DÜNYA

Mehmet Beyhan : Fransa Ordusu Mali'de Katliam Yaptı

Tarih
27 Ocak 2021
İzlenme
1221 Kişi

Mustafa Kutlu bir yazısında: ‘’Hukukun gücü yoktur gücün hukuku vardır’’ demişti. Gerçekten de bugün uluslararası hukuk sadece güçlülerin çıkarlarına hizmet ettiği için toplumlar güvensiz, bireyler mutsuz, gelecek belirsizdir.

Meşru güç kullanımını tekeline alan ülkeler her türlü hukuksuzluğu yapabilmektedir. Hâlbuki teorik olarak uluslararası hukuk devletleri iki açıdan ilgilendirir ve bağlar. Birincisi, öngörülebilirlik, ikincisi, meşruiyettir.

Fransa, Mali'de "misilleme" yaptı iddiası - Avrupa'dan HaberlerBiraz açmak gerekirse, devletlerin de bireyler gibi çıkarları vardır. Devletlerin çıkarları çatıştığında, uluslararası hukuka göre hareket etmesi beklenir. Böylece hem devletlerin eylemleri meşru olur hem de öngörülebilirlik sağlanır.

Ancak teoride böyle olsa da pratikte pek böyle olmadığının sayısız örnekleri mevcuttur. Tıpkı 3 Ocak’ta Fransa’nın Mali’nin Bounti köyüne insansız hava aracıyla bir düğün törenini bombaladığı gibi. Sivillerin üzerine bomba yağdıran Fransa ordusu 20’den fazla masumu katletti yüzlercesini yaraladı.

Fransa Müslümanları bombaladı: Mali'de en az 100 ölüFransa gerçekleştirdiği sivil katliamı gizlemek için isyancıları öldürdüğünü iddia etmektedir. Ancak Hamadoun Dicko isminde bir Malili öldürülen sivillerin isimlerini tek tek yayınlayarak onların terörist olmadığını kanıtladı. Hatta yerel kaynaklardan edindiğim bilgilere göre, damadın babası da öldürülenlerin arasındaymış.

Hamadoun Dicko’nun Reuters’e verdiği demeçte ‘’Bombalama sırasında cihatçıların etrafta olup olmadığını bilmiyorum ama katledilenlerin siviller olduğunu kesin olarak biliyorum’’ Dedi.

Mali’de Sınır Tanımayan Doktorların Misyon Başkanı Juan Carlos Cano, 15 Ocak’ta Middle East Eye’ın muhabirine yaptığı açıklamada: ‘’saldırı akşamı 8 yaralıyı tedavi ettik ve onlara refakat edenlerin düğündeyken bir hava saldırısına uğradıklarını söylediler’’ Cano’nun söyledikleri ile Hamadoun ’un söyledikleri birbiriyle örtüşüyor.

The French might have bombed a wedding party in Mali. And no one seems to care | Middle East EyeBütün bu gerçekler ortadayken Fransa Savunma Bakanı hâlâ 30 civarında isyancı öldürdüklerini iddia etmektedir. Mali Hükümeti Fransa Savunma bakanından sonra açıklama yapması tepkilere neden oldu.

 Görüştüğüm Malililer Fransa ordusu Mali’ye geldikten sonra her şeyin daha da kötüleştiğini söylediler. Hatırlanacağı gibi Fransa ‘’Mali’yi özgürleştirme’’ sloganıyla gitmişti. Ancak Malililer, Fransız ordusunun kabileler arasındaki çatışmaları derinleştirip Mali’yi esir aldığını düşünüyorlar.

Fransa’nın Mali’de uyguladığı siyasi, ekonomik ve askeri politikalar incelendiğinde oldukça çarpıcı sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Fransa ordusu, 2013’te Mali’ye gittikten sonra 2020 Mayıs ayına kadarki zaman diliminde 4000’den fazla insan öldürülmüş, 1.5 milyon insan yerinden olmuştür.

Bu acı tablo karşısında Malililerin Türkiye’den büyük beklentileri var. Bu beklentilerini şöyle ifade ettiler: ‘’ Kardeş Müslüman Türk halkı bilsin ki, bizler kaynakları elinden alınmış, kabileleri birbirine düşürülmüş çaresiz fukara bir halkız.

Macron′dan suçlama: Türkiye savaşçı bir tutum içinde | AVRUPA | DW | 01.11.2020Düğünlerimizi bile yasa boğmak için bombalanırız, kimimiz ölür, kimimiz sakat kalırız. Ne acımızı hissederler, ne feryadımızı duyarlar. Düğüne yapılan son bombalama ilk değildi ama Türkiye bize sahip çıkarsa belki son olur.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • mizan

    27 Ocak 2021
    0 0
    Zulüm Dağlara dayandıı.Kainat bunca zulmü kaldıramaz isyan eder. Zararı herkese dokunur.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER