EKONOMİ

Candaş Tolga Işık : MB sonunda özerkliğini ispat etti ama...

Tarih
15 Eylül 2018
İzlenme
1288 Kişi

Merkez Bankası faiz artırdı. Hem de piyasanın beklentilerinin çok üzerinde bir oranla... Faiz yüzde 17.75’den 24’e yükseltilirken amaç döviz krizinin etkilerini “faiz şokuyla” azaltabilmek. Karar öncesi 6.41’i gören dolar karardan hemen sonra 40 kuruş düşüp 6.03’lere düştü. Öğlen 15.00 gibi baktım 6.18’di. Dolayısıyla böylesine sert bir artışa rağmen amacın ne kadar hasıl olduğu ise tartışılır. Peki ne işe yaradı bu hamle?

Bu hamlenin döviz kuruna bir etkisi olmadı. Piyasaya orta vadede etkileri ne olur göreceğiz. Ancak dünkü Merkez Bankası kararının en önemli faydası bankanın kredibilitesine oldu.

Neden mi?

Çünkü dünkü Merkez Bankası kararı öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu. Merkez Bankası’nın özerkliğini vurguladı, “O kendi kararını kendi alır” dedi ve sonrasında “Faiz denen sömürü aracını kullanmaya aracı olamayız, vesile olamayız” diyerek Merkez Bankası’na yönelik birçok konuda arka arkaya eleştirilerini sıraladı. Piyasada herkes “Cumhurbaşkanı’nın bu konuşması sonrası Merkez asla faiz artıramaz” diye homurdanırken Merkez Bankası’nın sert faiz artırma kararı geldi.

Demem o ki, Merkez Bankası’nın dün verdiği karar piyasadaki ateşi söndürmeye kafi gelmese de en azından bu saatten sonra özerkliğiyle ilgili tartışmaları sona erdirdi.

Tabii burada esas soru şu: Bunun için faizi yüzde 6 küsur artırmaya değer miydi?

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Ali

    16 Eylül 2018
    1 0
    T.C Merkez bankasi Dunya finans cetesine biat edince "ozerk" oluyormuş!? Yazar aslinda kendisin de finans cetesinin tetikcisi oldugunu teyit etmis.
  • UÇANKASA

    15 Eylül 2018
    2 0
    MRKZ BANKASI imf nin şubesi olmuş..türkiye aleyhine çalışıyor ?
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER