SİYASET

Ali Saydam : Millet ne diyor?..

Tarih
15 Şubat 2024
İzlenme
1148 Kişi
 Türkiye’nin siyasal, toplumsal ve iktisadi hayatıyla ilgili önemli konuları masaya yatıran AREDA Survey’in Ocak ayı “Sosyometre” araştırmasının sonuçlarını şirketin genel müdürü Yusuf Akın iletti.

Areda’nın çalışmalarını dikkate değer bulmamızdaki en önemli faktör son seçim sonuçlarıdır… Özellikle siyasi araştırmalarındaki isabetsiz tahminleri nedeniyle anket firmalarının itibarı son derece düşüktür. Areda ise bunlar arasından sıfıra yakın yanılma payıyla seçim sonuçlarını tahmin etmeyi başarmış bir firma olarak, Genar ve Optimar araştırma şirketleriyle birlikte öne çıktı…

Firmanın Ocak ayı Sosyometre’sinde hayli çarpıcı sonuçlar var… Öncelikle İstanbul’da Murat Kurum’un durumu… Araştırmaya göre Kurum, kendisinin de ifade ettiği gibi %52 ile önde.

Bakın İstanbul'u Kim Kazanıyor! Son Seçimi Bilen Şirketin Anket Sonucu! - Hayat Gazetesi OrduAnkara’da ise şartlar biraz daha farklı; Mansur Yavaş kazanır diyenler %54,8’e ulaşmış. Hatta, “Yavaş kazanır” diyenlerin AK Parti seçmeni içindeki oranı %13,1, MHP içindeki oranı ise %18,9. Yani, Cumhur İttifakı kendi seçmenlerinin tamamını Turgut Altınok adına ikna edebilirse Ankara’yı da zorlayacak gibi görünüyor.

Bir de “Sizce CHP Dem Parti ile ittifak yapmalı mıdır” sorusu var… Ortalamada yüzde 65,1 “Hayır” demiş. Fakat partilere dağılım ilginç… AK Partililer yüzde 12,5 oranında “Evet, ittifak yapmalı” derken; bu rakam CHP’lilerde yüzde 63,9. Başka bir deyişle CHP içinde ittifaka karşı olanlar yüzde 36,1‘lik oranla hiç de küçümsenemeyecek boyutta… Öte yandan DEM’liler, beklendiği gibi, CHP ile ittifak konusunda çok daha hevesli: Yüzde 90,4 “Evet” demiş…

Araştırmada ‘genel başkanlık’ anlamında performans değerlendirmesi de yapılmış; Özgür Özel ile Kemal Kılıçdaroğlu karşılaştırılmış. CHP seçmeninin yüzde 72,9’u, DEM’in ise yüzde 87’si Kılıçdaroğlu’nu daha başarılı bulduklarını belirtmiş. Cumhur İttifakı ise “Özgür Özel” demiş (ortalama %93,5). Bu da hep akıllardaki o soruyu bir kez daha gündeme getiriyor:

Söz konusu sonuç gerçekleşirse yenilmeye doymayan Kılıçdaroğlu’nun önünü açar mı?..

Araştırma, toplumsal yaşamı etkileyen diğer unsurlarla ilgili de pek çok veri içeriyor. 2024 yılında enflasyonun yüzde 30’lar düzeyine indirileceğini belirten hükûmetin açıklamalarını inandırıcı bulmayanların oranı yüzde 65,6 düzeyinde imiş. Bu bağlamdaki ‘güvensizlik oranı’ AK Parti seçmeni içinde %29,3 iken MHP içinde ise %34,5. Yani, Cumhur İttifakı’nın 3’te 1’i ikna edilmeyi bekliyor.

Kurumlara karşı güvenin sorgulandığı araştırmada birinci sırada Cumhurbaşkanlığı (yüzde 36) yer almış. Muhalefete güven ise yüzde 25’te kalmış. Bilindiği üzere ülkemizdeki anketlerde ‘en güvenilir kurum’ yıllarca silahlı kuvvetler çıkardı. Son birkaç senedir bu durum değişti…

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER