DÜNYA

Abdulkadir Selvi : Barzani bağımsızlık kararını donduracak mı?

Tarih
03 Ekim 2017
İzlenme
2166 Kişi
MECLİS’teki resepsiyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan salona girdikten sonra askerlerin olduğu bölüme yöneldi. “Her an her şeye hazır olalım” dedi. Komutanlar, “Biz hazırız” karşılığını verdi.

Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar’ın İran’a gittiği haberini de o sırada öğrendik. Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce İran’a giderek, askeri planlamayla ilgili çalışmaları yaptı. Bağımsızlık referandumuyla tırmanan kiriz yeni bir evreye giriyor. Duyguların yerini reel politik alıyor. Ama 25 Eylül’e kadar diplomasi ön plandaydı. Referandumun gerçekleşmesiyle birlikte askeri seçenekler öne geçmiş durumda. Uluslararası meşruiyet açısından askeri planlar, Irak ordusu üzerinden planlanıyor. Ama İran ve Türkiye planlamanın her aşamasında aktif olarak devredeler.

Harekât planlarının Irak Anayasası’na göre durumu tartışmalı olan Kerkük, sınır kapıları ve havalimanlarının öncelikli olarak yapıldığı söyleniyor. Komutanlar, Meclis resepsiyonunda ser verdi sır vermedi ama krizin bir askeri müdahaleye gerek kalmadan çözülmesi için, “Alt düzeyde temaslar sürüyor” denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her an savaşa çıkacak bir başkomutan edasında. Savaş heveslisi değil ama burası Ortadoğu. Bu coğrafyada askeri seçenek masada olmadan diplomatik çözüm bulunmuyor.

Yazının devamını okumak için tıklayınız

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER