DÜNYA

Ergün Diler : Yeni ÖSO planı

Tarih
31 Ocak 2018
İzlenme
6274 Kişi
 Uzun zamandır, hatta çok uzun zamandır AMERİKALI DOSTUMA ulaşmaya çalışıyorum. Bir ara temas kurar gibi oldum ama sonra sağlıklı adım atamadığımı gördüm. Oysa şimdi her zamankinden daha fazla kendisine ihtiyacım vardı. Her şeyi objektif olarak bana aktarırdı.
Ama YOKTU... Suriye'de TÜRK ASKERİ, ABD'nin büyüttüğü yapılarla savaşıyordu. ABD böyle bir maceraya neden gerek duyuyordu?
Planları neydi? Türk Ordusu ile savaşamayacaklarını bilmeleri gerekmez miydi? Bölgede olmayan güçleri ile neyin peşindelerdi? Soru çoktu ama o yoktu... Tam artık "Yok galiba" noktasına gelmişken ortaya çıktı. Şaşırdım ve sevindim...
Sorduklarımın hepsine içten cevaplar verdi... Çok ilginç detaylar verdi... Oradaki mücadeleyi en ince ayrıntısına kadar anlattı...
İşte o sohbetin bir kısmı!
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png DEAŞ konusu ABD'de nasıl anlaşılıyor? Herkes destekliyor mu?
ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Raymond Thomas, Amerikan ordusunda bulunan en akıllı generaldir. 2015 yılında DEAŞ'ın kendileri tarafından kurulduğunu öğrendiği andan itibaren, sisteme tepki veren tek üst düzey komutandır. Ve bu tepki önemlidir...
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Neden?
2007-2008 yılları arasında Irak'ta Kürtler'le Araplar'ı aynı masaya oturtmayı başaran ve iki tarafın da haklarını savunan kişi de Raymond Thomas'tı...
Thomas, Trump'ın görevden alınan ve soruşturma açılan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in çok yakın arkadaşıdır.
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Bunlar aynı çizgide bulunan iki komutan mı?
Flynn de DEAŞ'ın Amerikan malı olduğunu bildiği için ipi çekilen isimlerden biri. Orgeneral Raymond Thomas, Ortadoğu'da Türkiye'nin mutlak surette müttefikleri olması gerektiğini savunduğu için bölgeden el çektirildi. Resmi olarak görevli olmasına rağmen emirleri dinlenmeyen biri haline gelen Org.
Thomas, terör örgütü PKK ile ilişkili olması sebebiyle YPG'ye isim değiştirme emrinin verildiğini ve SDG'nin öyle doğduğunu açıkladı.
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Peki Türkiye ile ilgili fikirler nedir?
Türkiye'nin sürekli kandırılmaya çalışıldığını söylüyor. Bu taktiğin YPG üzerinde etkili olacağının ama Türkiye'yi Amerikan karşıtı hale getireceğinin altını çiziyor. Defalarca bu açıklamayı yaptı. Pentagon'da veya Washington'daki birçok toplantıda bu fikri cesur şekilde söyledi. Votel de Thomas'ın ipini çekmek zorunda kaldı.
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Votel'le karşı karşıya geldi yani?
Elbette... Onun hışmına uğradı...
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Pentagon'da durum nedir?
Pentagon'da Türkiye'den nefret eden ama Orgeneral Raymond Thomas'a destek veren çok general var. Bu durum, ABD'nin Ortadoğu politikalarının ağır işlemesine neden oluyor. Türkiye'nin, bölgede YPG'lilere silah verilerek terbiye edilecek bir ülke olmadığını savunan çok general var. Bu da orada zaten... Ancak buna inanmayan Votel ve ekibi, Pentagon'u da yanlış yönlendiriyor.
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Sorun Votel mi?
Bir ölçüde evet...
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Nasıl yani?
Votel, Amerikan Savunma Bakanı Mattis'e Türkiye ile karşı karşıya gelmeye hazır olduklarını söyledi.
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Her türlü şartta mı?
Evet her türlü şartta...
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Neden sonuç alamayacağı bir şeyin peşinde?
Votel, Türkiye ile yaşananları kişisel bir durum haline getirdi.
15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'de gözaltına alınan birçok isim, Votel'in yakın arkadaşı.
Gün içinde birkaç kez görüştüğü isimler bile var. Şimdi onların tutuklanması, NATO'da görevli olup da Türkiye'nin tutuklama kararı çıkarttığı birçok isim de Votel'in yakın arkadaşı. 15 Temmuz sonrası Votel'in açıklamalarını dikkatlice incelerseniz, darbecilerle dost olduğunu saklamıyor.
ABD Savunma Bakanı Mattis bile Türkiye, Suriye veya Afrin konularında dikkatli açıklamalar yaparken Votel'in şahin çıkışları rahatsızlık yaratmıyor değil.
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Münbiç peki... Nedir oradaki durum?
Münbiç açıklaması da bunlardan biri. Amerika Birleşik Devletleri'nin askeri kanadı, bir ülke ile karşı karşıya gelmek için bu tür açıklamalar yapmaz.
Sadece Kuzey Kore ile ilgili bazı açıklamalar vardır ki, o da son derece doğal. Ancak Votel bu prensipleri de çiğnedi. Ayrıca şartlar Votel'in dediği gibi de değil...
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Nasıl?
Münbiç'te Amerikan, Türk, Suriye, Rusya, Fransa ve İngiltere güçleri de var.
Hatta İran askerleri bile bölgede.
Özgür Suriye Ordusu da... YPG'yi öne çıkartan ABD; Münbiç'in yüzde 100 kontrolünün kendilerinde olduğunu söylüyor. Bu gerçek değil.
Suriye'nin kuzeyindeki en karmaşık nokta Münbiç. Amerikan askerleri, geçen ay İngiliz kuvvetleriyle karşı karşıya geldi. Bu iki tarafın birbirlerine gizli nota vermesiyle sonuçlandı. Ama durum çok kritik...
Ucuz atlatıldı ama gerginlik tavan yapmış durumda...
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Ne olur orada?
Bir ülkenin tek başına burada hareket etmesi zor. Nokta operasyonlar dışında ilerlemek hiç kolay değil. Fransız birlikleri de bölgede. 4 Fransız komutan şu anda Münbiç'te kalıcı olmanın planlarını yapıyor. Votel bundan da rahatsız.
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Peki Pentagon'da bizim bilmediğimiz planlar var mı?
Pentagon, YPG'nin bölgede en çok rahatsız olduğu grup olan Özgür Suriye Ordusu'nu terör listesine almak için adımlar atıyor.
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Terör örgütü istedi diye öyle mi?
Evet öyle... Çıkarlar gereği elbette. Saçma olduğunu ikimiz de biliyoruz ama bu çalışma var...
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Böyle bir adım atılırsa ne olur?
Eğer bu adım atılırsa, Türkiye bir anda terör örgütleriyle yan yana gelecek. Suriye'de atacağı adımlar da çok kısıtlanacak. Bu konuda Birleşmiş Milletler'e yapılan baskıya, Çin ve Rusya karşı çıktı. Bu durum ABD'yi BM üzerinden değil, Amerikan yasaları içinde ÖSO'yu terör örgütü olarak göstermeye itti.
Tabii bu çok hızlı olacak bir durum değil. Türkiye'ye bu konuda önce uyarılar yapılacak. Sonra ise adım adım ÖSO terör örgütü sayılacak.
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Ortada bir çelişki yok mu? Garip olmayacak mı bütün bunlar?
Tabii burada şöyle bir handikap da var. Çünkü Özgür Suriye Ordusu'na ilk eğitim veren Pentagon'du. Pentagon, Suriyeli muhalifleri kendi çatısı altında toplayamadığı için SDG ve YPG'yi öne çıkardı.
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Peki böyle bir karar dış destek bulamaz ki? 
Dolayısıyla bir anlamı da olamaz ki! Haksız mıyım?
Yanılıyorsun!
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Neden?
Çünkü Fransa ve Almanya da, ÖSO'yu terör örgütü olarak ilan etmek için ABD'nin çıkışını bekliyor. Avrupa ülkeleri de Suriyeli göçmenleri ülkelerinden atmak için ÖSO'nun terör örgütü olmasını bekleyen bir başka ülkeler topluluğu. Bunların hepsi Türkiye için gelecekte büyük soruna neden olacak. Planlar bu yönde yani...
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Münbiç'te YPG de önemli yani ABD için?
Amerika Birleşik Devletleri için birinci öncelikli müttefik İsrail, ikincisi ise YPG. O nedenle YPG'nin bölgede yok olmasına izin vermek istemeyecekler...
Birleşik Arap Emirlikleri'nde görevli eski Amerikan askerlerinin de önümüzdeki hafta Münbiç'te olacağını öğrendim. Bu ekip, sıradan değil. Irak ve Afganistan'da ciddi sokak savaşlarına katılmış bir ekip. Hepsini bölgeye yolluyorlar... Kesin ve net!
https://i.tmgrup.com.tr/i/reddot.png Anlamadığım şu!
Akıllı her Amerikalı bilir ki buralarda TÜRK ORDUSU ile savaşılmaz! Votel ve ekibinin derdi ne? Akılları nerede bunların?
ABD, YPG ve SDG'den güçlü bir ordu yaratamayacağını anladı.
Bunu anladığı için Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemiyor.
En azından bugün için durum böyle. BAE'den gelen ekip ise çok özel olduğu için Türkiye'ye zaman kaybettirebilir! Planlar böyle... Pentagon'da çok kişi senin gibi düşünüyor. Ancak bir grup tırmandırıyor... Votel geçtiğimiz hafta Birleşik Arap Emirlikleri ile Suudi Arabistan'ı ziyaret etti. Votel ve ekibi çatışma istiyor... YPG ile kurulan çatı çöktü, görmek istemiyorlar... Sanırım yakında onlar da görecek...

https://i.tmgrup.com.tr/i/bullet.jpg NOT: Dostumun çok başka konularda çok sürprizleri vardı...
Çok önemli sürprizler hem de...
Bunları da yazarız ilk fırsatta inşallah... Bugünlük bu kadar!


Takvim
31 Ocak 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER