SİYASET

Murat Kelkitlioğlu : Operasyonun kod adı: Darbe!!!

Tarih
26 Mart 2016
İzlenme
3789 Kişi

En son söyleyeceğimi baştan yazayım; Reza Zarrab’ın suçlu olup olmadığı umurumda bile değil, suçluysa cezasını çeksin. Ancak, ABD’de gerçekleştirilen Zarrab operasyonunda cevap bekleyen o kadar çok soru var ki!!!

Aradan daha 1 gün geçmesine rağmen Hürriyet, Zarrab’ın tutuklu fotoğrafını nasıl ele geçirdi? Obama’yı dahi takip etmeyen savcı, neden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Twitter'da takibe alıp, bıraktı? Haberin yayımlanmasının ardından Erdoğan düşmanları ‘tek bir ağız’ neden harekete geçti? Bu ve buna benzer soruları çoğaltmak mümkün.
Zamanlama, gerek ABD’de gerekse Türkiye’de oluşturulmaya çalışılan algı hiç de normal değil. İran ambargosunu kıran birçok şirket ve isim olduğu halde ABD’nin Zarrab’a yaptığı operasyonun benzerinin olmamasından tutun da, olayı soruşturan savcının tavrına kadar birçok karanlık nokta var.
Zamanlamadan bahsetmiştim. Bu operasyonla birlikte gerek dünyada gerekse Türkiye içinde dillendirilmeye başlayan ‘Erdoğan’sız Türkiye’ heveslilerinin açıklamalarına dikkat çekmek istiyorum!
Gelin birlikte bakalım!

DARBE HEVESLİLERİ

- Michael Rubin: Washington merkezli, muhafazakâr düşünce kuruluşu American Enterprise Institute'ta (AEI) eski Pentagon yetkilisi Michael Rubin imzasıyla yayımlanan makalede, Türkiye'de darbe olması durumunda ABD'nin darbe yönetimiyle çalışmaya devam edeceği anlatıldı.
- ABD'li gazeteci Mike Whitney: CounterPunch'a yazdığı yazıda Washingon'ın bir taraftan Erdoğan'ı, Şam ve Moskova'yla doğrudan bir çatışma içine ittiğini kaydeden Whitney, “Türkiye'nin Suriye'ye askeri bir müdahalede bulunması, ülkenin iç bölünmüşlüklerini kızıştıracak ve Erdoğan'ın gücünde ciddi bir erozyon yaratacak. Bu sırada ABD de, Türk ordusundaki ve MİT'teki ajanlarını kullanarak ortaya çıkan zayıflıklardan faydalanacak” ifadelerini kullandı.

TEHDİTTEN ÇEKİNMEDİLER!

- Morton Abramowitz ve Eric Edelman: ABD'nin 2 eski Türkiye Büyükelçisi, Washington Post'a yazdıkları yazıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a istifa çağrısında bulundu. "Erdoğan ya reform yapmalı ya da istifa etmeli" başlıklı yazı "Eğer Erdoğan başta söylediğimiz gibi Türkiye'nin parlak bir geleceğe sahip olduğu konusunda aynı fikri koruyorsa, o halde bunun gerçekleşmesi için ya şimdiki tutumundan uzaklaşacağı tipte bir reform gerçekleştirmeli ya da istifa etmelidir" ifadeleriyle bitti.
ABD'li gazeteci Jeffrey Goldberg: The Atlantic dergisinin dış politika yazarı Goldberg, Obama’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bir ‘fiyasko’ olarak gördüğünü yazdı: Obama, Erdoğan’ı ılımlı bir Müslüman lider olarak görüyordu. Ama artık Obama, Erdoğan’ı bir fiyasko, muazzam ordusunu Suriye’ye istikrar getirmek için kullanmayı reddeden otoriter bir lider addediyor. (Sonradan yarım ağızla tekzip edildi ama...)

GÜLEN DE EKSİK KALMADI

- Fetullah Gülen: Gülen sohbetinde, Hz. Peygamber'in bir hadisini aktararak cennetin ‘kılıçların gölgesinde’ olduğunu söyledi. Gülen savaş durumunda ise ‘kılıcın hakkını vermek’ gerektiğini belirtti.
- Cengiz Çandar (Radikal): TSK'nın, daha önce oynadığı ‘demokratik denetim mekanizması’ rolünü aynı şekilde bugün oynamayacağını yazan Çandar, "Bu rolü, artık, bir kez oynayabilir. Düdüğü çalar. Oyunu durdurur. İleride olur mu olmaz mı, bilemeyiz. Ama buna imkân veren bir yola girilmiş olduğunu görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
- Ali Bulaç (eski Zaman yazarı): Bulaç, yazısında, "Kılıç her zaman gayrimeşru bir siyaset aracı mıdır? Zorbalar kılıç kullanır da, mazlumların kılıç kullanma hakları yok mu?" sorularını sorup şu cevabı verdi: Bazı durumlarda hakdır. Kılıç, daha büyük kıyamlardan korumak için kullanılabilir.
- İstihbaratçılar da uyardı: Emekli Emniyet yetkilileri Hanefi Avcı, Emin Arslan ve Sabri Uzun FETÖ'nün TSK ile Emniyet’teki örgütlenmesinin büyük tehdit oluşturduğuna dikkat çektiler. Avcı, FETÖ’nün TSK içindeki varlığı ile ilgili şunları söyledi: “Ordu içinde çok ciddi bir yapılanma var. Bu yapılanma Türkiye’nin geleceği için tehlikeli, hepimiz için rahatsızlık kaynağı...Bu yapının neler yapacağı konusunda hepimizin düşünceleri var. Bir müdahale olur vb. Her türlü fırsatı kullanabilirler."
- Emekli Tümamiral Haydar Mücahit Şişlioğlu: FETÖ’nün ordu içinde tasfiye edilmediğine vurgu yapan Şişlioğlu şu tespitte bulundu: Bunlar polis veya savcı gibi değil, elinde silah olan ve gerektiğinde bu silahı kullanabilecek kişiler. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden biri. Çünkü ortalık karmakarışık."
Bütün bu açıklamalara ve Zarrab operasyonunun zamanlamasına bakıyorum da, konunun hiç de masumane olmadığını düşünüyorum. Gezi kalkışmasıyla başlayan 17-25 Aralık sivil darbe girişimiyle tavan yapan ‘Erdoğan’sız Türkiye’ operasyonunun bir parçası olabilir mi?

Akşam
26 Mart 2016 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER