POLEMİK

Ahmet Hakan : Bariz ve net bir ezan protestosu oldu mu?

Tarih
11 Mart 2019
İzlenme
3639 Kişi

İSLAM ülkeleri arasında ezan konusunda en hassas olan ülke belki de Türkiye’dir.

Neden?

Çünkü Türkiye’de ezan, namaza davetin de ötesinde tıpkı bayrak gibi bağımsızlığın bir sembolü olarak görülür, değerlendirilir.

*

İşte bu nedenle Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’da yapılan gece yürüyüşünde ezanın protesto edilip ıslıklanması iddiasının üzerinde önemle durulması gerekir.

*

Ben de öyle yaptım.

Olayın nasıl gerçekleştiğini anlamak için farklı açılardan çekilmiş görüntüleri defalarca izledim.

Çıkardığım sonucu, iki maddede özetliyorum:

*

- MADDE BİR: Yürüyüş yapanlar, ezan okunmadan önce ne yapıyorlarsa ezan okunmaya başlayınca da aynısını yapmaya devam ediyorlar gibi. Yani ezana yönelik özel bir protestoları yok gibi. Şöyle söyleyeyim: Ezanın üzerine ıslık gelmiyor, ıslığın üzerine ezan geliyor gibi.

*

- MADDE İKİ: Çekimleri yukarıdan yapılan videolarda sanki ezanın sesi, bütün yürüyüşçüler tarafından kolaylıkla işitiliyormuş gibi algılanıyor. Oysa yürüyüşçülerin büyük çoğunluğu, kendi çıkardıkları uğultudan ezanın sesini fark edemiyorlar bile. Yani videolar, bu açıdan aldatıcı olabilir.

*

Yani benim görebildiğim kadarıyla öyle çok net, çok bariz, çok tartışmasız bir ezan protestosu ya da ezan ıslıklaması söz konusu değil.

En azından kuşkuyu gerektirecek hususlar var.

Belki yürüyüşe katılanlardan bazıları, ezanın başladığını fark ederek ıslıklarını ve uğultularını arttırmış olabilirler ama bu da yürüyüşe katılanların büyük çoğunluğunu “ezan protestocusu”durumuna düşürmez.

*

O yürüyüşte...

- Açılan pankartlardan nefret etmek... Hakkınızdır!

- Dile getirilen talepleri kabul edilmez bulmak... Hakkınızdır!

- Bazı pankartları ahlaki açıdan yargılamak... Hakkınızdır.

Ama hakkaniyeti ve adaleti elden bırakmaya asla hakkınız yoktur!

*

Çünkü “Bir topluluğa olan kininiz sizi adaletsizliğe ve haksızlığa sevk etmesin”talebi, Kuran’ın talebidir. 

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • zaza

    12 Mart 2019
    2 0
    ahmet hakan sen döneksin ,nasilda asena gibi kiviriyon yok ses gelmiste yok ezan sonradan okunmusta,ee sen edepsiz o...........lari nasil kurtaririmin davasina dusmusssun,san bir ata sozü ile cevap vereyim,KATRARINI KAYNATSANDA OLAMZSI SEKER,CINSINI SI....... CINSINE CEKER.... ne kadar ermeni yahudi var isim degistirip bizden gözükmüs ayaklarina yatiriyor,onlarin kanlari ve mayalari bozuk ,sende artik kendini sorgulamalisin bir arada iki kisi idara edilmez...
  • Namyelüs

    11 Mart 2019
    7 1
    Çağdaşlık maskesi ile dolaşanların maskelerinin düştüğü an.Kendilerinkinden başka hiç bir düşünce ve inanca saygıları olmayan çağdışı insanlar mı desem,batı devşirmesi insanlar mı desem...Ahmet Hakan mı? Onun maskesi zaten düştü farkında değil!
  • Tespit

    11 Mart 2019
    8 0
    Sen minare hırsızlarının kılıf imalatçısı mısın? Bir de Kuran taleplerinden dem vuruyor...
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER