SİYASET

Emin Pazarcı : ABD itiraf etti

Tarih
19 Ağustos 2016
İzlenme
4970 Kişi

15 Temmuz darbe girişiminin ardından bir aydan fazla süre geçti. Her gün yeni deliller meydana çıkıyor. İtiraflar var, ilişkiler ortaya dökülüyor.

Ve ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner’den bir açıklama geliyor:

- Fethullah Gülen’in iadesi konusunda kararımızı henüz vermedik. Bize ulaşan belgeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz ve analiz ediyoruz.

Analiz!!??.. Ayrıntılı inceleme demek. Türkçe ifade edersek, Amerika konuyu tahlil ediyor. Bu sözler, itiraf anlamına geliyor aslında.

Neyi tahlil ediyor ABD? Ayrıca, ortada tahlil edilecek ne var? Her şey ayan beyan açığa çıkmış durumda! Pensilvanya’da koruyup beslediği bu adam Türkiye’de darbe yapmaya kalktı. Beceremedi, ekibinde yer alan hainler de birer birer yakalandı.

Durum bu olduğuna göre…

Amerika, belli ki, “Ne yaparız, ne ederiz de biz bu işten kendimizi sıyırırız?” sorusuna cevap arıyor. “Analiz” dedikleri o olsa gerek!

Hep söylüyorum, ABD 15 Temmuz tarihinde Türkiye’de iş üstünde yakalandı. Şimdi de “Nasıl kurtarırım, nasıl sıyrılırım” diye kara kara düşünüyor!

***

Yıllar, yıllar önce biz Amerika ile bir anlaşma yaptık. Altına da karşılıklı olarak imzamızı bastık. Anlaşma, “suçluların iadesine” ilişkin. Türkiye’de suç işleyenleri onlar bize verecekler. ABD’de suç işleyip, Türkiye’ye kaçan olursa biz onlara iade edeceğiz.

Biz, “söz namustur” ilkesinden hareket edip, hiç ikiletmedik. Üzerimize düşeni yaptık. İadesi istenen suçluları Amerika’ya verdik.

Ama, onlar kıvırıyorlar. Evet, hem de kelimenin tam da amiyane tabiri ile kıvırıyorlar. ABD Dışişleri Sözcüsü, “evet” diyor:

- Biz onlarla bir iade anlaşmamız olduğunu kabul ediyoruz.

Bravo, hiç olmazsa attıkları imzaya sahip çıkıyor. Kabul edip lütufta bulunuyor. Ancak, hemen ardından rahatsızlığını da dile getiriyor:

- Türk yetkililer, herkesin önünde bu konuyu dile getiriyor.

Bu tavrın bir tahlilini yaparsak, aslında bize “niye üzerimize geliyorsunuz” diye tepki gösteriyor. Herhalde, gelinen noktada bile sesimizi çıkarmamamız ve susup oturmamızı istiyor.

Bir başka ifade ile tam bir suçluluk psikolojisi ile hareket ediyor.

Toner, “Bu istisnai bir dosya” değerlendirmesini yapıyor. Doğru, çok istisnai bir dosya! Sen yıllarca adam üzerine yatırım yap, uğraş. Sonra da verilen görevi beceremediği gibi, seni de rezil etsin!

Aslında gayet iyi anlıyorum ABD’nin içinde bulunduğu durumu. Tam da “Yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal” konumundalar!

***

Adam, Türkiye’de darbe yapmaya kalkıp, suçüstü yakalandı. Ancak, sadece bu kadar değil, olayın başka boyutları da var…

Fethullah Gülen’in, sadece Türkiye’de değil, dünyanın başka bölgelerinde de görevleri bulunuyor. İran’da Ebru Tv. gibi araçlar üzerinden operasyonlar yürütmeye çalışıyor. Rusya’da yıllar önce yakalandı ve CIA ajanı olduğu gerekçesi ile okulları kapatıldı. Bulgaristan gibi AB ülkelerinde işler çeviriyor. Afrika’da, Ortadoğu’da, ABD menfaatleri doğrultusunda operasyonlar düzenliyor. Vesaire, vesaire…

ABD açısından sıkıntı büyük yani!

Verir mi şimdi böyle bir adamı? Vermez elbette! O yüzden kıvırıp duruyor, ayak sürüyor.

Sakın yanlış anlamayın, Fethullah Gülen, ABD açısından değerli olmasına değerli, ama sırf bu yüzden kıvırdığını söylemek zor. Asıl sıkıntı, bu adamın iade edildikten sonra konuşması. “Biraz da Türkiye’ye hizmet edeyim” diyerek, ilişkileri ortaya döküp, Amerika’yı satması.

Bunları, bilgileri sınırlı olan ve NATO’da görevli olduğu sırada kendilerine sığınan tümamiral Mustafa Uğurlu’nun durumu bile düşündürüyor! Her şeyi bilen Fethullah Gülen ise resmen kıvrandırıyor.

***

Dikkat ettiniz mi?..

Alabildiğine şaşkın oldukları her hallerinden belli oluyor. Her kafadan ayrı bir ses çıkıyor, Amerika’dan birbiri ile çelişkili açıklamalar geliyor. ABD tutarsızlıklar içinde kıvranıp duruyor.

Tam bir suçluluk hali durumu var. Samimi ikrarda bulunup, ceza indiriminden faydalanmaları da söz konusu değil. İçinde bulundukları hal, 15 Temmuz olayları sırasında yakalanıp, ceza almamak için abuk-sabuk ifadeler veren darbecilerden çok da farklı değil.

ABD, “müttefiklikten”, “müfteriliğe” doğru hızlı bir şekilde boyut değiştiriyor!

Akşam
18 Ağustos 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • hakan

    19 Ağustos 2016
    1 0
    😠Abd, gülen soysuzunu bize vermez. Verirlersede ölüsünü verirler. Çünkü, sadece Türkiye'de değil, Afrika ve Asya'da bu örgüt üzerinden istihbarat operasyonları yapıyorlar. Tüm kirli çamaşırları ortaya çıkar. ~~~~~~~~~~C☆💜R.T.E. ~~~~~~~~~~~~~ HER ZAMAN DEDİĞİM GİBİ Batan AB ye girmek İSTEMİYORUM.😠😠 İDAM CEZASI nın GERİ GELMESİNİ İSTİYORUM.😠 😠😡 Ayrıca, Domuzdan post, GAVURDAN(özelliklede ingilizden) dost olmaz. 😠😠😡 Türk Devletler Birliği, İslam Ordusu bize yeter. Gerisi boş. BM, AB ve NATO dan çıkmalıyız. Bizi kendi amaçları için kullanıyorlar.Bize faydaları YOK.😡😡😡
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER