DÜNYA

Yahya Bostan : Teröriste uyarı atışı, Ankara’ya gizli ziyaret

Tarih
14 Nisan 2023
İzlenme
1082 Kişi

Ukrayna Savaşı’nın patlak verdiği ilk günlerde dikkat çeken konulardan biri CIA’nın Rus ordusuna sızdığını gösteren gelişmelerdi. ABD, Rusya’nın her hamlesini önceden açıklayarak Rus planlarını deşifre ediyordu. Bu önemli bir kapasiteydi ve CIA’nın artı hanesine yazılmıştı. Rusya Devlet Başkanı Putin’in 23 Şubat 2022’de Rusya Dış İstihbarat Şefi Sergei Naryshkin’i canlı yayında nasıl azarladığını hatırlarsınız.

Rus istihbaratının şubat sendromunu atlattığı ve karşı hamle yaptığı anlaşılıyor. Geçtiğimiz günlerde sızdırılan gizli Pentagon belgelerinden bahsediyorum. Pentagon’a ait olduğu belirtilen çok gizli belgeler yaklaşık iki aydır sosyal medyada dolaşıyor. Üstelik siber hırsızlıkla elde edilen belgeler değil bunlar. Elle tutulmuş, fotoğrafı çekilmiş ve sosyal medyada dolaşıma sokulmuş. Büyük iş.

Ne var o belgelerde?

CIA’ya ait gizli istihbarat özetleri var. CIA’nın Rusya’daki kurumlara, Rus ordusuna nüfuz ettiği, Ukrayna’ya saldırı planlarını önceden haber verdiği bilgisi var. (Muhtemelen Rusya içindeki casuslar da deşifre oldu.) Ukrayna’nın bahar aylarında başlatmayı planladığı karşı saldırı planları var. (Ukrayna planlarını revize etti.) CIA’nın, ABD’nin müttefiki olan ülkelerde de istihbarat faaliyeti yürüttüğünü gösteren detaylar var. CIA, MOSSAD’ın Netenyahu’ya karşı yapılan protesto eylemlerini desteklediğini saptamış örneğin.

Bir süredir belgelere ulaşmaya çalışıyorum. Amacım gizli belgelerde Pentagon ile terör örgütü PKK arasında yapılan alış-verişe ilişkin yeni detaylar var mı onu görmek. Ancak ulaşamadım. Çünkü Pentagon sosyal medya şirketlerine baskı yaparak sözkonusu belgeleri içeren paylaşımları tek tek sildiriyor.

TERÖR KONVOYUNDA ÜÇ ABD’Lİ

ABD’nin PKK ile nasıl bir ilişki kurduğunu anlamak için Pentagon belgelerine ihtiyacımız yok elbette. Bakın, bu konuda geçtiğimiz hafta iki önemli gelişme yaşandı. Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu SDG’nin elebaşlarından Mazlum Abdi kod adlı Ferhat Abdi Şahin’i taşıyan konvoya bir SİHA tarafından Irak, Süleymaniye’de, havaalanı yakınında uyarı atışı yapıldı. (SİHA’lar hedefi ıskalamaz, bu yüzden uyarı atışı deniyor.) ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) gelişmeyi doğrularken terörist Abdi’nin yanında üç ABD askerinin de bulunduğunu açıkladı. Terörist Abdi, Suriye’nin kuzeyinden Süleymaniye’ye yine bir ABD askeri uçağı ile gitmişti. SİHA ile uyarı atışını kimin yaptığı bilinmiyor. Bazı ABD’li senatörler konuyla ilgili soruşturma çağrısı yaparken Irak Cumhurbaşkanlığı da Türkiye’yi suçluyor.

Taraflar bu uyarı atışından hisselerine düşen payı almış olmalı. Terör örgütü elebaşının bu gelişmeyi “Ensendeyiz” mesajı olarak okuduğuna şüphe yok. Bu olay ABD için “ne yaptığınızı biliyoruz” anlamı taşıyor. KYB Başkanı Bafel Talabani de uyarı atışını “Süleymaniye artık güvenli değil” ültimatomu olarak yorumlamış olmalı.

ANKARA’YA GİZLİ ZİYARET

Son zamanlarda işin ucu dönüp dolaşıp, KYB Başkanı Bafel Talabani’ye geliyor.

Hatırlıyorsunuz, geçtiğimiz haftalarda Suriye’nin kuzeyinden Süleymaniye’ye giden ve teröristleri taşıyan helikopter düşmüş, olay ABD-PKK-Talabani üçgenindeki kirli işbirliğini ortaya çıkarmıştı. Ankara bunun üzerine “Terör örgütünün havalimanına nüfuz ettiği gerekçesiyle” Süleymaniye Havalimanı’nı kullanacak tüm uçaklara hava sahasını kapatmıştı.

Bu kararın Talabani’ye bir uyarı olduğunu, Talabani’nin durumun vehametini anlaması gerektiğini vurgulamıştım.

İşte terörist Abdi’yi taşıyan konvoya uyarı atışı, hava sahası kapatıldıktan sonra, tam da o bölgede, Süleymaniye havalimanından ayrılırken yapıldı.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER