DÜNYA

Ergün Diler : Sevakin kodları

Tarih
28 Aralık 2017
İzlenme
7555 Kişi
 GÜNLÜK yaşadığımız için hafızamıza çok şey aktarmıyoruz!

Hatırlayın Erdoğan'ın 2011'deki SOMALİ ziyaretini... Neler söylendi neler... "Ne işimiz var orada", "Türkiye bitti de sıra Somali'ye mi geldi?", "Osmanlı hayranlığı başımıza dert olacak!" gibi yüzlerce yakıştırma yapıldı. Eleştirilerin çoğu temelsizdi.
Anlamadan konuşuyorduk yine. Bilmiyorduk!
Bilmediğimizi de bilmiyorduk. Hatta Somali heyetinde yer alan sanatçılar bile hedef olmuştu!
Böylesine garip işler oluyordu buralarda...
Niyeti kötü olanları dışarıda tutarsak kimseye kızmamalıydık! Çükü eğitim sistemimiz, BÜYÜK DÜŞÜNMEYİ öğretmiyordu. Geniş bakan, dengeleri gören insanlar yetiştiremiyorduk. Bu nedenle eleştirilerin boyu, diz kapağını geçemiyordu. Oysa yepyeni bir dünya kuruluyordu! AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'nin tahtı sarsılıyordu.
Ortadoğu ve Afrika büyük güç olarak öne çıkıyordu. Türkler'in yaşadığı her toprak parçası önemli ve vazgeçilmez oluyordu. GELEN İPEK YOLU'ydu!
Yani, YENİ DÜNYA DÜZENİ!
Görmüyorduk, bilmiyorduk ama konuşuyorduk... SIKINTI BUYDU!
Koca bir savaşın içinden geçiyorduk.
Taraflar ve ittifaklar netleşiyor ama ıskalıyorduk...
Türkiye kendisi istemeden bir rolü üzerine almış ve yıllarca KOMÜNİZM gelemeyeceği halde onunla mücadele etmişti! Bir kuşağı kaybettik böyle! Bu bize uluslararası sistemde düşen roldü, gereğini yaptık. Şimdi yeni bir dünya kuruluyor ve Türkiye bu kez rolünü kendi isteğiyle seçiyordu... DOLAR'ın, ABD'nin, NATO'nun, BM'nin, IMF'in, Dünya Bankası'nın bile bitişine şahitlik edeceğimiz bir ilkime gidiyoruz. Değişimin tam ortasındayız...
Saldırıları düşünün!
OSLO'nun sızdırılmasını, 7 Şubat MİT krizini17-25 Aralık'ı, Gezi'yi ve 15 Temmuz'u düşünün! Hepsi Türkiye'yi istenilen noktaya çekmek içindi.
Zaten önemli olan TÜRKİYE'nin yönüydü! Şimdi roller değişti! Figüran olarak yer alan Türkiye'den oyunu gören ve istediği role soyunan bir Türkiye'ye geçildi.
Herkes de bunu kabul etti... Etmeyen zaten yine saldıracaktı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan AFRİKA'ya gitti yine...
NEDEN ACABA?
Önce kısa bir not! Port Sudan'dan DAKAR'a kadar olan 7.500 kilometrelik bir demiryolu hattı olacak... SAHRA ALTI DEMİRYOLU yani... Kızıldeniz'i Atlantik'e bağlayacak. Demiryolunun geçtiği yerlerdeki ÇAD ve NİJERYA gibi ülkeler de sisteme dahil olacak.
Çinliler bunun için uğraşıyor...
Muazzam bir akıl, YOLLARLA dünya kuruyor! Biz de içindeyiz!
Gelelim SEVAKİN ADASI'na...
Sudan'ın kuzeydoğusunda Kızıldeniz'in batı kıyısında düz ve oval bir ada olan Sevakin, yüzyıllardır önemli stratejik noktalardan biri.
Tarihçilere göre 3 bin yıldır burası önemli! Yeni değil yani. Bütün imparatorluklar için önemli olan ADA elbette ABD için de önemliydi!
Obama dönemindeki ULUSAL GÜVENLİK STRATEJİSİNE göre Sevakin Adası'na kesinlikle ÜS KURULACAKTI. Kurulmalıydı!
Ancak ABD bunu başaramadı!
Trump döneminde ise Sudan'daki askeri kampın, üsse dönüştürülmesi kararlaştırıldı. Ancak Sudan yönetimi ile olan restleşmeler, uluslararası arenada Sudan yönetimiyle ilgili yapılan yayınlara rağmen Washington amacına ulaşamadı. Şimdi ABD, bölgede etkinliğini arttıracak yeni formüller arıyor. Çünkü Sudan'da askeri üs kurmak isteyen ülkeler var.
Rusya, Türkiye, İngiltere...
ABD yönetimi, Suudi Arabistan ve İsrail üzerinden Sudan'a baskı uygulayıp merkezine çekmek istiyor.
Ancak Trump'ın Müslümanlar'a karşı seyahat ve vize yasağı kapsamına alınan Sudan, bu duruma tepki gösterdi. Amerikan yönetimi, Sudan'a uygulanan baskı politikalarını arttırmaya kararlı. Çünkü biz anlamasak da SUDAN son derece önemli bir merkezdi! Dünya üzerindeki restleşme burada da yaşanmakta.
Yaşanacak ta... ABD-İsrail ittifakı yakında burada kendini başka metodlarla göstermek isteyecektir!
ADA'dan devam edelim...
Erdoğan'ın aldığı ADA'yla ilgili en büyük hayalin sahibi Rus lider Putin'di!
Burada askeri ÜS kurmak istiyorlardı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 25 Kasım'da Soçi'de Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir'i ağırladı. O toplantıda Sevakin Adası'nı talep eden Putin, olumsuz cevap aldı. Rusya'nın Kızıldeniz'e askeri üs kurmasına ise destek veren Beşir, Putin'le anlaştı.
Beşir o günkü toplantıda, "ABD, Suriye'yi karıştırdı. Ortadoğu'da birçok ülkeyi daha karıştıracak. Sonra sıra Afrika ülkelerine gelecek. Rusya'nın ülkemizde üs kurması bu nedenle önemli" dedi.
Putin, Sevakin Adası'nı alması halinde İpek Yolu projesi Washington'ın istediği gibi sonuçlansa dahi kazanan taraf olacaktı. Olmadı!
Ancak Kızıldeniz'deki bir üs hayali gerçeğe dönüşecek olan Putin, bir şekilde bölgede de etkinliğini arttıracak. Sudan, Rusya'dan Su- 30 ve Su-35 savaş uçakları da alacak. Trump'ın eksen değiştirmesi yani Pentagon-Evanjelik-Yahudi- Katolik eksenine dönmesi Moskova ile aralarına da açacak! Bu da önümüzdeki dönemde net olarak görülecek. Putin 25 Kasım'da SOÇİ'de BEŞİR ile görüşürken KARADENİZ üzerinde ABD ve RUS jetleri karşı karşıya geldi! Gerginliğin nedeni belliydi! Washington RUS-SUDAN yakınlaşmasına itiraz ediyordu. Bunu da havada gösteriyordu! Herkes atılan adımların farkındaydı. Bu da ortaya dökülüyordu!
SIR değildi hiçbir şey!
Amerika Birleşik Devletleri, bir ülkede Rusya varsa adımlarını daha dikkatli atmak zorunda. Suriye konusunda olduğu gibi Sudan'da da artık ABD çok daha dikkatli olmak zorunda. Afrika ülkeleri içinde Sudan, Somali'den sonra stratejik olarak çok önemli. Bu ülkenin ortadan ikiye bölünme planı da bu yüzden yapıldı.
Çünkü ABD, Sudan'da tek güç olamayacağını gördü. Kızıldeniz'in 2018 yılında çok daha sıcak olacağı biliniyor. Çünkü bölgedeki ülkeler, yeni ortaklıklarla daha etkin bir rol oynamak istiyor. ABD de kendi topraklarından binlerce kilometre uzak bölgede mutlak güç olmak zorunda.
Afganistan ABD için ne kadar önemliyse, Somali veya Sudan da o kadar önemli.
İşte ERDOĞAN buraların önemini 2011'deki Somali ZİYARETİNDE GÖSTERDİ. Katar'a üs kuran Türkiye burada da oyunun içinde olduğunu ilan etti. Somali-Katar ve Sudan... Haritayı önünüze alın ve bakın! Belki S-400'lerle korunacak bir alan oluşturuluyor! S-400'lerin menzilinin 400 kilometre olduğu söylendi. KIZILDENİZ'in de genişliği 350 kilometre... Mesele güvenlik ya!
Çin'den hareket eden bir GEMİNİN sağlıklı bir şekilde VENEDİK LİMANI'NA yanaşması için güvenlik şart. Türkiye bu oyunda büyük rol kaptı ve kapacak. En stratejik hamleleri peş peşe yapıyor.
TİCARETİN GÜVEN VE HUZUR İÇİNDE YAPILABİLMESİ İÇİN ÖNDE OLAN ÜLKE TÜRKİYE...
Bu bölgede bunu yapabilecek başka da ülke yok... Hem tarihi hem dini hem devlet yapısı itibariyle TÜRKİYE rakipsiz. Bunu herkes biliyor zaten...
İstesek de istemesek de TARİH bize eski günleri getirmekte... Eski şanlı günleri... Kolay mı? Değil elbette! Ama tarihin bize doğru aktığı ortada. Saldırıların nedeni de bu. Yine geleceklerdir. Ama yine püskürtülecekler... Şüpheniz olmasın...
İçinde bizim olmadığımız tarih yazılamayacak. Zaman bunları gösterecek. Biraz geri çekilin ve geniş bakın! Siz de bunları göreceksiniz...
OYUN BÜYÜK KABUL! AMA TÜRKİYE DE BÜYÜK! İPEK YOLU'nun kaderini belirleyerek büyüklüğümüzü göstereceğiz...
Yeni düzen, bizsiz olmaz olamaz.
Olmayacak da...

NOT: Erdoğan'ın ilk SOMALİ gezisinden sonra yani 2011'den sonra TÜRKİYE'ye yapılan saldırılara bakın! İyi bakın ama! Çok şeyi anlarsınız....

Takvim
28 Aralık 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Hamza

    30 Aralık 2017
    1 0
    Niyette sanki Mekke Medinenin korumasınin da olduğunu düşündürdü yazınız bir an, Elhamdulillah. Hafiz olan Allah'tır Elhamdulillah farkındayız.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER