SİYASET

Kurtuluş Tayiz : İngilizler at değiştiriyor

Tarih
06 Haziran 2016
İzlenme
4358 Kişi

İngiliz The Economist’in 7 Haziran öncesi PKK ve HDP’ye verdiği destek hatırlardadır. İçeride Doğan medyası, dışarıda ise BBC başta olmak üzere İngiliz medyası seçimler öncesinde AK Parti ve Erdoğan’a karşı ölümcül bir karalama kampanyası sürdürdü. Dergi, AK Parti ve Erdoğan’a saldıran Selahattin Demirtaş’ı “Yakışıklı, karizmatik ve sadece 42 yaşındaki Kürt politikacı” diyerek bir hayli parlattı.

Ancak dokunulmazlıkların kaldırıldığı hafta The Economist, hem HDP’yi hem Demirtaş’ı gözden çıkaran bir sayıyla çıktı. 7 Haziran öncesi HDP’nin “çukur” siyasetini destekleyen dergi, yeni sayısında HDP ve Demirtaş’ı şehirleri PKK’ya terk etmekle suçlayarak, “Bugün seçim olursa HDP barajın altında kalır” değerlendirmesinde bulundu.
Bu tavır değişikliği kuşkusuz İngiliz medyasının teröre verdiği desteği geri çektiği anlamına gelmiyor. BBC halihazırda hâlâ Kandil’deki örgüt liderlerinin terör mesajlarını dünyaya duyurmaya devam ediyor. The Economist’in HDP’yi gözden çıkaran yorumunun sebebi Demirtaş’ın misyonunu tamamlamasıyla ilgili. Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla birlikte HDP ve Demirtaş hem içerideki hem de dışarıdaki güç merkezleri için birer “siyasi mevta” haline geldi. İngilizler sakat atla yol almayacak kadar siyasetin ve diplomasinin ustasıdır; bu noktadan sonra yapılacak tek şey at değiştirmekti ve onlar da bunu yapıyorlar.

PKK da, HDP de hiçbir zaman siyaset satrancının birer oyuncusu değildi ve olmadı. Körü körüne bağlı olanları bir tarafa bırakırsak aşağı yukarı bütün HDP’liler 7 Haziran seçimleri sonrası bu gerçeği açıkça gördü. PKK ve HDP Türkiye’ye karşı geliştirilen terör dalgasının sadece maşası ve taşeronuydu. Terörün gizli fakat asıl öznesi bu ülkeyi yönetmek isteyen uluslararası sistemdir.

Kullanma değeri kalmadığında ne HDP’nin, ne Demirtaş’ın bir değeri kalır; yeni aktörler, yeni siyasi organizasyonlarla yollarına devam etmeye çalışırlar.

PKK askerî, HDP ise siyasî olarak yenilgiye uğratıldığından, bu yapılara nefes aldıracak yeni projeler üzerinde çalışılmaya başlandı bile.

Türkiye’ye yeniden masaya oturulması yönünde yapılan uluslararası baskıların amacı; PKK’ya nefes aldırmak, örgüte yeniden toparlanma şansı sunmak ve 40 yıldır devam eden terör döngüsüne meşruiyet sağlayacak siyasi bir alan açmaktır. Türkiye’yi buna ikna edebilmek için de terörle şantaja devam ediyorlar.

Gidişat PKK ve HDP’nin aleyhinde; devletin mevcut kararlılığı PKK ve HDP’nin büyük oranda tasfiyesini sağlayacak özellik taşıyor. İçeriden ve dışarıdan PKK ve HDP’ye arka çıkarak bu gidişatı durdurmak istiyorlar. Bütün çabaları PKK ve HDP’nin sonunun Paralele benzememesi için.

Fakat devlet PKK ve HDP’nin boyunun ölçüsünü aldı; örgütün gücünü ve kabiliyetini test etti. Devlet, PKK ve onun uzantısı HDP’yi Paralel yapı gibi tasfiye edebileceğine kanaat getirdiği için hazırlıklarını da aynı yönde sürdürme kararı aldı. Bu süreçten geri dönüş olmaz.

Meseleyi bir de Kızılderililerin ağzından dinleyerek bitirelim. Bir Kızılderili atasözü der ki; “Eğer bir nehirde iki balık kavga ediyorsa, bilin ki oradan az önce uzun bacaklı bir İngiliz geçmiştir.”

Akşam
6 Haziran 2016 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER