlerini yapamaz hale gelsin, medya da "Belediyeler borç batağında" diye haber yapsın. Önüne gelen, her işi Belediyelere yüklemekte çok mahir, maaşallah...
  • hursit dilaver

    03 Eylül 2018
    1 0
    ERZURUM DEMESEYDİ,CHP BELEDİYESİNİN MARİFETİ DYECEKTİM. siz unuttunuz tabi. kimdi o CHP mebusu, 28 şubat döneminde konuşmuş, epey destek bulmuştu. CAMİLERE TURNİKE KOYALIM İÇERİ GİRECEK OLAN YANİ NAMAZA GİDEN PARA ÖDESİN DEMİŞTİ. çok da uygun bulunmuştu da işte,1000 yıl sürecek 28 şubat eger 10 yıl sürseydi bunlar olacaktı tabi.mabetsiz şehirler de kuracaktık.YA DA HER ŞEHRE MOSTRALIK 1 CAMİ..garibim 1000 değil 10 yıl bile sürmedi be.
  • Cemal

    03 Eylül 2018
    5 0
    Vakıf bir yandan güzel işler yapıyoruz hakka hizmet ediyoruz diyor,diğer yandan hakka ibadete gelen insanlardan abdest için ücret alıyor.İnsanlara yaptığınız hizmeti andest alanlardan alıp yapacaksanız olmaz olsun hizmetiniz
  • Serpil

    02 Eylül 2018
    9 0
    Abdest alma yerleri ile ilgili bir ekleme yapmak istiyorum. Kadinlar icin abdest yerleri ya kilitli ya cok bakimsiz, herhalde kadinlar az kullaniyor diye dusunuluyor. Bu da önem verilmesi gereken bir konu diye düşünüyorum. 2016 da Bozcaadada basima gelen bir olayi yazmak burda uygun olur. Kadinlar icin abdest yeri olmadığından para ödeyerek tuvalette abdest aldım. Sonra da olayi muftuluge yazdim bana verilen ortada şadırvan var orda ücretsiz alabilirdiniz oldu. :)
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER