POLEMİK

Hakan Albayrak : Kürdistan

Tarih
05 Mart 2019
İzlenme
2369 Kişi

HDP’li bir siyasetçi mahalli seçimlerle ilgili bir konuşmasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu kast ederek “Kürdistan’da biz kazanacağız” deyince hararetli bir tartışma başladı.

Tartışmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yer alıyor.

Her seçim konuşmasında değiniyor bu konuya.

Diyor ki:

“Kürdistan Kuzey Irak’ta. Çok seviyorlarsa oraya gitsinler. Benim ülkemde Doğu Anadolu var, Güneydoğu Anadolu var, Karadeniz var, Ege var, Marmara var; ama benim ülkemde Kürdistan diye bir bölge yok.” (Erzurum Mitingi, 27 Şubat 2019)

“İstiyorsanız, Kuzey Irak’ta Kürdistan var; defol oraya git!” (Artvin Mitingi, 1 Mart 2019)

“Yallah oraya! Git Kürdistan’a!” (Trabzon Mitingi, 2 Mart 2019)

***

Bir zamanlar “Komünistler Moskova’ya!”, “Şeriatçılar Suudi Arabistan’a!” denirdi.

Tepki duyulan ideolojik bir grubu yahut siyasi bir partiyi ‘defolmaya’ çağırma kolaycılığının ihyasından sakınmak lazım.

Şiddetin olduğu yerde tabii ki güvenlik kuvvetleri ve yargı devreye girer; meselenin fikir ayrılığından ibaret olduğu yerde ise -o fikir ayrılığı ne kadar derin olursa olsun- konuşalım,  anlaşmaya çalışalım; anlaşamasak da kimse kimseye kapıyı göstermesin, memleket hepimizin.

Şu da var:

“Komünistler Moskova’ya” veya “Şeriatçılar Suudi Arabistan”a diyerek ‘defolup gidilecek’ yer gösterenler, o yere asla sevilmeyecek ve zinhar beğenilmeyecek -hatta nefret edilecek- yer nazarıyla bakarlardı.

Erdoğan’ın, Irak’taki Kürdistan Bölgesi’ne öyle bir nazarla bakmadığını ümit ederim.

Orayı ‘defolup gidilecek’ bir yer gibi göstermenin Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde ve Erbil yahut Süleymaniye sokaklarında nasıl algılandığını / algılanacağını hesap ederek, daha fazla kalp kırmadan böyle konuşmayı bırakacağını da ümit ederim.

***

Kürdistan isminin ‘tu kaka’ gibi zikredilmesi Türkiye Kürtleri arasında da rahatsızlık ve kırgınlık doğuruyor olsa gerek; sadece HDP tabanında değil, her cenahtan Kürtler arasında.

Türkiye Cumhuriyeti’nde Kürdistan diye bir bölge resmiyette yok ise de, geçmişte resmen Kürdistan diye anılan illerimiz bugün de pek çok Kürt hanesinde bu isimle anılmaya devam ediyor.

CHP’li, AK Partili, Saadet Partili bir Kürt de özel sohbetlerde -bölücülük yapmayı aklının ucundan bile geçirmeden- “Bizim Kürdistan’da…” diye konuşabiliyor.

Tarihimizin bize bir mirası bu.

Başbakanken yaptığı bir konuşmada (19 Kasım 2013) Erdoğan da Osmanlı zamanındaki Kürdistan tanımlamasını hatırlatıp, bunun “tarihimizin bize devrettiği miras” olduğunu ve görmezden gelinemeyeceğini söylememiş miydi?

Keşke kendisi de görmezden gelmeseydi.

HDP ile bu konuda gene tartışsaydı; ama ‘Birlikte Türkiye’ olmayı candan benimseyen, bununla beraber Kürdistan ismine ayıp kelime muamelesi yapılmasını içlerine sindirmeleri mümkün olmayan Kürtlerin hassasiyetini gözeterek konuşsaydı.

Ne bileyim, ‘Toplumsal fay hatları ile oynamak kimseye fayda sağlamaz’ gibi cümleler kursaydı mesela.

***

Kürdistan ismi etrafındaki tartışmayı bu üslupla sürdürmek, seçim atmosferindeki Erdoğan’a -belki HDP’yi kıskıvrak yakaladığı zannıyla- cazip görünebilir; ama bu üslup toplumsal huzura hizmet etmediği gibi AK Parti’nin menfaatine de hizmet etmiyor.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Ksdhhudbfj

    10 Mart 2019
    1 0
    O "Kürdistan'da biz..." cümlesinin devamında "Türkiye tarafında da..." şeklinde bir ifade var. Bu net bir bölücülük. Lafı eğip bükmeye gerek yok. Osmanlı'da Kürtlerin ayrı bir devlet kurmak gibi bir hayali yoktu ve Trakya demek gibi bir şeydi Kürdistan demek. Ama şimdi bu kelimeyi kullananlar, vatanın bölünmez bütünlüğünü hedef alıyorlar. Bu kadar romantik, hayalci olmak yerine Müslüman olarak feraset sahibi olmanızı bekliyoruz sayın Albayrak.
  • VATANSEVER

    10 Mart 2019
    2 0
    7 Bölge ile çevrelenmiş Anadolu topraklarında kurulmuş ve şu an varlığını devam ettiren bir tek devlet var o da Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Bir tek yurt var o da Türkiye' dir Hakan efendi,yok öyle kürdistan mürdistan, kime yaranmaya çalışıyorsun?
  • KURTBEY

    09 Mart 2019
    2 1
    Hakan albayrak laf ebeliği yapıp aklınca Erdoğana karşı algı operasyonu yapıyorsun.Biz o kürdistan söylemiyle neyin kastedildiğini çok iyi biliyoruz.Aslında sende bunu çok iyi biliyosun ama işte laf ola beri gele.
  • MUSTAFA

    07 Mart 2019
    2 1
    Hakan bey kavran kargaşası yapıp algı yapmaya calışıyorsun eyvallah .
  • xray

    06 Mart 2019
    2 0
    kürdistan bir devlet hayali komistlik ve şeriat yönetim şekli. hakan bey biraz daha okursa olacak.
  • Ahmet Güveli

    06 Mart 2019
    4 0
    Aferim Hakan Albayrak'a Cumhurbaskaninin muhaliflerinin kalemi gibi, aferuum
  • Fd

    06 Mart 2019
    10 0
    Bu yazı aşırı hocacı çizgide yani ütopik ve realiteden uzak
  • Muhammedin annesi

    06 Mart 2019
    5 0
    Yorumunuz banaçok garip geldi.Kürdistan kelimesini kimin ne niyetle kullandığını siz bizden daha iyi bişiyorsunuz!....
  • kulo

    06 Mart 2019
    3 0
    hadi canım sen de, sen de... reisin dediği tarafa doğru tıpışta yavaştan. ahan da işte orda kapı, üstünde de sapı. hadi canım, boş yapma... rüzgar çıkarma, yandan yandan get belkim para bulursun... hadeee...
  • Tespit

    06 Mart 2019
    10 1
    Bak bak bak.. Neymiş? Konuşulacakmış, anlaşılacakmış, hassasiyetmiş, uzlaşıymış... Teröristle konuşma uzlaşma isteyenler de defolsun... Cehennemindibiistan'a...
  • Varto

    06 Mart 2019
    7 1
    Kürtlerin ana vatanı TÜRKİYEDİR biz Bayrağımızdan Devletimizden memnunuz
  • kubilay

    06 Mart 2019
    4 2
    helal olsun size sayın Albayrak bu sözden bu manaları çıkartabimek. Nutkum tutuldu kalem ve söz erbabı olmak böyle birşey demekki. Ah benim güzel cahillihim ahh.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER