DÜNYA

Hilal Kaplan : Musul günleri...

Tarih
17 Ekim 2016
İzlenme
1803 Kişi
Dün, Gaziantep'te terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonlar kapsamında, örgütün il genelindeki faaliyetlerini planlayan, lojistik destek sağlayan ve canlı bomba hücrelerini yöneten sorumlusu Mehmet Kadir Cabel ölü ele geçirildi.

Alevi Kültür Derneği'ne yönelik saldırıda bulunacağı ihbarı alınan DEAŞ hücre evlerine yapılan baskınlarda, DEAŞ'lı canlı bombaların kendilerini patlatması sonucu üç polisimiz şehit oldu.
Yarısı Suriye uyruklu, 8 DEAŞ'lı terörist de sağ ele geçirildi.
Ayrıca, Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu güçleri, DEAŞ için sembolik öneme sahip olan Dabık'ı bir gün içinde ele geçirdi. Soran beldesinin de alınmasıyla, Azez- Cerablus hattı Mare'ye kadar uzanmış oldu. 5000 kilometrekarelik güvenli bölge oluşturma planındaki bir dönüm noktası daha geçilmiş oldu.
Bu gelişmelerin hepsi üst üste konulduğunda Türkiye, sahada DEAŞ'la mücadele noktasında kısa zamanda etkili sonuç alan tek devlet olduğunu bir kez daha kanıtlandı.
Öte yandan, DEAŞ'a yönelik Musul operasyonunun ayak sesleri duyulmaya başlandı. Dün koalisyon güçleri Musul çevresindeki DEAŞ güçlerini bombaladı. DEAŞ, kente giriş çıkışları kapattı.
Operasyonun bu hafta başlaması bekleniyor.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, Irak hükümeti ile imzaladıkları anlaşmaya sadık kalacaklarını ve güçlerinin DEAŞ'a karşı beraber mücadele edeceğini vurguladı.
Barzani, şu an için Ankara ile Bağdat arasında oynamak zorunda olduğu satrancı yürütmeye çalışıyor.
Son kertede esas müttefikinin Türkiye olduğunu bilse de, sahadaki güç dengelerini kendi üstünü çizdirmeden nazarı itibara alıyor.
Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Musul'a başlayan operasyonlarda şu an için Türk güçleri yer almıyor" denilirken, "ABD'ye Şii güçleri Musul'a girerse yüzyıllık mezhep savaşlarının başlayacağını bildirdik. ABD uyarılarımızı ciddiye aldı.
Operasyonda Şii güçleri yok" ifadesi dikkat çekti.
"Şii güçleri"nden kastın salt bir mezhep olmadığını bu noktada hatırlatmak lazım.
Örneğin, söz konusu edilen güçlerden birisi olan milis grubu Esayib Ehli Hak lideri Kays Gazali, "Musul savaşında, İmam Hüseyin'in intikamını alacağız" açıklamasıyla aslında sadece DEAŞ'ı değil, Musul'un Sünni halkını da düşman gördüklerini ilan etmişti.
Nitekim Iraklı Şii milislerin, Sünnilere yaptığı kafa kesme, ateşe verme, vb. işkencelerin DEAŞ'ın ele geçirdiği tutsaklara yaptıklarından hiçbir farkı yoktur.
Bunun yanı sıra, geçtiğimiz günlerde Irak Başbakanı Abadi'nin buluştuğu Şii milis örgüt liderlerinden biri olan Hadi Amiri'yi, "Türkiye'nin Irak'a soktuğu tanklarını başlarında patlatacağız" şeklindeki gözdağından, diğer bir terörist grup lideri Mehdi el Mühendis'i, "Türkiye Musul operasyonuna katılırsa, Irak Kıbrıs'a döner" tehdidinden, Ekrem Kabi'yi de her fırsatta İran'a ettiği teşekkür ifadelerinden sonra DEAŞ'ı Katar, Arabistan ve Türkiye'nin desteklediğini iddia ettiği konuşmalarından tanıyabilirsiniz. Yani söz konusu olan milisler, hem Sünni hem de Türkiye düşmanı radikal bir terör örgütleri konsorsiyumundan fazlası değil.
Önümüzdeki günlerin gündemi Musul olacak.
Türkiye'nin sahadan ve masadan dışlanma çabalarıyla karşılaşacağı, buna karşın içeride safları daha da sık tutmamızın şart olduğu bir dönemden geçeceğiz. Herkes vatan safında yerini alsın.

Sabah
17 Ekim 2016


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER