GÜNCEL

Mahmut Övür : Necdet Özel’i ‘kaçırtan’ sorular

Tarih
04 Kasım 2016
İzlenme
1742 Kişi
FETÖ ve 15 Temmuz darbe girişimini araştıran Meclis komisyonunun, eski genelkurmay başkanlarını dinlemek istemesiyle neyin hedeflendiği bilinmiyor ama ilginç tartışmalar yaşanıyor. Şu ana kadar Hilmi Özkök, Işık Koşaner ve İlker Başbuğ dinlendi, Yaşar Büyükanıt rahatsızlığını gerekçe gösterip gitmedi. Gelelim Necdet Özel'e... Bir tek Özel komisyonun önüne çıkmayacağını, sorulara yazılı cevap vermesinin yararlı olacağını söyledi. Özel'in bu yaklaşımı komisyon üyeleri ve eski arkadaşları arasında tartışmalara yol açtı. Hatta "komisyondan kaçmakla" suçlandı.

Emekli Org. Özel suçlamalara karşı Fikret Bila'ya şöyle diyordu: "Kaçmadım, kaçsaydım 2011'de kaçardım." Peki, neden üç eski komutan Komisyon'a bildiklerini anlattı da Özel bundan kaçındı? Bunun anlamı neydi? Buna da şu cevabı veriyor: "Komisyonda ne sorulacağını bilmediğiniz için hazırlıksız oluyorsunuz. Sorunun sorulduğu andaki bilgelerle ve anında cevap vermek eksiklere yol açabilir. Ben gerçekten komisyona katkıda bulunmak istediğim için soruları yazılı olarak istedim ki, yanıtları araştırarak vereyim."
Bu yaklaşımın içinde kendisi dışındakileri, "gerçekten komisyona katkıda bulunmamakla" suçlama iması da var. Onu bir yana bıraksak bile bu yaklaşımın ikna edici olmadığı da çok açık. İşin püf noktası tam da burası. İkna edici bulunmadı çünkü Özel dönemiyle ilgili kafalarda soru işareti var. Emekli Orgeneral Özel, kritik bir süreçte genelkurmay başkanı oldu. Siyasetle ordu yönetimi arasındaki iplerin koptuğu bir noktada, devreye girdi ve derin kırılmalar yaşanmadan o sürecin atlatılmasını sağladı. Ancak sonrasının nasıl gittiği bilinmiyor.
En önemli soru da şu: Bugün karşımıza 15 Temmuz kanlı darbe girişimiyle çıkan FETÖ'cü subay ve generallerin bir üst rütbeye geçmelerinde Özel'in katkısı oldu mu? Belki de Emekli Orgeneral Özel'i "kaçırtan" veya kaygılandıran soru bu. Soruyu önemli yapansa arka planındaki vahim iddia. Siyaset kulislerinde denilen şu: Dönemin siyasi iktidarı ve doğal olarak ona bağlı MİT, özellikle 2013'ten sonra TSK içindeki paralel yapı unsurlarını listeler halinde Genelkurmay'a bildirdi.
Ancak o günlerde bir işlem yapılmadığı gibi 15 Temmuz darbe girişimi de gösterdi ki o günkü deyimiyle "paralel subaylar"a hiç dokunulmamış, tam tersine terfi ettirilmiş. Meclis Araştırma Komisyonu bu soruyu yazılı veya sözlü Özel'e sorar mı bilmem ama kamuoyu bunun cevabını merak ediyor.

Sabah
4 Kasım 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER