SİYASET

Emin Pazarcı : Erdoğan niye “haydi” dedi?

Tarih
18 Ocak 2019
İzlenme
1326 Kişi

Üzerinden neredeyse bir yıl geçti. 2018 Yılının Nisanayında Şırnak’tan dönerken uçakta Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sormuştum:

-Bakanlık mı, yoksa belediye başkanlığı mı?

Hiç düşünmeden “belediye başkanlığı” cevabını vermişti. “Ben belediye başkanlığından daha fazla zevk aldım” demişti:

-Çünkü, belediye başkanlığında halka dokunuyorsun. Vatandaşın derdine çözüm buluyorsun. Hayır duasını alıyorsun. Bundan büyük mutluluk olur mu?

İstediği oldu. Allah gönlüne göre verdi. Başkan Erdoğan üç ay önce Özhaseki’yi çağırdı, yeni görevini iletti:

-Ak Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayısın. Çalışmalarına şimdiden başla.

O da 30 kişilik bir ekip oluşturdu. Ankara’nın sorunlarını masaya yatırdı. Tecrübelerini ortaya koydu. 11 ana başlık altında yüzlerce proje üretti. Adaylığı resmen ilan edildiğinde vatandaşın karşısına hazırlığını yapmış olarak çıktı.

***

Peki, Erdoğan neden Ankara için “Özhaseki” dedi?

Çünkü, kendisini çok iyi tanıyor. Mehmet Özhaseki’nin kamuoyunca henüz yeterince bilinmeyen önemli özelliklere sahip olduğunu biliyor.

Mesela, Kayseri’de 5 yıl üst üste 21 yıl Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı. Belediyeyi CHP’nin elinden yüzde 30 oyla aldı. Yıpranacağına oyunu artırdı. Geniş kitlelerin sevgisini kazandı. Son seçimde oy oranını yüzde 70’e kadar yükseltti.

3 dönem milletvekilliği, 2 yıl da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptı. Erdoğan, Özhaseki’yi bu görevlerde de test etti. Hendek kalkışmasının ardından yakılan, yıkılan, yerle bir olan şehirleri kendisine emanet etti. Özhaseki de dört bir yandan yağan kurşunlar arasında oralara gitti. Yıkıntıların üzerinde adeta bir mucize ortaya çıkardı.

Özhaseki, “ben” yerine “biz” diyen yönetim anlayışını benimseyen bir isim.

Arkasında ciddi tecrübe birikimi var. Belediye başkanlığı sırasında çok büyük projelerin altına imza attı. Barajlar, raylı sistemler ve stadyumlar yaptı. Pek bilinmez, ama Ankara’ya da önemli hizmetleri oldu. Eğer bugün Mogan’a 100 milyon liradan fazla kaynak aktarılmış ve gölün bataklığa dönüşmesi önlenmişse, bunda Özhaseki’nin büyük payı var.

En önemli özelliği de “para gelsin, hizmet yapayım” diye beklemiyor. Kayseri’de pek çok örnekte olduğu gibi projeyi geliştiriyor, kaynağı kendi buluyor ve yatırımı yapıyor. Kendisi de söylüyor zaten, “Allah insana dert verecekse, parayla giderilecek dert olsun” diyor:

-Para sorun olmaz, bulunur.

Kendisi hiç bahsetmedi, dostlarından duydum. 1,5 yıl önce kan kanserli çocuklara yaptığı bir ziyaretin ardından onların derdini dert edindi. 3-5 işadamını bir araya getirdi. Sırf yardım ve hayır-dua almak amacıyla tek kuruş kamu kaynağı kullanmadan lösemili çocuklar için bir hastane kurdurdu.

***

Dün Özhaseki ile birlikteydik. Bize projelerini anlattı…

Hepsi oldukça önemliydi. Ama onlardan çok, Ankara için tercih edilmesinde yukarıdaki özellikleri etkili oldu. Erdoğan yılların siyasetçisi. O da biliyor ki, seçmen Özhaseki’yi tanıdıkça, kendisine sahip çıkma ihtiyacı hissedecek!

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER