GÜNCEL

Zafer Şahin : CHP’de hedefteki iki isim

Tarih
25 Temmuz 2023
İzlenme
836 Kişi

CHP’nin hafta sonu gerçekleşen belediye başkanları ve Parti Meclisi toplantıları beklendiği üzere hareketli geçti.

Birbirlerini üstü kapalı düelloya davet eden belediye başkanları. (İmamoğlu-Kerimoğlu)

Ateist-Sol-Sosyalist olduğunu vurgulayarak Kılıçdaroğlu’nu istifaya çağıran belediye başkanı! (Fındıklı - Ercüment Çervatoğlu.) Kendisine “Hiç kimse vazgeçilmez değildir” diyen İmamoğlu’na “Bu Churchill’in bir sözü. Britanya’nın mezarlıkları kendini vazgeçilmez sananlarla doludur” cevabını veren Kılıçdaroğlu… vs.vs.

Bütün bu tartışmaların ardından görevden alınan 4 il ve 1 ilçe örgütünün itirazlarının değerlendirildiği PM oylamasında muhalifler 41 sayısını yakalamayı başaramadı. Beş oylamadan ikisinde çoğunluğu sağlasalar da PM’deki oy dengesini yarı yarıya getirseler de Kılıçdaroğlu ipleri tamamen eline aldı.

Yaklaşan yerel seçimin de etkisiyle artık siyasetin kendine has dinamikleri işlemeye başlayacak.

Ne mi olacak? İmamoğlu ile birlikte hareket eden Grup Başkanı Özgür Özel ve Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın muhtemelen koltuklarını kaybedecek.

Günaydın’ın MYK toplantılarına katılması meşhur Zoom toplantısından sonra yasaklanmıştı. Günaydın “Yok böyle bir şey” diyor ama Kılıçdaroğlu’nun artık ona eskisinden daha mesafeli olacağını tahmin etmek zor değil.

Benzer bir mesafe koyma durumu Özgür Özel için de kendiliğinden gelişecektir. Genel Başkan’a açıktan cephe alan bir Grup Başkanı olarak mevcut pozisyonunu koruması zor görünüyor. Bu bir kulis bilgisi değil. Siyasetin yazılı olmayan kurallarının işi götüreceği yer bugünden belli.

Süreç muhtemelen tam da Çehov’un o meşhur sözünde anlatıldığı gibi ilerleyecek: “Tiyatronun birinci sahnesinde duvarda bir silah asılıysa, o silah o oyunda mutlaka patlar.”

Hafta sonu yaşananlar daha birinci sahne. Sürprizlere hazır olun.

Not: Kılıçdaroğlu’nun “CHP’nin ilkelerine bağlı, geçmişi temiz birisi olsa yarın bırakırım” sözünden sonra parti kulislerinde ve sosyal medyada Oğuz Kaan Salıcı’nın adı dolaşıma sokuldu. Acaba neden?

AK Parti’nin büyükşehir adayları

AK Parti’de sekiz ay sonraki yerel seçimlere yönelik dikkat çekici bir hareketlilik var.

Muhalefet cephesindeki çekişmeler ve ittifaktaki dağılma emareleri bu hareketliliği daha da artırıyor. Bütün hesaplar 2019’da kaybedilen büyükşehirleri geri almak üzerine yapılıyor.

Özellikle üç büyük kentte ismi büyükşehir adayı olarak geçen çok sayıda isim var. 

İstanbul’da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca… Eski Çevre Bakanı Murat Kurum… İlçe belediye başkanlarından Tevfik Göksu, Şadi Yazıcı, Hilmi Türkmen…

Ankara’da Murat Kurum, Turgut Altınok, Asım Balcı, Murat Ercan, Serhat Oğuz…

İzmir’de Hamza Dağ ve Mahmut Özgener’in adları büyükşehir adaylığı için geçiyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER