DÜNYA

Mehmet Beyhan : Amerikan Rüyası Kâbusa mı Dönüyor?

Tarih
13 Ocak 2021
İzlenme
1223 Kişi

Amerikan Rüyası, çok çalışarak elde edilen başarı ve şöhret olarak tanımlanırdı. Ancak Amerikan toplumundaki gelir adaletsizliği, fakir ile zengin arasındaki uçurum giderek derinleşmektedir. Doğrusunu söylemek gerekirse artık çok çalışarak başarı elde etme umudu giderek azalmaktadır.

Trump destekçilerinin Kongre binasını basıp dehşet saçarak kan akıtması hem uçurumun derinliğini hem de Amerika’daki parçalanmışlığı çarpıcı bir şekilde ortaya koymaktadır. Kongre Baskını Amerikan tarihine kara bir gün olarak geçmekle kalmayacak aynı zamanda geleceğini de olumsuz etkileyecektir.  

Darbeci Amerika'da 'darbe'! | Nedim ŞENER | Köşe YazılarıBaskından sonra ABD’de devam eden tartışmalara baktığımızda iki görüşün ön plana çıktığını görüyoruz. Birinci görüş, Kongre Baskınını ‘’geçici yaz bulutuna’’ benzeterek Amerika kurumlarının güçlü olduğunu ve dünyaya liderlik etmeye devam edeceğini söylüyor. İkinci görüş ise ‘’Amerika’yı yeniden büyüteceğini’’ vadeden Trump’ın Amerika’ya büyük bir darbe vurduğunu ve bu darbenin yıkıcı sonuçlarını uzun süre yaşamak zorunda kalacaklarını belirtiyorlar.

Ancak her iki görüşte Amerika’nın içine düştüğü durumun nedenini Trump’a bağlıyorlar. Hâlbuki Amerika’nın içine düştüğü durumun kökeni 11 Eylül saldırısından sonra Bush dönemi ile başlamış, Obama ile devam etmiş ve Trump ile artmıştır.

ABD'de Trump'a darbe gibi genelge: ABD ordusuna Trump'ın emirlerine uymayın direktifi verildiAmerika’nın Afganistan ve Irak’a saldırmasının mali yükü 2008’deki ekonomik krizi hızlandırmıştır. Ekonomik kriz ise, toplumda var olan iki temel problemi daha görünür kılmıştır. Birincisi, somut verilere dayanan hak ihlallerin neden olduğu sosyal bölünmedir. İkincisi, ekonomik yeteneklerini hızla kaybetmesidir. Buna karşılık rakibi Çin’in birkaç yıl içinde aradaki farkı kapatacağı hesaplanmaktadır.

Deniz Ülke Arıboğan’ın ‘’Duvar’’ adlı kitabında: ‘’Geçtiğimiz yüzyıldan bu yana dile getirilen Akdeniz eski dünyanın okyanusuydu. Atlantik bugünün okyanusu, Pasifik ise geleceğin okyanusu olacağını’’ iddia etmişti. Bu iddianın gittikçe gerçeğe dönüşmekte olduğunu görüyoruz.

Pazar günü CNN İnternational’de konuşan Amerikalı bir diplomatın şu ifadesi dikkat çekiciydi: ‘’ABD’yi farklı kılan teknoloji alanında bile, yakın bir zamanda Pekin’in gerisinde kalacaktır.’’ Bu ifade bir yönüyle itiraftır diğer yönüyle Amerika’nın dünya liderliğini kaybedeceğine dair duyduğu korku ve öfkedir.

Trump sadece her iki duyguyu istismar etmesini bilen bir sonuçtur. Sebep ise, Amerika’nın siyaseti üzerinde etkili olan lobilerin neden olduğu kargaşadır. Daha somutlaştırmak gerekirse, Trump’a yakın web siteleri günler öncesinde Kongreye baskın yapacaklarını yazıp çiziyorlardı. Peki, CİA veya FBİ böyle bir baskını öngöremedi mi? Öngörmemesi mümkün değil. O zaman neden engel olmadılar?

Bana göre, İsrail’e yakın lobilerin yeni iktidarı iç sorunlarla meşgul edip İran’la yapılması muhtemel olan nükleer müzakereleri engellemektir. İsrail İran’a saldırmak için birçok tuzak kurdu ama İran bu tuzaklara düşmeyince, bu defa Amerikan halkını kullandılar

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER