DÜNYA

Bercan Tutar : Dünya yeni bir küresel düzene doğru ilerliyor

Tarih
23 Şubat 2023
İzlenme
1122 Kişi

Yarın, 24 Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşının birinci yıldönümü... Savaşta ikinci yıla girerken ABD ve Rusya arasındaki küresel restleşme daha da sertleşti. Batı'nın Ukrayna krizini bir dünya savaşına çevirerek Rusya'yı ortadan kaldırmak istediğini vurgulayan Vladimir Putin, önceki gün yaptığı açıklamada Rusya'nın 'savaş meydanında yenilgiye uğratılamayacağını' kaydetti.
Rus lider, ABD ile imzalanan 'Yeni START' isimli nükleer silahları azaltma anlaşmasını askıya aldıklarını duyururken Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitri Medvedev de nükleer dâhil her silahı kullanabileceklerinin altını bir kez daha çizdi.
ABD Başkanı Joe Biden ise Polonya'dan "Ukrayna, Rusya için asla bir zafer olmayacak. Ancak Rusya işgali durdurursa savaş hemen biter" sözleriyle meydan okudu.
Görüldüğü üzere taraflar geri adım atmak niyetinde değil. Bu da küresel çatışma riskini daha da artırıyor. Bütün bu meydan okumalar Ukrayna'daki savaşın şiddetlenerek daha da uzayacağını ve yayılacağını gösteriyor.

***

Çünkü ABD, Ukrayna savaşı ile birlikte küresel sistemdeki 'pivot' (oyun kurucu) pozisyonunu terk ederek 'rebalance' (yeni denge arayışı) politikasına yöneldi. Ancak bunda dikiş tutturması çok zor. Mecburen daha önce olduğu gibi 'imbalance' (dengesizlik) bataklığına yeniden savrulacak. Bunun en büyük kanıtı da ABD'nin 'Benden sonrası tufan' diyen adımlarıdır.
Haliyle biraz sıkışan ABD her tür 'jeopolitik kundakçılığa' soyunmaktan çekinmeyecektir.
ABD'nin bu kirli siyaseti ilk denediği bölge Türkiye'nin hegemonlaştığı İslam coğrafyasıydı. Türkiye'nin yükselişiyle 2003-2011 arasındaki bütün Ortadoğu projesi altüst olan Washington, bu tarihten sonra bölgede kaos, darbe, iç savaş ve sabotaj stratejisini devreye soktu.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER