GÜNCEL

Mahmut Övür : Kürtlere açılan yeni pencere

Tarih
29 Kasım 2016
İzlenme
1435 Kişi
Kürt meselesinde çözüm sürecini siyaset zemininden çıkartıp, çatışmaya dönüştüren Kandil'in 20 Temmuz 2015 saldırısıydı. Bu saldırıyla "devrimci halk savaşı" başlatan Kandil, tüm gücüyle FETÖ ve DEAŞ'ın da içinde bulunduğu Türkiye karşıtı küresel cephede yer aldı.

HDP ise o andan itibaren "Türkiyelileşme siyaseti"ni bırakıp, siyasetle elde ettiği tüm kazanımları Kandil ve küresel güçlerin vaatleri uğruna heba etti.
Kısaca Kandil ve HDP hattı önünde duran siyaset yolunu değil şiddeti seçerek tarihi bir hata yaptı. Şu anki tablo ağırlıkla bu hatanın sonucu.
7 Haziran'dan sonra HDP, PKK'nın elinde oyuncağa döndü. Eğer HDP'deki makul siyasi kadrolar Kandil'e direnebilseydi bugün bambaşka bir tabloyu konuşurduk. Ancak onların şiddeti yeğlemesi, siyaset yolunun kapandığı anlamına da gelmiyor. Bu yolun açık olduğunu sadece Kürt halkı şiddete prim vermeyerek değil, devlet de açıklamalarıyla gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir süre önce altını çizdiği şu tespiti önemli: "Siyasetle ne yapmak istiyorsanız gelin yapın."
Tüm kuşatmalara, negatif propagandalara rağmen Türkiye, bu açılımı sürdürdüğü gibi Türk-Kürt ittifakını işaret eden ve bölgedeki Kürt sosyolojisine seslenecek yeni pencereler de açıyordu. Yoğun gündemde pek fark edilmedi ama Irak Kürdistanı'nda yayımlanan Rudav gazetesi bir süre önce önemli bir haber geçti. Haberde Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam şöyle diyordu:
"Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 14 ülkede temsilciliği var. Türkiye'de temsilciliği yok. Yerine parti temsilcileri görev yapıyor.
Bölgenin Türkiye'de de temsilcilik açması konusu bir süredir gündemde. Bu konuya olumlu yaklaşıyoruz."
Bu Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra oluşturmaya çalıştığı "Yeni normal"in bir sonucu. Parti olarak KDP ve YNK'nin temsilcilikleri vardı ama "bölgesel devlet"in yoktu. İlk kez önümüzdeki ocakta devlet temsilciliğinin açılacağı söyleniyor.
Bir süre önce Türkiye'ye gelen IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'yle bu konunun da ele alındığı belirtiliyor. Böylece IKBY, 15'inci temsilciliğini Türkiye'de açmış olacak.
Bu adım, sadece Irak Kürtleriyle değil, tüm Kürt sosyolojisiyle Türkiye'nin nasıl bir ilişki kuracağının ve birlikte hareket etme kararının önemine işaret ediyor.
Bu yaklaşım ve ittifak Kandil'i çaresiz bırakırken, arkasındaki küresel güçleri de öfkelendiriyor. Son saldırıların bir nedeni de bu olsa gerek.

Sabah
29 Kasım 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER