Yazının başlığındaki sorunun cevabı rakamlarda gizli.
Elimde Reaksiyon Araştırma Şirketi’nin İstanbul’un 39 ilçesinde yaşayan 18 yaş üzeri bin 105 kişi ile yüz yüze görüşerek gerçekleştirdiği bir anket var.
En sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim: Bu ankete göre İstanbul’da seçim ortada. İstanbullu karşısına doğru ve güvenilir bir alternatif çıkarsa şehrin yönetimini değiştirebilir.
Rakamlarla devam edelim... Ankette vatandaşa öncelikle kentin sorunları sorulmuş. İstanbullunun öncelikli çözülmesi gerektiğini düşündüğü en önemli iki sorun olarak toplu taşıma ve altyapı hizmetleri öne çıkmış. Bu İstanbullunun İmamoğlu’nun belediyecilik karnesine geçer not vermediğinin bir işareti…
Ancak İmamoğlu’nun genel durumu kırıklarla dolu karneye rağmen fena değil.
İstanbul’da yaşayanların yüzde 29’u İmamoğlu’nu başarılı buluyor. Yüzde 22’lik bir kesim ise “Başarısız” diyor. Yüzde 25’e göre ise “İmamoğlu ne başarılı, ne de başarısız!”
İstanbulluların yüzde 13’ü “İmamoğlu çok başarılı” düşüncesinde. Yüzde 11’lik bir kesim ise İmamoğlu’nu çok başarısız buluyor.
İstanbullunun yüzde 58’i tekrar aday olması durumunda İmamoğlu’na oy verebileceğini söylüyor. Yüzde 42’lik bir kesim ise “Asla oy vermem” diyor.
İmamoğlu’na oy vermeyeceğini söyleyenlerin yüzde 50’si gerekçe olarak CHP adayı olmasını gösteriyor. Yüzde 29’u belediye hizmetlerini beğenmediği için, yüzde 21’i ise kendisini beğenmediği için oy vermeyeceğini belirtiyor.
Anketin en ilginç sonuçlarından biri de vatandaşların oy verme tercihlerini etkileyen faktörlerle ilgili olan bölüm. İstanbul’da yaşayan seçmenin yüzde 66’sı oyunu partiye göre vereceğini söylüyor. Yüzde 34’ü ise “Ben adaya bakarak mührü vururum” diyor.
Ve AK Parti için umutları yeşerten rakamlar…
Ankete katılanların yüzde 49,4’ü 2024 yerel seçimlerinde oyunu AK Parti’ye vereceğini belirtmiş. CHP’ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 40,1.
AK Parti’nin en az oyu 18-24 yaş grubundan alıyor. Bu grupta AK Parti’nin oyu yüzde 32,8… CHP ise 18-24 yaş grubundan yüzde 47,4 oy topluyor.
CHP’nin 25-34 yaş grubunda aldığı oy oranı da AK Parti’nin üzerinde. Bu yaş grubunda CHP oyu yüzde 48,1, AK Parti oyu ise 41,4’te.
Seçmen yaşı ilerledikçe AK Parti oyu da artıyor. 35-44 yaş grubunda AK Parti’nin oyu yüzde 53’e yükseliyor. CHP ise bu yaş grubunda yüzde 37,5’te kalıyor.
45-54 yaş grubunda AK Parti yüzde 58,5. CHP yüzde 32,4.
55-64 yaş grubunda AK Parti 56,4, CHP ise 32,7…
65 yaş ve üstünde ise AK Parti’nin oyu 55,6. CHP bu yaş grubundan sadece yüzde 25 civarında oy toplayabiliyor.
Ankete göre ismi AK Parti’nin büyükşehir adayları arasında geçen Murat Kurum’u İstanbullunun yüzde 91’i tanıyor. Bu oran Fahrettin Koca’da yüzde 96 olarak ankete yansımış. Tevfik Göksu’nun tanınırlık oranı yüzde 87. Şadi Yazıcı’nın yüzde 83, Hilmi Türkmen ve Ergun Turan’ın ise yüzde 81.
İstanbul’da son durum böyle… İstanbul sanki AK Parti’ye oy vermek için bir bahane arıyor gibi... Ne dersiniz?
Devlet aklı böyle bir şey
Tarih 31 Ekim 2017…
Günlerden Salı…
MHP lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında çok ilginç bir İyi Parti analizi yapıyor.
O analize geçmeden küçük bir hatırlatma yapalım… O günlerde İyi Parti’ye müthiş bir medya desteği var. Gazetelerde, televizyonda “Artık MHP diye bir parti kalmadı” yorumları gırla gidiyor.
Böyle bir ortamda Bahçeli adeta 6 yıl sonrasını işaret ederek şu cümleyi kuruyor: Kendilerine tutunacak çürük bir ip buldular. Ama bunun sonu siyasi mezarlık, ipin sonu mezbeleliktir.
İyi Parti’deki süreç sanki tam da Bahçeli’nin işaret ettiği yere doğru gidiyor.
Yaprak dökümü bir türlü durdurulamıyor.
Bahçeli o konuşmada MHP’ye yönelik saldırıların artması ve İyi Parti’nin kurulması çalışmalarının 1 Kasım 2015’ten itibaren hızlandığına dikkat çekiyor… 1 Kasım 2015, Türkiye’ye bir taraftan terör diğer taraftan FETÖ operasyonlarıyla istikamet vermek isteyenlere milletin dur dediği tarih...
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.