DÜNYA

Tunca Bengin : CIA’ya güvenen Trump’ı FBI bitirdi

Tarih
28 Ağustos 2018
İzlenme
1897 Kişi

ABD’nin tepesindeki tüm koltukları generaller ve CIA elemanlarına teslim eden Trump örtülü ya da aleni manipülasyon ve operasyonlarla ülkeleri dizayn etmeye çalışırken, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu’na (FBI) yakayı fena kaptırdı. Hani dinsizin hakkından imansız gelir derler ya aynen öyle bir durum söz konusu. Çünkü Dışişleri Bakanlığı, CIA Başkanlığı ile ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’daki kritik görevlere atananlar Trump’ın en güvendiği isimler ve generallerdi. Dahası ülkenin en şahinleri olarak biliniyorlardı. O nedenle de bu tablodan çıkarılan ilk sonuç, bundan sonra dünyanın işinin çok daha zor olacağı yönündeydi. Nitekim öyle de oldu. ABD’nin bugüne kadar gizlice yürürüttüğü terör örgütleriyle bağlantısı alenileşti, hatta resmileşti. Ve Ortadoğu hepten ateş topuna döndü. Bu arada Trump’da küstah çıkışları ve tavırlarıyla müttefik, dost demeden bir çok ülkeyi karşısına aldı. Yani CIA ve Pentagon’un gazıyla o da havalandı. Ama sonunda ne oldu? Çok güvendiği CIA ve Pentagon’a rağmen hakkındaki FBI soruşturmasıyla ayakları yere bastı. Şimdilerde ise başkanlıktan alınma ya da istifa olasılıkları konuşuluyor. Açıkçası esip, gürleyen Trump’ın karizması fena halde çizilmiş durumda. Dolayısıyla akla gelen soru da şu:

/* */

Dünyanın her köşesinde kirli ilişkileri yönlendiren, organize eden CIA gibi bir yapılanma, ABD başkanı hakkındaki gelişmeleri önceden bilemez mi? Hele de başındakiler başkanın has adamlarıysa. Soruya Washington’da uzun yıllar deniz ataşesi olarak görev yapan Dz. K. K. eski Genel Sekreteri E. Dz. Kur. Kd. Albay Mehmet Asal yanıt veriyor:

“Bilir, bilmez olur mu? Önemli olan ortaya çıkıp çıkmaması. Yoksa herkesin bir zaafı var. Kimi içkiye, kimi kumara ya da kadına düşkündür bunu da CIA bilir. CIA neticede politikayı yönetmiyor kendi çıkarları doğrultusunda kim politikacı olursa onu etkilemeye çalışır. CIA için o gelmiş bu gelmişten ziyade adamın yaptığı politika ülkenin geleceği, uluslararası ilişkiler önemlidir. Yani CIA ABD’nin çıkarlarına aykırı davranmadığı sürece geleni idare eder.”

Peki filmlerde olduğu gibi CIA Trump’ı koruyamaz mıydı?.

“Yok korumaz. Yoksa kişilere göre yönelirse etkinliği biter. CIA için önemli olan şahıs değil ülkenin çıkarlarına uygun davranıp davranmadı��ıdır. Trump şu anda CIA’nın politikalarına aykırı davranmıyor onların dediklerini yapıyor ama yaşam tarzı ve davranış biçimleriyle dünya liderliği için uygun bir adam değil. Giderek artan ilişki bozuklukları, ekonomide başlayan sıkıntıları üzerine koyunca da istemezler, istemediler.”

CIA kökenli ekibi Trump’ın nasıl bir adam olduğunu detaylarıyla biliyordu o halde?

“Tabii biliyorlardı ama ne yapacaklar? Bu kadar açığa çıkacağını, avukatın karşı tarafa geçeceğini düşünemediler belki. Aslında avukatı sıkıştıran da CIA olabilir. Sonuçta CIA dediğinde aynı kafada tek tornadan çıkmış adamlar değil. Onlarında içinde farklı ekoller gruplar vardır. Onlar Trump’ın aleyhinde kullanılacak bilgilerin servis edilmesini teşvik edebilir.”

CIA da Trump’ın gitmesini mi istiyor yani?

“İster. Artık bu saatten sonra herkes ister, aklı başında hangi ABD’li tutarki Trump’ı...”

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER