GÜNCEL

Yavuz Bahadıroğlu : “Metroda taciz” olayının kökleri

Tarih
03 Kasım 2019
İzlenme
2472 Kişi

Sosyal medyada günlerdir dolaşan videoyu dehşetle seyrettim. 29 Ekim günü bir grup metroda bağıra çağıra “Onuncuyıl Marşı” söyleyerek bütün metroyu velveleye veriyor. İşin bahanesi Cumhuriyet Bayramı kutlamaları. Bu arada “modern giyimli” (ne demekse) bir kadın, gözüne kestirdiği sakallı-sarıklı bir vatandaşı Atatürk posteri ile taciz ediyor. 

O kadına göre, sarıklı-sakallı vatandaş “Kemalist” devrimlere kıyafetiyle karşı geldiği için “suçlu”! Aklınca cezalandırıyor.

Sakallı-sarıklı vatandaş buna rağmen hiç istifini bozmuyor. Sükûnetini koruyor. Vakur ve ciddi duruşunu bozmadan, sadece başını indirip yüzünü saklamaya çalışarak yolculuğuna devam ediyor.

Ben o vatandaşın yerinde olsam, kendimi tutamaz, ölüm pahasına sille-tokat girişirdim. Sonra ne mi olurdu? Televizyonlar bangır bangır bağırır, gazeteler manşete çeker, bir “mürteci”nin, Cumhuriyet Bayramını kutlayan gençlere nasıl saldırdığını bire bin katarak anlatırlardı. 

Envai çeşit iftira atarlardı. Bu bahane ile İslâm’a ve İslâmi hayata dil uzatır, ortalığı velveleye verirler, kadın örgütleri yürüyüşler yapar, “linç” kampanyaları düzenlerlerdi. 

Hâlbuki ortada tam bir “taciz”, tam bir kışkırtma, dolu dolu ahlâksızlık, hazımsızlık, yobazlık, soytarılık, iğrençlik var: Atatürk’ün ve cumhuriyetin âlet edilmesi de cabası…

metro sakallı ile ilgili görsel sonucu“Münferit bir olay” deyip geçemiyorum, çünkü çok tekrarlanmaya başlandı. Gerçek şu ki, kendini “Kemalist” olarak tanımlayan gruplar her türlü suça karşı “şerbetli” olduklarını düşünüyorlar.

Benzer bir olay da iki hafta önce benim başıma geldi…

Bir ilçe belediyemizin düzenlediği konferansımı önce iptal ettirmeye çalıştılar. Belediyeye baskı yapmaya çalıştılar. Belediye Başkanı ve ekibi dik durunca, bu kez yerel gazetelerde konferansın iptal edildiğine dair yalan haberler yaptırdılar. Bu haberler bazı televizyon kanalları tarafından haber bültenlerinde yayınlandı. Amaçları boş salonda beni konuşturmaktı. Buna rağmen konferans salonu hınca hınç doldu. Durmadılar, bu kez de seçtikleri on kişilik küçücük bir grupla konferansımı bastılar. 

Şamata yapmaya başladıklarında kürsüye yeni çıkmıştım. Cuş-u huruşla ve tüm dinleyicilerimin ayakta katılımlarıyla İstiklâl Marşı’mızı okumaya başladım. Çaresiz dağıldılar. 

Sorulacak soru şu: Bu küçücük gruplar, metrodaki insanları taciz etme ya da kalabalık konferansları fütursuzca basma cüretini nereden alıyor?..

Kendilerine bir zarar gelmeyeceğinden nasıl bu kadar emin olabiliyorlar?..

yavuz bahadıroğlu ile ilgili görsel sonucuİnsanların hakkını-hukukunu nasıl bu denli umursamazlıkla gasp edebiliyor, kişinin seyahat ve konuşma özgürlüğünü engelleyebiliyorlar?..

Kendileri gibi olmadığına inandıkları vatandaşları nasıl ahlâksızca taciz edebiliyor, kişinin demokratik hak ve hürriyetlerini kısıtlayabileceklerini sanıyorlar?

Asıl sorgulanması gereken budur ve bunu “İstanbul’u CHP adayının kazanmasıyla oluşan genel hava” ile izah etmek mümkün değildir.

Bu dürtünün kökleri daha derin: Ortada CHP’nin siyasi seyrinden ve hukukun “ideolojik boyut”undan beslenen bir “intikam sendromu” var! 

Açıkçası, “Atatürk övgüleri”ni gitgide arttıran ve “Atatürk’ün partisi CHP” imajını güçlendirici beyanatları sıklaştıran AK Parti kurmaylarının ve mensuplarının da bu gidişatta sorumluluğu olduğunu düşünüyorum.

Herkes şunu bilsin ki, “Kemalizm” dâhil, hiçbir ideoloji birleştirici-bütünleştirici değildir.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • alim

    04 Kasım 2019
    4 0
    ben mustafa kemalin askeriyim der her seyden kurtulursun, bu aralar pkk bile mustafa kemalain askerleyle is tutuyor,is yaptigi icin batida bazi hain kesimlere yerlesti......ve orada yer edindi bu ülke ne cekiyorsa mustafa kemalden cekiyor... adam ölmüs gitmis sevabi varsa kenine gunahi varsa kendine, bu putlastirip ilahlastirma nedir 100 senedir ,her hain hirsiz, hortumcu darbeci hep mustafa kemal dedi artik biktik ismini bile duymak istemiyor insana gina getirdiler...
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER