GÜNCEL

Nagehan Alçı : Değişen dengeler ve Jandarma Genel Komutanlığı

Tarih
22 Ağustos 2017
İzlenme
9489 Kişi
TSK’da bazı atamalar yapıldı. Bunların ikisinin üzerinde durmak gerek. Birincisi ve bence daha önemlisi Jandarma Genel Komutanlığı’na yapılan atama. Genel Komutanvekili Korgeneral Ata Kalkan emekliliğini istedi, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Çetin ise orgeneralliğe yükseltilerek Jandarma Genel Komutanlığı’na getirildi. Bu ne demek?

Ordunun iç işleyişini ve güç dengelerini iyi bilen kaynaklarıma göre, yapılan atama çok doğru, ama şaşırtıcı. 22 Temmuz’da jandarmada terfi listesi açıklanmıştı. İçişleri Bakanlığı ilk kez jandarma generalleri ve subayları için terfi ve tayin kararnamesi hazırlamıştı. İşte o liste “içeriden”Ata Kalkan’ın etkisinde hazırlanmış bir liste olarak değerlendirilmişti. Yani bundan yaklaşık 1 ay önce listeleri belirleme gücü olan, 15 Temmuz gecesi mücadele eden bazı isimleri emekliye sevk ettiği ya da pasif göreve aldığı ileri sürülen Ata Kalkan’ın emekliliğinin istenmesi 22 Temmuz’dan beri bir şeylerin değiştiğini gösteriyor.

Peki Korgeneral Ata Kalkan neden gitti? Ve bazı şeyler neden ve nasıl değişti?

 

Arif Çetin

KURŞUNLANAN CAMİDEN YÖNETTİ

Kalkan, 15 Temmuz gecesi Gümüldür’de kampta idi. Darbecilerin onu o kamptan alıp bir süre dolaştırdıkları, sonra da Karşıyaka’da bir karakola bıraktıkları söylendi. Daha sonra kız kardeşinin bağlantılarıyla ilgili birtakım spekülasyonlar atıldı ortaya. Ancak hiçbiri somut, kanıtlı değildi.

Öte yandan 15 Temmuz’da Jandarma Harekât Başkanı olan Arif Çetin ise darbecilerle en sert mücadelelerden birini yaşamış, bir camiye girerek imamın evinden operasyon yönetmiş olan isim. Hatta o caminin duvarı darbeciler tarafından taranmıştı.

Böyle bir fotoğrafa bakıp Kalkan’ı atlayarak Çetin’de karar kılındı. Gördüğüm kadarıyla Jandarma Genel Komutanlığı’na böyle cesur ve kahraman bir ismin getirilmesi TSK içinde de çok olumlu yorumlanıyor. Demek ki 1 ay önce bilgi eksikliği vardı, şimdi o giderildi, deniyor...

************

ZEKAİ AKSAKALLI NEDEN GİTTİ?

ÜZERİNDE dikkatle durmamız gereken ikinci atama ise Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndaki atama. Zira 15 Temmuz’un sembol isimlerinden Zekai Aksakallı buradan alındı, 2. Kolordu Komutanlığı’na getirildi. Onun yerine ise Tuğgeneral Ahmet Ercan Çorbacı Özel Kuvvetler Komutanı oldu. Burada benim kafam karıştı. Bu, Aksakallı için ödül mü, ceza mı? Neden böyle bir değişikliğe gidildi?

 

Bazı kaynaklarım Aksakallı’nın çok fazla ortaya çıkması, hakkında çok konuşulması nedeniyle biraz gözden kaçırılmak istendiğini söylediler. Yani kızağa çekildiğini ima ettiler. Ne demek istediklerini Emekli hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok ile konuşurken anladım. Üçok, 2. Ordu Komutanı Metin Temel’in Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadeyi hatırlattı. Orada Temel, 15 Temmuz gecesi ile ilgili “Zekai Aksakallı beni aradı, ‘Karargâh işgal edildi, ben evdeyim’ dedi. Ben, ‘Karargâha dön’ deyince de ‘Karımı teskin ediyorum’ cevabını verdi” diye konuşmuştu. Bu, Aksakallı ile ilgili bildiğimizin tam tersi bir imaj demekti. Belki de Aksakallı gözden uzaklaştırılarak bu tartışmalar bitsin istendi.

Öte yandan 2. Kolordu Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan daha alt rütbeli değil, ama Özel Kuvvetler kamuoyunun yakından bildiği, göz önünde bir yer. Aksakallı’nın yerine getirilen Tuğgeneral Ahmet Ercan Çorbacı ise cesur ve istikbali parlak bir isim olarak biliniyor. Genel olarak bakıldığında bu sene bütün kuvvet komutanlıklarına yapılan atamalar başarılı ve isabetli olarak değerlendiriliyor. Bunda hem FETÖ’nün önemli oranda temizlenmesinin hem de sivil iradenin güçlenmesinin önemli bir payı olduğu kanaatindeyim.

Habertürk
22 Ağustos 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • YAĞIZ

    22 Ağustos 2017
    5 0
    Sizin gazeteciliğiniz, haberciliğiniz beş para etmez, Nagehan Alçı haber kaynaklarını bi gözden geçirsin bence, burda bir yalan var, o yalan ya Alçı nın, ya Metin Temelin yada Üçok un, Zekai Aksakallı o gece deniz klubündeki düğündeydi ve düğünden erken çıkıyor, yolda aracının önü kesiliyor, şoförünün usta manevrasıyla kurtuluyor, bunu bütün ülke biliyor, ne evi, ne karısını teskin etmesi böyle yalan olurmu ayıptır
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER