DÜNYA

Ergün Diler : 2018 uyarısı

Tarih
15 Kasım 2017
İzlenme
6318 Kişi
Cumhurbaşkanı rdoğan'ın Rusya, Kuveyt ve Katar ziyaretleri çok ama çok önemli. Bölgenin kaderinin şekillenmesinde bu seyahatin izlerini göreceğiz. Tabii bir süre sonra. Suudi Arabistan içinde başlayan rüzgar sağa sola esmek için fırsat kollamakta... Veliaht Prens alışılmadık kalıplarla hareket etmekte. Bu da yeni bir sayfanın açıldığının en büyük işareti. Bölge kendi içindeki dinamiklerle değişime uğrayacak. Plan bu!
Detay verelim. Bunlar çok konuşuluyor çünkü...
Steven Mnuchin, Steve Bannon, Gary Cohn, Jay Clayton, Alexander Blankfein, Diana Powell ve Erin Walsh gibi isimler hem BEYAZ SARAY'ın hem de Trump'ın etrafında olan isimlerdi. Bunlar sadece bir kısmı. Sayıları hiç az değildi.
Ancak son gelişmelerden sonra bazıları ayrılmak zorunda kaldı. Uzaklara baktığınız zaman AİLE ile ters düşenler gitti. Yani ROTHSCHILD ailesine ters bakanlar uzağa düştü! Steve Bannon dışarıdan destek veriyordu! Hem de büyük! Ama o da son zamanlarda Trump'ın karşısında!
Bunu "BEYAZ SARAY, ROTHSCHILD ile anlaştı" diye yorumlayan çok.
Haklı noktalar da yok değil... Ben de paylaşayım istedim... Çünkü yeni döneme girildiğine dair çok işaret var... Rusya'nın ARAMCO ile yan yana ve iç içe geçmesi de senaryolardan biri... Bu da gidişatı tamamen değiştirecek bir adım...
İzliyoruz...
Devam...
Pentagon, Ortadoğu'yu dizayn etme planını Suriye'deki iç savaşın başlamasıyla hızlandırdı. Bölgede etkin olmak isteyen her ülke, Türkiye'nin ellerinin ve kollarının bağlanması gerektiğini iyi bilir. Eğer Suriye'de iç savaş olmasaydı, Pentagon PKK üzerinden Türkiye'ye saldıracaktı.
Şu anda YPG saflarında bulunan 12 bin Amerikan askeri ya da yeni adıyla "Academi" askerleri, PKK olarak Türk topraklarında operasyon yapacaktı.
YPG'de görevli özellikle keskin nişancıların tümü, 2016 yılında Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu'sunda görev yaptı.
Türkiye'nin yurt dışındaki operasyon gücünün zayıflatılması, terörle mücadelesinin en üst seviyeye çıkartılmasıyla olur. Bunu bilirler! Ancak evdeki hesap bazen çarşıya uymuyor!
Suriye'deki iç savaş planlarda tadilata gitmeyi gerekli kıldı. Eğer Suriye krizi yaşanmasaydı, Türkiye'nin sınır ötesinde 5 üs kurma şansı olmayacaktı.
Pentagon'u tedirgin eden en büyük unsur bu. YPG'nin öncelikli olarak aldığı eğitim, Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki askeri üslerine yönelik. Hedeflerinin ilk sırasında buraların tasfiyesi var. Hiç kolay değil ama planları böyle. 7 özel birim, tamamen bu saldırılara yoğunlaşmış durumda. Bu ekipler eğitimlerini Nevada'da aldı. Ardından sahada da çok başarılı operasyonlara katıldı.
Bir bölümü Afganistan'daki sıcak çatışmalara da girdi. Şimdi 2018 yılı itibariyle başlayacak olan saldırıların startını bekliyorlar. İlk hedef 5 TÜRK ASKERİ ÜSSÜ!
Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak için bir diğer plan ise bölge ülkeleriyle arasını açmak. Zaten bunun için uzun zamandır devredeler. Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suudi Arabistan, Bahreyn, Lübnan, Irak, Suriye ve hatta İRAN ile arası bozuk bir TÜRKİYE istediler... Kriz için bastırdılar.
Bu ülkelerin bazıları ile DİYALOG sorunu var. Bu kesin! Saydığım ülkelerin bir bölümü ANKARA ile kriz ilişkisi götürmekte. Yani ikinci hedefin de bir ayağı tamam gibi...
Asıl dertleri üçüncü aşamada sonuç almak. PARA İLE... En derin ve en etkili operasyonun PARA ile geleceğini biliyorlar. Türkiye'nin KATAR ile ilişkilerinin farkındalar ve bundan çok rahatsızlar. Ankara'nın DOHA ile yaşayacağı bir kriz en büyük özlemleri.
Böyle bir türbülansla burada EKONOMİK KRİZ'i satmaya çalışacaklar. Katar'la yaşanacak sorun, Türkiye'nin gelecekte enerji alanındaki çalışmalarının da sonunu hazırlar. Bu çerçevede baktığımızda Erdoğan'ın Katar ziyaretinin önemi daha da artmakta.
İşte bu üç aşamalı planın başarılı olması halinde TÜRKİYE, Pentagon'un çizgisine gelir... Suudi Arabistan'da başlayan prensler operasyonunun merkezinde de Türkiye var. Çünkü Arabistan, Türkiye ile ayrışırsa ABD güçlenir. Türkiye'nin yukarıda saydığım ülkelerle
DOST OLARAK İLİŞKİLERİNİ DÜZENLEMESİ BEYAZ SARAY'A SUNULAN RAPORDA YER ALDI: "TÜRKİYE BÖYLE GİDERSE BÜYÜK GÜÇ OLUR ! NE BİZİ NE DE BİR BAŞKASINI DİNLER..."
Rusya ile de DOST olarak çok yol alındı. Ama bir gün bir el düğmeye bastı ve kriz meydana geldi.
Rus uçağı düşürüldü!
Bir anda iki DOST ülke DÜŞMANCA bir dil kullanmaya başladı.
Moskova oyunu bizden daha önce gördü! Rus jetinin düşürülmesinden sonra devletin tepeleri yanıltıldı. Yakında bunlarla ilgili adımlar atılacaktı! Kendilerini feda edenler oldu ve şimdi gideceklerdi! Çok ciddi bu sorunun aşılması neredeyse 2 yılı buldu.
Hala düşürülen jet sonrası yapılan açıklamaların siyasi izleri var. CIA Merkezi Langley'de 24 Kasım 2015 sabahı saatler 01.00'i gösterdiğinde, bir ekip beklemedeydi. Çünkü Türk F-16'sı Rus uçağının koordinatlarını Langley'den alıyordu. Emir gitti ve Rus uçağı Türk pilotu tarafından vuruldu.
Ancak Türkiye, bu gerçeği biraz geç anladı. Washington, sistematik olarak her ülkenin hava kuvvetlerinde Amerikan bayrağı için çarpan kalpleri bulur.
Rus uçağını düşüren ekiptekiler de gençliğinden itibaren Washington hayaliyle yaşıyorlardı. Bugün Türk topraklarında yaşayan ve kalbi Washington için çarpan o kadar çok güçlü isim var ki, o nedenle Ankara'nın planları bazen ABD'ye uçuyor.
Elbette bu durum da Türkiye'nin güçlü adımlarını engelliyor. Türkiye sessiz sedasız attığı adımlar sayesinde bugün ayakta kaldı. Katar bunlardan en önemlisi.
Amerika'da hazırlanan raporlarda, Türkiye'nin Katar'la olan ilişkilerinin ömrü 18 ay olarak tahmin edilmişti.
Ancak bu yanlış hesap, Washington'ın Katar konusunda attığı adımları daha da sertleştirmesine neden oldu. Türkiye'nin Ortadoğu'da yakınlaştığı her ülkeye bir tercih yapması söyleniyor. Bölgenin kaotik yapısı nedeniyle bu ülkeler Türkiye konusunda geri adım atmak zorunda kalıyor. Bu da güç dengesiyle ilgili bir durum. Para elbette çok büyük güç. Ancak paradan daha önemli bir güç var ki o da akıl ve silah. ABD, Trump'la birlikte silahı da daha akıllı kullanmaya başladı.
Trump, göreve geldikten sonra verdiği ilk röportajda, "Ortadoğu'ya 6 trilyon harcadık. Bunun sonucunda biz batıyoruz, Ortadoğu hala karmaşık. O bölgedeki petrolleri eğer güvenliğimiz içine almayı başarsaydık, bugün bölge daha sessiz olurdu. En hızlı bir şekilde bölgenin petrolleri güvenli hale getirilmeli" dedi. ARAMCO merkezli başlayan operasyonların temelinde bu konuşma yatmaktadır... ABD 6 trilyon doları hiçbir zaman çöpe atamaz çünkü...
Belki şu an için erken ama ortada görülmesi gereken bir fotoğraf var!
Trump ile Putin gizli gizli ittifak içinde!
ARAMCO'ya Ruslar ortak olursa bu kare iyice netleşecek!
İki liderin KÜRT KARTI konusunda da farklı bakış açısı yok gibi... İki dev İNGİLTERE'yi dışarıda tutmak niyetinde.
Çin'i de yanlarına aldıkları ülkelerle ve silahla kontrol etmek isteyecekler...
ABD'deki seçimlere RUSYA'nın adı neden karıştırıldı şimdi daha iyi anlaşılmakta...
ABD-RUSYA dengesi kurulduğu an TÜRKİYE'yi yanlarına almak isteyeceklerdir!
KESİN!
Şartları ne olur bilemem! Ama TÜRKİYE olmadan olmaz... Dünyanın yaşadığı gerilimlerden sonra büyük plan yine devrede gibi... Dengeye ROTHSCHILD ailesi de girmiş gibi...
Tabii erken olmakla birlikte işaretler böyle...

NOT: Trump, Suudi Arabistan krizinden sonra petrolün varil fiyatını 65 dolara kadar çıkardı! Bu Putin'e yapılan jestten başka bir şey değildi.
Suudlar'ın Moskova'ya gidip S-400 aldığını da düşünürsek ortaklık için sağlam adımlar atılıyor diyebiliriz. Amaç ÇİN'i kontrol etmek. Büyümesine izin verip denetimde tutmak... Savaş bu!
Bir şey daha! Sanki dengede RUSYA tarafına düştük gibi! Erdoğan'ın Putin'le sık görüşmesinin de buna işaret ettiğini düşünebiliriz. Şimdilik en azından!

Takvim
15 Kasım 2017

 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER