GÜNCEL

Fatih Çekirge : ‘Dikkat dikkat! Burası Türk Deniz Kuvvetleri devriye uçağı...’

Tarih
12 Eylül 2022
İzlenme
1630 Kişi

Rodos’un güneyinden geçerken 16’ncı kanaldan gelen şu anons:

“Bütün gemiler... Bütün gemiler... Çağrı yapan Türk Deniz Kuvvetleri devriye (patrol) uçağı. Yunan unsurları tarafından bir taciz halinde VHF 16’ncı kanaldan ihbarda bulunabilirsiniz. Türk Deniz Kuvvetleri 24 saat bu kanalı dinlemektedir... Hayırlı seyirler.”

Ege’de seyrederken telsizden “Burası Türk Deniz Kuvvetleri devriye uçağı” sözünü duyunca insan bir garip oluyor.

Ben de öyle oldum. Gurur ve güven duyuyor...

Belki başka bir ülkenin sularında olduğunuz için de hafiften bir ürperti gelmiyor değil.

Ama anonsu tekrar tekrar yapan Türk subayı öylesine güven verici bir tonla konuşuyor ki...

O yabancı sularda arkanızda Türk bayrağıyla seyrederken, havadan ve denizden sizi kollayan bir güç var diyorsunuz...

Türk Deniz Kuvvetleri...Yani bizim leventler...

İşte bir devlete ve bir millete aidiyet duygusu denizin tam ortasında böyle ortaya çıkıyor.

Yalnızca hava devriye uçağı mı?

Bu defa Kos ve Leros açıklarında duyduğum şu anons: “Securite... Securite... Securite...

Bütün gemiler... Bütün gemiler... Bütün gemiler... Burası Türk Radyo...

2 Nisan 2020’de Ege’de seyreden bir Türk gemisine Yunan Sahil Güvenlik botları tarafından ateş açılmıştır... Ege’de seyredecek Türk bayraklı gemilerin müteyakkız olmaları... Yunan deniz kuvvetlerinden ya da sahil güvenlikten bir taciz halinde Türk savaş gemilerine ve Sahil Güvenlik Kuvvetleri’ne bildirmeleri... Türk savaş gemileri ve sahil güvenlik botları 24 saat süreyle 16’ncı kanalı dinlemektedir...”

Evet arkadaşlar...

Bu anonslar 4 saat arayla sürekli olarak yapılıyor. Niye?

İşte Bozcaada açıklarında yaşanan son olay. Türk gemisine yine Yunan Sahil Güvenlik botu ateş açtı. Hem de doğrudan kaptan köşküne...

BİTMEYEN SERİ TACİZLER

Peki bu yeni bir olay mı? Elbette değil.

Son dönemde biraz daha artsa da yıllardın aynı taciz.

İşte 7 Mart 2020: “Yunanistan’ın Midilli adasından Türk karasularına girerek göçmen botunu taciz eden Yunan Sahil Güvenlik botunu, Türk botu kovaladı.”

İşte 11 Eylül 2021: “Türk karasularına giren iki Yunan Sahil Güvenlik botu, içinde 5 Türkün olduğu yatı taciz etti. Türk Kaptan, görüntüleri paylaştı.”

İşte 26 Temmuz 2022: “Ege Denizi’nde bir yelkenli tekneye taciz teşebbüsünde bulunan Yunan botu, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı botu tarafından bölgeden uzaklaştırıldı.”

Ve yıllara göre bakarsak daha yüzlerce benzeri taciz örneği...

YUNANİSTAN BUNU NİYE YAPIYOR

Evet, Ege Denizi’nde gezerken bizzat duyduğum güvenlik anonsları ve kayıtlara geçen taciz örnekleri böyle. Şimdi “Yunanistan bu tacizleri neden arttırıyor?” sorusunun cevabına gelelim:

1- DOĞU AKDENİZ ENERJİ SAVAŞI: Türkiye son olarak Abdülhamit Han gibi dünyanın en gelişmiş araştırma ve sondaj gemisini Doğu Akdeniz’e arama faaliyetleri için çıkarttı. Hatırlayın Yunanistan’dan çok ciddi tepki sesleri yükseldi.

2- YUNANİSTAN’IN DOĞALGAZ İTTİFAKLARI: Türkiye Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail ve özellikle Fransa ile gerilim yaşıyordu. Yunanistan bunu fırsat bilerek Türkiye’ye karşı Doğu Akdeniz enerji havzası için bu ülkelerle anlaşmalar yapmıştı. Atina Türkiye’yi yalnız bırakma politikasındaydı.

3- TÜRKİYE’NİN DİPLOMASİ ATAĞI: Ancak sonradan Türkiye ani bir atak yaparak gerilim yaşadığı bu ülkelerle yeniden diplomatik ilişkiye geçti. Tekrar ilişkiler kuruldu. Karşılıklı ziyaretler başladı. Büyükelçi tayinleri gündeme geldi...

4- TÜRKİYE’Yİ ŞİKÂYET: Türkiye’nin bu son dakika atağı, Yunanistan’ın oyununu bozmaya başlıyordu ki Atina bu durumda yeni bir gerilim çizgisi oluşturma kararı aldı... Türkiye’yi her uluslararası platformda saldırgan göstermeye çalışıyordu. Yunan Başbakanı Miçotakis’in Washington’da yaptığı Türkiye’yi şikâyet eden konuşmalar bunun son örneğiydi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER