DÜNYA

Öznur Küçüker Sirene : Paris-Berlin valsi sona mı eriyor?

Tarih
28 Ekim 2022
İzlenme
821 Kişi

Son aylarda Avrupa kıtasında yaşanan önemli siyasi ve ekonomik gelişmeler hem kıtadaki hem de dünyadaki güç dengelerini tamamen değiştirebilir. Değerlendirmemize öncelikle AB’den ayrılarak kendine bambaşka bir yol çizmiş olan İngiltere ile başlayalım. Brexit’ten sonra İngiltere toparlanamadı. Theresa May, Boris Johnson ve son olarak da Liz Truss’ın istifasından sonra Hint kökenli Rishi Sunak, ülkenin yeni başbakanı oldu. Sunak, ülkenin içinde bulunduğu durumu “derin bir ekonomik zorlukla karşı karşıya olduğumuza şüphe yok” diyerek açıkça itiraf etti.

Avrupa Birliği’nin üçüncü büyük ekonomisi İtalya’ya dönüp baktığımızda ise ülkede İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk defa aşırı sağ iktidara geldi. Gençken Mussolini hayranı olan Giorgia Meloni ülkenin yeni başbakanı oldu. Tıpkı İngiltere gibi İtalya’nın da ekonomik durumu hiç parlak değil. Euro bölgesinde İtalya, Yunanistan’dan sonra en yüksek kamu borcuna sahip ülke. İtalya’nın GSYİH’sinin yüzde 150’sine tekabül eden bir kamu borcu var.

İtalya’nın yeni hükümeti AB çevrelerini endişelendiriyor. “Brexit’ten sonra Italexit de mümkün mü?” sorusu tartışılırken bir de Avrupa’yı son aylarda derinden sarsan Ukrayna Savaşı, Fransa ve Almanya arasındaki görüş ayrılıklarını da gün yüzüne çıkardı. Avrupa Birliği’nin temel taşlarını oluşturan bu iki ülke de ortak bir politika izlemekten aciz kalırsa AB’nin geleceği ne olur?

Merkel ve Macron bir şekilde Fransa ve Almanya arasındaki ilişkilerin iyi bir seviyede ilerlemesini sağlayabilmişlerdi. Ancak Olaf Scholz hükümeti, Ukrayna savaşının Almanya üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri en aza indirmek amacıyla özellikle enerji ve savunma alanlarında Avrupalı ortaklarına danışmaksızın ulusal bir strateji takip etmeyi tercih etti. Bu durum, Nisan ayında tekrar Cumhurbaşkanı seçildiğinden beri AB’nin liderliğini üstlenme hayali kuran Macron’u tabii ki rahatsız ediyor. Hatta öyle ki iki ülke arasında ekim ayında Paris'te gerçekleştirilmesi planlanan ortak kabine toplantısı Ocak 2023'e ertelendi.

Paris ve Berlin arasında temel olarak dört konuda görüş ayrılıkları ortaya çıktı. Öncelikle Scholz hükümeti, şirket ve hane halklarını yükselen enerji fiyatlarının olumsuz etkilerinden korumak amacıyla 200 milyar euroluk bir yardım paketi açıkladı. Macron’a göre ekonomisi güçlü bir AB ülkesinin tek başına aldığı bu karar Avrupa piyasasını sarsabilir.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER