GÜNCEL

Elvan Alkaya : ABD’li Jeffrey Neden Sık Sık Türkiye’ye Geliyor?

Tarih
22 Temmuz 2019
İzlenme
1592 Kişi

2. Amerikalı Lawrance vakası Brett McGurk uzun yıllar Türkiye’nin başına bela olmuştu. ABD Başkanı DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilciliği kisvesi altında güneyimizde PKK devleti kurulması için tüm adımları atan McGurk, 2019 yılının başında görevinden istifa etti. McGurk’un görevi zaten birkaç ay sonra görevi bitiyordu.

McGurk’un yerine Türkiye ve Orta Doğu’da Büyükelçilik yapmış, Amerikan ordusunda da hizmet etmiş tecrübeli bir isim atandı: James Franklin Jeffrey. Türkiye’nin ABD’nin en güçlü müttefiklerinden biri olduğunu her açıklamasında araya sıkıştıran Jeffrey, göreve gelmeden önce McGurk döneminde yapılanları tasvip etmediğini şu sözlerle açıklamıştı: “ABD’nin YPG’ye bu kadar bağımlı olması iyi değil.” (Ağustos 2018)

Ocak 2019’da ABD Suriye Özel Temsilciliği görevinin yanında McGurk’un boşalan koltuğuna da oturan Jeffrey, hemen Türkiye’yi ziyaret etmiş ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Başkanlık Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la görüştü.

jeffrey ile ilgili görsel sonucu

Jeffrey Şubat ayında katıldığı Münih Güvenlik Konferansı'nda Amerika’nın Suriye’den çekilişinin adım adım olacağını ve çekileceği yerleri Esad’a bırakmayacağını söyledi.

İlk ziyaretinden 2 ay sonra Jeffrey yeniden Türkiye’yi ziyaret etti ve ABD’nin Suriye’den çekilme pazarlıklarını yürüttü. İlerleyen günlerde “Suriye’de yeni bir Kandil görmek istemeyiz.”

“Türkiye ile Türk sınırının belirli bir kısmında YPG güçlerinin olmadığı güvenli bir bölgenin oluşturulması için çalışıyoruz. Çünkü Türkiye, YPG ve onun PKK bağlantıları konusunda çok rahatsız ve biz de bunu anlıyoruz.”

“Türkiye ile YPG'nin olmayacağı bir güvenli bölge konusunda da çalışıyoruz” dedi.

Jeffrey Mayıs ayında 3. kez Türkiye’ye geldi ve 2 gün boyunca Türk yetkililerle temasta bulundu. Arkasından “Başkan Trump, YPG ve PKK arasındaki siyasi bağın farkında” sözüne imza attı. Bir ay sonra ise Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması için prensipte Türkiye ile anlaştıklarını açıkladı.

Jeffrey bugün yine Türkiye’yi ziyaret ediyor. Konuşulacak konular arasında; Suriye’nin kuzeyinde kurulmak istenen tampon bölge, İdlip ve Münbiç öncelikli konular arasında yer alacak. Şu an Amerikan generallerinin gölgesi altında olan ve McGurk döneminde palazlanan PKK, Jeffrey’den rahatsız.

Peki ABD’li Jeffrey neden sık sık türkiye’ye geliyor? Çünkü ABD Başkanı Trump, Kıbrıs doğal gazı için Akdeniz’e asker yığmak varken Suriye ve Irak’ta daha fazla oyalanmak istemiyor.

Bunlar ABD ile iyi günlerimiz. Bugün Suriye’de tampon bölgede anlaşırız, yarın Kıbrıs doğal gazı yüzünden yaptırımları konuşuruz…

Seslimakale.com.tr

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • hursit dilaver

    22 Temmuz 2019
    1 0
    unutmayın. biz korıidorun önünü kestik. KESMESEYDIK HATAYI DA VERECEKTİK. şimdi anladınız mı, NE İŞİMİZ VAR AFRİNDE,EL BABda DİYEN DİNGİLLER bunu bilmez mi. hatayı verelim tayyip bey düşer,kurtuluruz kafası bu. tam hainlik. lozan kafası, musul nasıl gitti bir bakın bakalım. yarın kıbrıs da bu kafadakilere kalırsa gider. sıra ARZ-I MEVUDA GELİR Kİ, KARADENİZE ÇIKIYOR.bilin emi.herşey de 2 yılda oluverir.
  • hursit dilaver

    22 Temmuz 2019
    1 0
    CEFRİ denilen adama dikkat.BU TAYYİP BEY BİZE YALTAKLANMIYOR. BİZ BİZE YALTAKLANAN İNSANLKARLA ÇALIŞIR VE ONLARI SEVERİZ. AMA TAYYİP BEY BİZE YALTAKLANMIYOR VE ONU SEVMİYORUZ diye adamdır. zaten tayyip bey, bununla turkiyeye geldiğinde hiiç görüşmedi.. hep 2.sıradakılerle görüşebildi. TAYYİP BEYLE GÖRÜŞMEK İÇİN ÇOK TAKLA ATTIĞINI BİLİYORZ.burnunu sürtün bu adamın. çok yavşaktır.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER