DÜNYA

Öznur Küçüker Sirene : Yunanistan’ın ipleri kimin elinde?

Tarih
18 Haziran 2022
İzlenme
812 Kişi

Yunanistan artık bağımsız bir ülke değil. Kararlarını kendi başına verecek iradeyi kaybetti. Aslında Doğu Akdeniz’in doğal gaz rezervleri açısından son derece zengin olduğu ilk açıklandığında, birçok uzman bu durumun bölgesel refaha katkıda bulunabileceğini yazmıştı. Bu hem Türkiye hem de Yunanistan için çok güzel bir haberdi. Biliyorsunuz ki Türkiye’nin cari açığında enerji kalemi önemli bir yük oluşturuyor. Doğu Akdeniz’deki toplam hidrokarbon yataklarının büyüklüğüne bakıldığında, bunların Türkiye’nin 572 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek seviyede olduğu söyleniyor.

Her ne kadar gündemde sık sık dile getirilmese de artık ekoloji, tıpkı göç gibi dünyanın karşısındaki en önemli meselelerden biri. Su ve enerji kaynakları hızla tükeniyor. Doğal gaz ve petrolde dışa bağımlı ülkeler üzerindeki baskı artıyor. Avrupa Birliği ülkelerinin doğal gaz ve petrol açısından Rusya’ya bağımlılığı, Ukrayna savaşının seyrini bile değiştiriyor. İşte tam da bu nedenle Doğu Akdeniz’de keşfedilen rezervler bölge için büyük bir anlam taşıyordu.

Ancak Yunanistan zaten o günlerde bağımsızlığını çoktan yitirmişti. 2008-2009 küresel ekonomi krizinin alt üst ettiği ülke, 2010'da iflasa kadar varabilecek bir ekonomik krizle karşı karşıya kalmıştı. Yunanistan’ı Avrupa Birliği ve IMF'den aldığı 240 milyar avro hacmindeki dev yardım paketleri kurtarmıştı. Fakat tehlike ortadan kalkmış değil. Aksine pandeminin Yunanistan’ın turizm sektörü gibi önemli gelir kaynaklarından birine vurucu etkisiyle, ülkenin 2021'de milli gelirinin %10'unu aşan dev bütçe açıkları vermesi, Yunanistan’ı yeniden iflasın eşiğine sürükleyebileceği tahmin ediliyor.

Hal böyleyken Yunanistan artık bağımsız bir ülke değil. AB’den aldığı yardımların bir karşılığı elbette ki olacaktı. Sanki bu ekonomik çöküş yetmezmiş gibi bunları maskeleyecek popülist söylemlerle ülkede Türkiye düşmanlığı körüklendi. Bunların sonucunda da Yunanistan dev bir ABD üssü haline geldi. Özellikle Türkiye’ye 40 km mesafedeki Dedeağaç’a ABD’nin askeri yığınak yapması çok konuşuldu. ABD’nin Yunanistan’a yaptığı yatırımların hem Türkiye’yi hem de Rusya’yı kontrol altında tutma isteğinden doğduğu aşikâr. ABD, bölgedeki mevcudiyetini Yunanistan sayesinde devam ettiriyor. Aslını sorarsanız, Yunan halkının büyük bir kısmı ülkede artan Amerikan varlığını protesto ediyor ve bu durumdan hiç de memnun değil. Ancak Yunan hükümetinin de eli kolu bağlı. Boşuna Yunanistan Başbakanı Miçotakis, son ABD ziyaretinde, Kongre’de ayakta alkışlanmadı. Hatta kendisi bile şaşkınlığını “Ben Yunan Parlamentosu’nda bile bu kadar alkış almıyorum” cümlesiyle ifade etti.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER