GÜNCEL

Melih Altınok : Satan razıymış alanı göreceğiz

Tarih
06 Ağustos 2019
İzlenme
1436 Kişi

Bildiğiniz üzere internet mecrasının da TV'leri sıkıcı hale getiren RTÜK'ün denetimine girmesine karşıyım. Tavrım bugünkü tartışmayla başlamış da değil. Geçen cuma bu köşede görüşlerimi ifade ettim. Bu yüzden "Olumlu yorumları, haksız ve acımasız eleştirileri tek tek analiz ettiklerini" söyleyen RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'in cevaplarını merakla okudum.
Şahin'in açıklamasından birkaç satırbaşı aktarayım:
- "Sansürden bilerek veya bilmeden, bir amaca hizmet ederek ya da bilinçsizce bahsedenlerin iyi niyetli oldukları düşünülemez.
Herkesin malumu sansür, yayınların daha yapılmadan denetlenmesi ve müdahalelerin uygulanmasıdır. Anayasamızda da açıkça sansür yasaklanmıştır."
- "İnternet üzerindeki platformlarda isteğe bağlı yayıncılığı düzenleme ve denetleme çalışmalarımız hayatın doğal akışına ters düşecek şekilde olmayacaktır."
netflix ile ilgili görsel sonucu- "Birçok ülkede internet yayın içeriklerinin denetlenmesi ve içerik üreticilerinin lisanslanmasına yönelik çalışmalar mevcuttur."
- "Özgürlük demek işimize geldiği gibi her an her zeminde karşımızdakinin kutsallarına, ailesine ve değerlerine sınırsızca küfretmek değildir."
- "Gerçekler ve örnekler ayan beyan ortadayken düzensizlik ve denetimsizlik talep eden sınırlı kesimin maksadını anlamak mümkün değildir.

***

RTÜK Başkanı ayrıca halkın büyük çoğunluğunun bu denetimi talep ettiğini söylüyor.
Yayınları denetim altına alınacak olan Netflix gibi mecraların da bu işe itiraz etmediğini, çalışmaların piyasa aktörlerinin katılımıyla sürdürüldüğünü önemle vurguluyor.
Yani satan da razıymış.
Tekrara düşmeden ve uzatmadan bir alıcı olarak kendi adıma şunları söyleyeyim.
İstanbul-İzmir arasının yeni yapılan harika otobanla 3,5 saate düştüğü bu çağda, içeriğin ışık hızına yakın bir sürede yayıldığı internet mecrasını etkin denetleyemezsiniz.
Daha fenası, insanları güvensiz internetin karanlık mecralarına itersiniz. Çoluğu, çocuğu kumar vb. kötü alışkanlıkları teşvik eden reklamlara, tuzaklara maruz bırakırsınız. Dolandırıcılara, terör simsarlarına ıslak zemin yaratırsınız. Ve asıl o zaman toplumsal çöküntüyü tetiklersiniz.
Yoksa aklı başında kimsenin darkweb şövalyeliği falan yaptığı yok.
Görüyorsunuz işte... Tüketiciler, TV'deki, internet platformlarındaki, hatta tekil kullanıcıların sosyal medyadaki paylaşımlarındaki içerikler konusunda ne kadar hassaslar. RTÜK'e ve diğer mecralara gelen seyirci, dinleyici şikâyetlerini hep birlikte medyadan okuyoruz.
Her gün bir dizi karakteri uygunsuz davrandığı için sanal alemde terbiye ediliyor!
Yani denetimin hasını bu alışverişin doğal aktörleri "piyasada" zaten layıkıylayapıyorlar.

***

Lisans vergi meselesini elbette Avrupa normlarında düzenleyelim. Ancak üye olunarak girilen kapalı devre sistemlerindeki yayınları, Atatürk'ün sigarasının mozaiklendiği RTÜK denetimindeki TV belgesellerine çevirmeyelim. Filmin, dizinin, eğlencenin, şarkının, klibin tadı kaçmasın.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • hursit dilaver

    08 Ağustos 2019
    0 0
    tabi 2001 den beri devlete, hukumete, şahıslar, siyasilere kufur, hakaret ,BATI DEĞERLERİ, İFADE ÖZGURLUĞU, DUŞUNCE BİLMEMNESİ diye diye n0rmalleşti ya. şimdi NİYE FALANCAYA KUFUR EDEMİY0RUM DERDİNE DUŞTU. hata mı aha işte AKPye s0r.2001den önce sıkı mı sen necdet sezere, ecevite hırla.. adamı öperlerdi. ama şimdi y0ut0bda, y0rumlarda, sitelerde b0l b0l kufur. PARA DA AB F0NLARINDAN TABİ. yazık
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER