DÜNYA

Ergün Diler : Türkiye’nin seçimi!

Tarih
27 Aralık 2022
İzlenme
1354 Kişi
TÜRKİYE seçimlere giderken etrafımızda da önemli gelişmeler olmakta. İçerideki olayları sağlıklı değerlendirebilmek için DIŞARIDAN da bakmayı bilmek şarttı. Birkaç gün önce önemli bir ATIŞMA yaşandı.
Pek fazla haber de olmadı.
Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi oturumunda Türkiye'yi Suriye'deki PKK/ YPG mevzilerine hava operasyonları düzenlediği ve kara harekatı başlatma tehdidinden bulunduğu gerekçesiyle suçladı. Türkiye ise bu suçlamalara tepki göstererek karşı çıktı. Çin'in BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Geng Shuang, "Biz kararlı bir şekilde Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğini korumalıyız.
Suriye'de güvenlik konusundaki istikrarsızlık sürüyor. Sınır ötesi operasyonlar dursun diyalogla çözüm aransın..." diyordu.
Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ise "Hiçbir ülkenin terörle mücadelemiz konusunda bize ders verme hakkı yok.
Güvenliğimiz için her adımı atma kararlılığımız tam..." cevabını verdi. Türkiye Çin ile kontrollü gerginlik yaşarken, Tahran ise Pekin ile 25 yıllık DERİN bir anlaşmaya imza atıyordu. Geçen yıl atılan imzalarla iki ülke arasında petrol üretimi, taşımacılığı ve güvenliği sağlama alınıyordu.
Kuşak Yol Projesi kapsamında kritik olan demiryolu, karayolu ve limanların alt yapısının geliştirilmesi öngörülüyordu.
Ayrıca bankacılık işlemlerinde milli para kullanılarak, savunma ve bilgi teknolojileri gibi stratejik sektörlerde yoğun işbirliği yapılması kararlaştırılıyordu...
Yani Çin'in İran'ın petrolüne talip olduğu ve bu alandaki en büyük oyuncu olduğu SIR değildi. Yakınlaşma büyük hızla sürüyordu.
Cinping, Kazakistan'da 2013'te YENİ İPEK YOLU'nu ilan ediyor pek çok ülkede taşlar yerinden oynuyordu. Türkiye'ye de o tarihten sonra bir bakın.
Neler oldu görün.
Devam...
Yaşadığımız türbülanslara devamlı olarak yerel gözlükle bakıyoruz. Oysa yerkürede koca koca güçler çatışmakta.
Çin neden ESAD'ın yanında yer alıyor? Neden Türkiye'nin operasyonlarına karşı çıkıyor? Barış Pınarı'nda niçin "Türkiye doğru yola dönmeli açıklaması" yapıyordu?
Çin'in Suriye ile sınırı mı vardı! Elbette hayır. Ancak KÜRESEL ÖLÇEKTEN bakıldığında İran-Irak ve Suriye üzerinden AKDENİZ'de güç olmak isteyen bir Çin ve KUŞAK YOL PROJESİ görülmekteydi. Daha öncesi vardı. ABD YEŞİL KUŞAK ile Sovyetler'i İSLAMCI BİR YAPIYLA ÇEVRELEMEK İSTİYORDU. Çünkü SOVYETLER ÖTEKİ'ydi.
Konumlanma buna göre yapılıyor, roller dağıtılıyordu.
Türkiye'de de bu kapsamda bazı gruplara önemli vazifeler verildi. 1980 DARBESİ ile bunlar hızlandı. ABD, İran'daki bu görevi Şeriatmedari'ye verdi. 1960'larda ayaklanma çıkıyor ve Şah, HUMEYNİ'yi tutukluyordu. Devreye Şeiratmedari giriyor "Türkiye'ye sürgüne yollayayım" diyordu.
Fransız istihbaratı boş durmuyor ne yapıp edip Humeyni'yi Paris'e alıyordu.
Oradan verdiği destekle ABD'nin istediği İSLAMCI çizgi kırılıyor kazanan FRANSA oluyordu! Humeyni dönüyor, Şeriatmedari tasfiye oluyordu. Kazanan Fransa'nın yönettiği İSLAMİ AKIM oluyordu! Buna benzer bir gelişme burada da hayata geçiyordu. ABD kendi çizgisini kurmaya çabalarken ORDU İÇİNDE BİR KANAT rahmetli ERBAKAN'ı AVRUPA'dan ülkeye davet ediyordu. Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur işin başındaydı. 
"KENDİ UÇAĞINI KENDİN YAP" diyor ve ABD'ye karşı çıkıyordu. Fransız MİRAGE uçaklarını tercih ediyordu.
Aslında ABD burada da başarılı olamıyordu. O dönemlerde...
Kağıt üzerinde bakıldığında ABD'nin SOVYETLER ile şimdi de RUSYA ile DENGE kurmasına karşı çıkan güçler vardı. Fransa ile bir denge kurmasına en çok itiraz ise ABD'nin kendi içinden geliyordu. Ve bu KÜRESEL mücadeleye dönüşüyordu.
İşte o noktadan sonra ABD karşısına hem AVRUPA'yı hem ÇİN'i alıyordu... Almak zorunda kalıyordu.
ORTADOĞU'da sınırları çizen İngiltere olsa da AVRUPA özellikle FRANSA etkiliydi.
DEAŞ ve YPG meselesinde görüldü ki kendi çıkarları için her örgütle bağ kurulabiliyordu!

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER