EKONOMİ

Ali Saydam : Ekonomiden birilerine kötü haber: Enflasyon düştü!

Tarih
06 Mart 2019
İzlenme
907 Kişi

Üzülenler olacaktır ama tespit emek zorundayız: Türkiye ekonomisinde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu - TÜİK’in açıkladığı verilere göre enflasyon, beş ay sonra ilk kez, yıllık bazda yüzde 20’nin altına indi ve yüzde 19,67 oldu. Ayrıca, Şubat ayında Türkiye tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaşıldı. Bazılarına göre, TÜİK ve Türkiye İhracatçılar Meclisi, seçim öncesi rakamları olumlu yönde eğip büküyor… Herkesin gözü önünde nasıl yapıyorlarsa…

 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Şubat ayında ihracatın 13,6 milyar dolara yükseldiğini açıklayarak bunun Türkiye tarihinin en yüksek ihracat rakamı olduğunu söyledi.

 

Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre Şubat 2018’de 6,08 milyar dolar olan dış ticaret açığı, Şubat 2019’de yüzde 69,58 azalarak 1,85 milyar dolara geriledi. GTS ülke ticari sınırları yanı sıra Türkiye’deki 21 serbest bölgenin de ticaret verilerini içeriyor.

 

Enflasyonun aylık yüzde 0,16 artışı, beklenin altında kaldı. Reuters haber ajansının anketinde beklenti, enflasyonun yüzde 19,9 olması yönündeydi.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da Twitter hesabından açıkladı: “Şubat ayı enflasyon rakamı alınan tedbirlerin etkisini gösteriyor. Enflasyon gerilemeye devam edecek. Özellikle yüzde 19.02’den yüzde 18.12’ye gerileyen çekirdek enflasyon, düşüş eğiliminin giderek belirginleştiğini ortaya koyuyor.”

 

Kötümser yorumcular yine yanıldılar.

 

Endeksteki 418 maddeden 235’inde artış, 154’ünde düşüş gerçekleşmiş. Tüketici fiyatları bazında Şubat ayında bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı, yüzde 35,19 ile marulda olurken, onu maydanoz ve kırmızı lahana izlemiş. Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 14,99 ile erkek kazağında gerçekleşmiş. Bunu yüzde 14,66 ile domates takip etmiş.

 

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç Tüketici Fiyat Endeksi - TÜFE’de 2019 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,15 düşmüş.

 

Halkımıza yapılan en büyük kötülükmüş gibi eleştirilen tanzim satışlarının etkisini de gıda fiyatlarında gördük. Bugüne kadar satılan meyve, sebze ve bakliyat, yaklaşık 2 bin 500 tona yaklaşmış. Bundan sonra nohut ve pirinç satılacakmış…

 

Devletin ve de hükümetin perakendecilik işine el atmak gibi bir niyeti olmadığını, ilk günlerde tutturdukları kuyruk edebiyatının da zemininin kalmadığını bilmelerine rağmen buradan hâlâ siyasi rant bekleyen bazı muhalif liderlere ne demeli… Bugüne kadar devleti ‘işi olmayan’ alanlardan çıkarmaya çalışan bir siyasi görüşe sahip mevcut iktidarın, en ilkel devlet ekonomisine geri dönmesi mümkün olabilir mi?

 

Bakan Berat Albayrak, rakamları şöyle değerlendirmiş:

 

“ÜFE’deki ciddi düşüş de, enflasyondaki düşüşün güçlenerek devam edeceğini gösteriyor. Gıda enflasyonun mevsimsel olumsuz etkiye rağmen, beklentilerin altında kalması Tanzim Satış kararının gıda fiyatlarını baskılamadaki başarısını göstermiştir. Önümüzdeki süreç için enflasyon açısından çok daha iyimseriz. Mevsimsel olumsuzlukların geride kalması ve ikinci çeyrekten itibaren özellikle gıda tarafında atacağımız yapısal adımlarla, yaz aylarından itibaren tüm kalemlerde güçlü düşüşler göreceğiz.

 

2019’u YEP’teki hedeflerimizden daha iyi bir performans ile kapatacağımıza ve tek haneli enflasyon hedefimize beklenenden daha kısa sürede ulaşacağımıza inancımız tam.”

 

1 Nisan’dan itibaren ekonominin çökmesini ve bu sayede iktidarı devirmeyi bekleyenlere kapak olabilecek bir açıklama…

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER