DÜNYA

Cem Küçük : MOSSAD Başkanı ve Netanyahu’yu, bin Selman’a götüren gizemli uçak

Tarih
09 Kasım 2019
İzlenme
2138 Kişi

Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler herkesin malumu. Amerika ve Batı dünyası İsrail’le birlikte Suriye’nin kuzeyinde bir PKK devleti kurmak için tam gaz çalışıyor. Türkiye’nin Barış Pınarı Harekâtı’yla hepsinin oyunu bozuldu ama hedeflerinden caymış değiller. 

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emîrliklerinin PKK/YPG’ye finansman sağladığı artık bilinen bir gerçek. Arkalarındaki İsrail de onlara stratejik destek sağlıyor. PKK/YPG’ye her türlü moral motivasyonu sağlıyorlar. Mazlum Kobani gibi teröristlere hedeflerinizden sakın vazgeçmeyin diyorlar.

Geçen ekim ayının son haftasında yaşanan bir olay aslında Orta Doğu’daki ilişkilerin çok da girift olmadığını gösteriyor. 22 Ekim’de ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Riyad’a geldi. Orada birtakım görüşmeler yaptı. Daha sonra kritik bir gelişme daha yaşandı. 

netanyahu bin selman ile ilgili görsel sonucuBen Gurion Havalimanı'ndan kalkan ve Suudi Arabistan'a indikten 55 dakika sonra doğrudan Tel Aviv'e dönen gizemli bir uçak ortaya çıktı. 

İsrail'in Haaretz gazetesinin editörlerinden Avi Scharf, Twitter’dan bir bilgi paylaştı ve akıllı telefonlara indirilebilen özel bir uygulamayla, Ben Gurion Havalimanı'ndan kalkan ve Suudi Arabistan'a indikten 55 dakika sonra doğrudan Tel Aviv'e dönen bu gizemli uçağın hareketini takip ettiğini belirtti.

İsrail'n Maariv gazetesinden gazeteci Yossi Melman da sosyal medya hesabından "Dün gece Ben Gurion Havalimanı'ndan Suudi Arabistan'a gizemli bir uçuş yapıldı. Söz konusu uçak, seferini yıkamak için 2 dakikalığına Amman'a indi, oradan da Riyad'a geçti. Pistte sadece 55 dakika kaldı ve sonra Ben Gurion'a geri döndü" paylaşımında bulundu. Melman'ın paylaşımında kullandığı "seferini yıkamak" tabiriyle, Suudi Arabistan ile İsrail arasında diplomatik ilişkilerin bulunmaması nedeniyle uçakların önce üçüncü bir ülkeye inmesini kastettiği ifade ediliyor (Timeturk.com).

ABD Savunma Bakanı Mark Esper tam o günlerde Riyad'daydı. Tel-Aviv’den kalkan uçakta Başbakan Netanyahu ve MOSSAD Başkanı Cohen vardı. Suriye'deki gelişmeleri ve Barış Pınarı Harekâtı’nı görüştüler. O görüşmeye bin Selman da katıldı.

gizemli uçak ile ilgili görsel sonucuTel-Aviv’den Riyad’a giden uçağın tipi Challenger 604. Bu uçak birkaç hafta önce de içinde kim olduğu bilinmemekle birlikte Tel-Aviv’den Kahire’ye gidip gelmişti (The Jeruselam Post). 

Eylül ayında İsrail’in BM Büyükelçisi Danny Danon, The Jerusalem Post’a verdiği röportajda bazı Arap devletleriyle resmî ilişkisi olmayan İsrail’in BM ve başka yerlerde İran’a karşı beraber çalıştıklarını açıklamıştı. 

Suudi Arabistan’da bin Selman’ın ipleri Cemal Kaşıkçı cinayetinden ötürü Amerika’nın elinde.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER