SİYASET

Fatih Çekirge : Seçimlerin en kritik noktası

Tarih
04 Aralık 2018
İzlenme
1413 Kişi

Yerel siyaseti çok iyi bilen bir belediye başkanıyla konuşurken fark ettim.

Devlet Bahçeli merkez sağ tabana yönelik olarak müthiş bir siyaset yürütüyor.

MHP bu yerel seçimlerde büyük bir patlama yaparsa hiç şaşırmayın. Sırasıyla gidersem:

1) Bugüne kadar AK Parti tabanına karşı yürüttüğü muhalefet, MHP açısından milliyetçi muhafazakâr oylarda çok büyük bir etki yaratmıyordu. Çünkü MHP istemese de CHP ile aynı muhalif çizgiye düşüyordu. Merkez sağ seçmen bu nedenle MHP’ye gönülden yaklaşamıyordu.

2) Açık olan bir şey var ki Türkiye’de milliyetçi muhafazakâr oy oranı ciddi şekilde yüksektir.

Şimdi MHP, kendisini CHP’yle aynı çizgiye çeken muhalefet anlayışından sıyrıldı. Bunun olumlu etkisini de zaten son seçimlerde açıktan gördü. Ve böyle giderse MHP, milliyetçi muhafazakâr söylemiyle AK Parti’ye bir şekilde küskün olan muhafazakâr ve milliyetçi oyların da adresi olabilir. Bir dönem ANAP, DYP çizgisinde olan bu oylar ve sonra gençlerde yükselen milliyetçi akım, AK Parti-MHP eksenindeki “cumhur ittifakı”na kayabilir.

4) MHP bu yolla CHP ile aynı çizgide olmaktan kurtulmuştur. “Milliyetçi muhafazakâr” tabanını rahatlatmıştır. 

5) Bütün bunlara Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın karizması eklenince “cumhur ittifakı”nın etki alanı genişleyecek gibi görünüyor.

6) Özellikle Adana, Mersin, Erzurum, Nevşehir olmak üzere Doğu ve Orta Anadolu’da oyları yükselecektir. Ege’de benzeri bir yükseliş olacaktır. 

Daha açık bir deyişle, Devlet Bahçeli, Türkiye’nin bölünmez bütünlüğü ekseninde milliyetçiliği yükselten bir üslupla, CHP ile aynı çizgide kalmadığı için partisiyle ilgili merkez sağ ve milliyetçi tabanda oluşan kaygıları yok etmeye başlamıştır. En azından seçmen psikolojisine göre durum böyledir.

Ve bir adım daha ileri gidersek Bahçeli’nin sakin, güvenilir, adil çizgisi merkez sağda dağılmış olan milliyetçi oylar üzerindeki etkisini arttırıyor. 

En önemlisi de şudur...

Devlet Bey bu söylemi oylarını arttırmak için geliştirmiyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER