SİYASET

Emin Pazarcı : Trump’ın ekşiyen yüzü

Tarih
18 Mayıs 2017
İzlenme
3410 Kişi
 Yıllar, yıllar önceydi. Başbakan Tansu Çiller’le Almanya’ya gitmiştik. Ertesi gün, merkez medya birkaç güzel fotoğrafın altına son derece olumlu değerlendirmeler yazdı. Biri de aynen şu başlığı kullandı:

“Sarışın güzel kadın Almanya’yı fethetti.” Oysa, ortada fetih filan yoktu. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Tansu Çiller, Almanya’ya olağan bir ziyaret yapmıştı.

Erdoğan’ın Amerika gezisine bu gözle baktım. Cumhurbaşkanımız, çok üst düzeyde ağırlandı. Karşısında kendisini kapıda karşılayıp, aracına kadar uğurlayan bir ABD Başkanı vardı. Trump, sosyal medya paylaşımlarında da Erdoğan’ı alabildiğine övüp, yere göğe sığdıramadı.

İki liderin birlikte verdiği fotoğrafları, Alman Başbakanı Merkel’in ABD ziyareti sırasındaki görüntülerle karşılaştırdım. Türkiye ve Erdoğan lehine oldukça olumlu farklılıklarla karşılaştım.

Şimdi sakın bu tespitlerin ardından “Çiller Almanya’yı fethetmemişti ama Erdoğan, Amerika’yı fethetti” gibi bir değerlendirme yapacağımı sanmayın. Ben sadece aradan geçen zaman içinde Türkiye’nin aldığı mesafeyi göstermeye çalışıyorum. Biz, çok kısa bir süre önce Sincar ve Karaçok’u vurup, ABD’yi oldukça kızdırdık. Buna rağmen, Washington’da böyle karşılandık.

Demek ki, gücünüzü ve kararlılığınızı ortaya koyduğunuzda, size olan bakış da değişiyor. Bunun üzerinde iyi düşünmek gerekli!

***

ABD’nin yeni Başkanı Trump’ın değişik bir kişiliği var. Hiç umulmadık yerlerde olmadık tepkiler veriyor. Zaman zaman da nezaket ve protokol kaidelerine uymayan ifadeler kullanıyor. Kısacası, lafını sakınmayan, nerede ne yapacağı belli olmayan bir tip.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Trump’ın karşısında lafını sakınmadı. Bütün dünyanın önünde ABD’yi terörle işbirliği yapmakla suçladı. Bugün ABD’nin Suriye’de işbirliği yaptığı PYD ve YPG’ye “terörist” dedi ve ardından ekledi:

-YPG-PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması, bu konuda küresel olarak varılan mutabakata uygun değildir.

Yetmedi, Erdoğan üstüne bir de meydan okudu:

-Bölgenin geleceğinde terör örgütlerine yer yok.

Ne yaptı Trump?

Sadece yüzünü ekşitti. Hiçbir şey olmamış gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk Heyeti ile görüşmelere devam etti.

Biliyoruz ki, basına kapalı olarak yapılan görüşmede de Türk tarafınca hem PYD ve YPG, hem de ABD’nin koruyup kolladığı FETÖ için daha net ifadeler kullanıldı.

***

Şimdi “Söylendi de ne oldu” diyebilirsiniz:

-ABD, Fetullah Gülen’i paketleyip Türkiye’ye mi gönderdi? Yoksa PYD ve YPG ile işbirliği yaptığı için Türkiye’den özür mü diledi?

Tabii ki öyle olmadı. Zaten öyle olması beklenmezdi de. Ama Türkiye konumunu ve kararlılığını ortaya koydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihe not düştü. Amerika’ya dünyanın gözü önünde “yanlış yoldasın” diyebildi. Trump da kameraların karşısına geçip, “Hayır öyle değil böyle. Biz yanlış yolda yürümüyoruz” cevabını veremedi.

Bunlar önemli değil midir sizce?

Ayrıca, Türkiye’nin gösterdiği bu kararlılığın mutlaka ABD yönetimi üzerinde de yansımaları olacaktır. Çünkü, Washington ziyareti sırasındaki görüntüler gösterdi ki, Türkiye, Amerikaaçısından önemli bir ülke. Trump ve kurmayları, böylesine önem verdikleri bir ülkeyi daha fazla rahatsız etmek istemezler herhalde. Böyle bir politika, geçen zaman içinde ABD’nin de yararına olmaz.

***

Deniliyor ki:

-Erdoğan, ABD’ye gitmeden önce Çin’de yaptığı açıklamada Washington’da “nokta koyacağız” demişti. Ancak, nokta değil, virgül konuldu.

Bence doğru değil. Noktayı koydu TürkiyeCumhurbaşkanı Erdoğan, Trump’ın karşısında, en üst düzeyde Türkiye’nin kararlığına vurgu yaptı. Durduğu yerin altını kalın çizgilerle çizdi. Bundan sonrası tamamen ABD’ye kalmış durumda.

Erdoğan, ABD’nin iş tuttuğu ortakları için “terörist” tespitini yaptı. “Bölgenin geleceğinde terör örgütlerine yer yok” dedi. Virgül falan atmadı. Net olarak nokta koydu. Daha ne desin?

Anadolu’da bir söz vardır:

“Lafın fazlası aptala söylenir.”

Akşam
18 Mayıs 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER