POLEMİK

Ahmet Hakan : Tane tane anlatıyorum: Siyahla beyaz arasında Metin Akpınar olayı

Tarih
25 Aralık 2018
İzlenme
4254 Kişi

Metin Akpınar’ın tartışılan sözleri aynen şöyle:

“Bireylerin özgür iradeleriyle geleceklerini tayin edebildikleri bir rejim demokrasidir. Bizim bu polarizasyondan, bu kargaşadan kurtulabilmemizin tek çaresi de demokrasidir. Oraya ulaşabilirsek ne âlâ... Kavga, dövüş olmaz, biz bu işin içinden çıkarız. Ulaşamazsak her faşizmin karşılaştığı gibi... Belki liderini ayağından asarlar, belki mahzenlerde zehirlenerek ölür, belki başka liderlerin yaşadığı gibi kötü sonlar yaşayabilir... Ama bize yazık olur, biz harap oluruz.” 

Söyleyeceklerimi tane tane söylüyorum:

Metin Akpınar’ın sözlerinin ilk bölümünde demokrasi çağrısı var. Sorunlardan kurtuluş adresi olarak demokrasiyi gösteriyor Metin Akpınar. Güzel, gayet güzel... Sorun yok.

“Demokrasi olmazsa faşizm olur” diyor Metin Akpınar. Bu da doğru! Burada da bir sorun yok.

Faşizm olduğunda ne olur? İşte bütün mesele, Metin Akpınar’ın bu soruya verdiği cevapta ortaya çıkıyor. 

Metin Akpınar, “Faşizm olduğunda hukuk olmaz, özgürlük olmaz, baskı olur” falan demek yerine“Faşizm olduğunda lideri öldürürler” diyor. İşin daha da vahimi liderin nasıl öldürüleceğini de betimliyor: “Ayağından asarlar” diyor... “Mahzenlerde zehirlerler” diyor... 



“Ne var bunda kardeşim? Adam demokrasi olmazsa bunlar olur demiş, demokrasinin önemini anlatmış” denilebilir.

Ama elinizi vicdanınıza koyarak söyleyin: Siz 15 Temmuz’da ölümle burun buruna gelmiş birCumhurbaşkanı olsanız... Bu sözleri işittiğinizde “Aman da ne güzel demokrasi çağrısı yapmış Metin Akpınar Bey!” mi dersiniz? Yoksa“Yahu bu adam benim nasıl öldürülmem gerektiğini tarif ediyor”falan diye düşünüp hiddetlenmez misiniz?

Metin Akpınar’ın aynı konuşmada“Kim Rusya’ya döndüyse iktidardan gitti. Adnan Menderes randevu aldı, ihtilal oldu. Süleyman Demirel aynı şekilde yaptığında ihtilal oldu. Bakalım darısı kimin başına” dediğini de görseniz... Ne yaparsınız?

Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Metin Akpınar’a yönelik sert sözler söylemesinin tartışılacak bir tarafı yok. Metin Akpınar’ın öyle deme hakkı varsa, Cumhurbaşkanı’nın da sert tepki gösterme hakkı var.

Keşke olay burada kalsaydı. Ama kalmadı!

Sert tepki göstermekle yetinmeyen Cumhurbaşkanı, “Bedelini yargı önünde ödeyecek” dedi. Bunu demesinin hemen ardından da yargı“küt” diye soruşturma açtı ve Metin Akpınar polis eşliğinde ifadeye götürüldü.

Kınamakla yetinmek varken... Sert eleştiriyle yetinmek varken...Utandırmakla yetinmek varken... Hapislerde çürütmeyi hedef alan adımlar atmak hem demokrasiye ve ifade özgürlüğüne uygun düşmedi, hem de utandırılması gereken Metin Akpınar’ı bir kesim nezdinde“kahraman” yaptı.


DENİLEMEZ Mİ?

“Gözaltı falan çok yanlış ama Metin Akpınar da gayet talihsiz laflar etmiş” denilemez mi?

“Metin Akpınar büyük sanatçı ama Menderes’ten söz edip darısı kimin başına demesi hakikaten olmamış” denilemez mi?

“Metin Akpınar’ı severim ama böyle her tarafa çekilebilecek türde laflar etmesinden hiç hoşlanmadım” denilemez mi?


MÜJDAT GEZEN OLAYI: TEK KELİMEYLE SAÇMA!

MÜJDAT Gezen’e yöneltilen suçlama şu:

Cumhurbaşkanı’na televizyon ekranından “Haddini bil” demek. 

“Haddini bil” demek, evet, bir parça saygısız bir çıkıştır ama hakaret midir?

Eğer hakaretse her “Haddini bil” diyen suç işlemiş mi olacak, hakaret etmiş mi olacak?

Hadi diyelim hakaret...

Apar topar polis eşliğinde ifadeye götürmek de neyin nesi?

İfade özgürlüğünün sınırlarını “Haddini bil”e kadar getirip dayandıran savcılarla demokrasi nasıl olacak?

Bunca hukuk fakültemiz varken niye bir tek hukuk fakültesi bile “Haddini bil hakarettir ya da değildir” demiyor, diyemiyor?

GÜNDEM DEĞİŞTİRİLİYORMUŞ 

BAZI AK Parti karşıtları şöyle diyorlar:

“Metin Akpınar’la Müjdat Gezen’le gündem değiştiriliyor. Oyuna gelmeyelim.”

İyi de ortada bir gündem değiştirme oyunu varsa...

Bu oyunun ta en başında...

Yaptığı gayet tartışmalı açıklamalarla gündem değiştirilmesine olanak veren Metin Akpınar yok mu?

“Sözün şehvetine kapıldın, ne dediğine dikkat etmedin ve gündemin değiştirilmesine inanılmaz bir katkı sundun” denilerek Metin Akpınar’a da minik de olsa bir tepki gösterilmesi gerekmez mi?


yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Namyelüs

    26 Aralık 2018
    3 0
    Demokrasinin olmadığı tek parti dönemi liderlerine bir tek eleştiri getiremeyen bu zihniyetteki insanların gerçekten demokrasi istediğine inanacak kadar naif misiniz?
  • Akıl-İzan 3

    25 Aralık 2018
    7 0
    O yüzden bu tehditler gündelik hayatta sade vatandaş olarak Sn. Başkan’ın şahsına yapılsa kişisel tercihi gereği olayı yargıya taşımayabilirdi. Ama bu makamın ardında millet iradesi var. Yapılan tehdit ve hakaretler aslında milletin çoğunluğundadır. O yüzden Sn. Başkan en doğrusunu yapmıştır. Bu durumu en iyi bilecek kişilerden birisi de Ahmet Hakan’ dır diye düşünüyorum. Ama nedense bu kadar net bir durumda bile tarafsız görünme gibi bir çabası var.
  • Akıl-İzan 2

    25 Aralık 2018
    7 0
    Hayır, burada tehdit ve hakarete uğrayan kişi milletin çoğunluk oyları ile bu makama gelen ve yetkisinin ardında milletin iradesi olan Sn. Başkandır. Temsil ettiği makamda bulunmasını hazmedemeyenler aslında millet iradesini hazmedemeyen kişi durumundadır.
  • Akıl-İzan 1

    25 Aralık 2018
    3 0
    Yazıyı okuyunca serinkanlı bir tespit gibi duruyor. Ama aslında yanlı bir duruşu farkediyorsunuz. Nasıl mı? TV programında açıklanan sözlerin 2. Kısmı için ağır bir eleştiri olarak kabul edilip sözün sahibine aynı şekilde karşılık verilmesi, yargıya iletilmesinin aşırı olduğu söylenmiş.
  • Mustafa

    25 Aralık 2018
    2 0
    Maazallah. Hem nalına, hem mıhına dedikleri bu olsa gerek. Güya ortadan konuşuyor. Durumu izah edeceğim derken iyice karıştırıyor.. Yazarlık net olmaktır. Gerçekleri ve doğruları çarptırmadan anlatmaktır.
  • HAYDAR TOPÇUOĞLU

    25 Aralık 2018
    3 0
    YA AHMET HAKAN BİR GÜN DE HIRSIZI SUÇLA BE HEP EV SAHİBİNE SUÇ BULMA YOK PENÇEREN AÇIK KAPIN KİLİTLİ DEYİL YA DEKİ KARDEŞİM BU ÜLKENİN SEÇİLMİŞ CUMHURBAŞKANINI BÖY LE KENKİT EDEMEZSİN KESİN Bİ VURGUYLA KIVIRIP DEYİL.
  • Dcnart55

    25 Aralık 2018
    4 0
    Hee ahmet He, kıvır bakalım. Bir gün sen de bu şerefsizlere verdiğin destek için çağırılırsan şaşma!
  • Bzkrlı

    25 Aralık 2018
    3 0
    Oryantal siin ahmet hakan .
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER