DİNİ YAZILAR

Sibel ERASLAN : Hadisleri inkardan sonra sıra Kur’an’a mı geldi?

Tarih
26 Aralık 2018
İzlenme
3158 Kişi

Prof. Mustafa Öztürk'ün ‘Kur'anı Kerim’ hakkında bazı sempozyumlarda söyledikleri ve KURAMER'de neşredilmiş ifadelerinden yola çıkarak alevlenen tartışma hocanın restiyle sona erdi. Almanya'ya çekip gideceğini işittik. Destek bulacağı açık... 

Öztürk, tarihselci yaklaşımlarıyla bilinen bir kişi. Özetle, Allah'ın vahyini, manalar ve kavramlar olarak indirdiğini, Rasulullah'ın da bu manaları belleyip, Arap diliyle ifade ettiğini söylüyor. Bu hüküm çerçevesinde Öztürk, Kur'an’ın Hz. Peygamberin dönemindeki örfler içerisinde, o asrın düşünsel dünyası ve kelimeleriyle vücut bulduğunu söylüyor. Bu şartlar altında Kur'an tarihsel bir metin haline geliyor. 

Aslında bu epey eski bir tartışma. ‘Kur'an, kadim midir’ şeklinde Emeviler döneminden bugüne kadar gelirken özü pek de değişmedi... 19. yy'dan sonra artarak kültleşen, tanrısız tanrı olarak sorgusuz sualsiz maruz kaldığımız modernizmin baskısıyla, zaten 2 asırdır hayattan kovulmuş kutsala dair, ölgün bir ruh çağırma seansı.  

Prof. Öztürk, Cihad ile ilgili Kuramer tarafından basılmış makalesinde, “Kur'an Mekke döneminde özellikle Yahudiler hakkında olumlu bir dil kullanmasına rağmen, Tevbe suresi 29. ayette, aynı zümrenin ‘Allahsızlar’ diye nitelendirilmesi arasındaki uçurum”a dikkat çeker.“Kur'an’daki bu keskin üslup ve tikel hüküm değişikliklerinin tek tek ve lafzen Allah tarafından belirlendiği kanaatinde değilim” der... Cihad ile ilgili ayetlerin ‘Allah'ın ahlakiliği’ tartışmasını getireceğini ifade eder. (Kuramer de bunu basar)  

***   

Diyanet bu konuda isim vermeden açıklama yapmak zorunda kaldı diyerek hayıflanan arkadaşlarımız var. Tam aksini düşünüyorum. Diyanet zaten böyle durumlarda konuşmalı. Akademi odalarındaki felsefi tartışmaları müslümanların güncel meselesiymiş gibi gündeme getiren ilahiyat çevrelerini üzüntüyle seyrediyoruz. 

Cihad ayetlerini haşa Allah Teala inzal etmedi, Hz. Peygamber kendi güncelinden yaşam hikayesinin içindeki ihtiyaçlarından dolayı söyledi” mi denilecek? 

Kimse bana, ama fıkıhta ikinci bir görüş var, kelamcıların bazıları der ki demesin. Ben buna çok net ifadeyle “Yazıklar Olsun!” diyorum. Allah aşkına Kitabınızdan şüphe ve mahcubiyet içindeyseniz, bari hoca olmayınız...   

*** 

Asrın idrakini söyletmeliyiz İslam'ı” nakaratı, maalesef İslam'ın güncellenmesi adı altında komplekslerle kıvrandığımız bir savunma mekanizmasına dönüşüyor. Kuvvetle esen hadisleri reddetme rüzgarından sonra şimdi de ayetlerin hangisini Allah söyledi haşa hangisini Peygamber söyledi ye mi geldik... Bu nasıl bir hezeyan? 

Bu nasıl bir yoksullaşma... 

Yahu ‘Allah’ derken bile, insanın içi bir toparlanır, kendine bir çekidüzen verir. Ezan okunduğunda “Aziz Allah” diyen sıradan insan, güya alim geçinen bu adamlardan çok daha mutmaindir inanın buna! 

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

  • YORUMLAR
  • Fevziye Beyazıtğlu

    01 Ocak 2019
    0 1
    olaydan sonra Mustafa hocanın bir çok videolarını dinledim.. sizin yorumunuzla alakalı bir algı oluşmadı kafamda..insan harcamak ne kadar ucuz oldu artık..çok üzücü...katli vaciptir fetvasının neresinde duruyorsunuz..
  • hursit dilaver

    27 Aralık 2018
    0 1
    unutmayın 1960larda ALİ FUAT BAŞGİL ne demişti.BİZDE İLAHİYAT FAKULTELERİ DİN ALİMİ DEGİL,DİN TENKİTÇİSİ YETİŞTİRİR.aynen böyle demişti yüce şehit.buradan din alimi yetişmiyorsa,namazsız,kabir hesabına,sorguya inanmıyan,kuranı peygamberin yazdığına inanan (BUNLAR KEMALİSTLER ARASINDA belki hepsi) ve kendi kafalarna göre yorum yapan ve mezhep imamlarını, İCMA,KIYASI REDDEDEN utanmasalar allah yok diyecekler de,(KABİR BAŞINDA ATA BUNLARI BEYZBOL SOPASI İLE KARŞILIYACAK ONDAN KORKUYORLAR).
  • hursit dilaver

    27 Aralık 2018
    0 1
    sayın yazar bir ara tvde irana laf edenlere çok bozulmuştu da acep bu yazar ablamız humeyni muhibbi mi demiştim. galiba islami bir eylem diye humeyninin iranını desteklemişti gençliğinde. hep aynı hata yapıldı. MHPyi dinleseydiniz. iranın türkiyenin en büyük rakibi olduğunu öğrenirdiniz.bu işin islamla ilgisi olmadıını, IRANIN HER FIRSATTA BİZE DÜŞMANLIK YAPTIGINI BİLİN. ONLAR MECUSİ,Şİİ,ACEM,BİZ SÜNNİ. bu fark bile HAŞDİ ŞABİYE,NUSAYRİ ESEDE HAYRAN SELAMETÇİ TAYFAYA DUYURULUR.,
  • Barış

    26 Aralık 2018
    0 0
    Çok güzel de hala bu Kur'an'ı Kerim'in olduğu ülkelerde Allah'ın isimlerinden biri olan hak insanlar arasında yoksa, okutulduğu ülkelerde haram yemenin önüne gecilemiyorsa, insanlar kesinlikle ve kesinlikle inançlarının kaynağını sorgulamak zorunda kalacaktır. Her mahallede üç dört camisi olan bir ülkede Siz Allahın sözleriyle hak ve adaleti saglayamazsanız insanlarda sorgulamak zorunda kalır .
  • ayoruk

    26 Aralık 2018
    1 0
    2) Bu sapık, benim ne öküzlüğümü bıraktı yazmadık, ne sapıklığımı. Oysa bahsi geçen ayet, yüzünden de okusan tersinden de okusan, anlam hep aynı anlam çıkıyor. Kısaca bu ayeti vermemde ki gaye, "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" hurafesinin biz müslümanlara uymadığını anlatmaya çalışmaktı.
  • ayoruk

    26 Aralık 2018
    1 0
    1)Sibel Bacım, bu soytarı hepey bir insanın kanına girmiş bile. Geçenlerde, Erem Şentürk Kardeşimiz, piyango biletleri ile ilgili bir makale yazmıştı. Ben de bu makaleyi, Bakara Suresi, ayet 214 ü gündeme alarak desteklemek istedim. Sapığın biri, Vay sen misin bu türkçe meali veren, "sen kimsin ki ayet veriyorsun, günümüzde ki Türkçe mealler ve tefsirler gerçeği yansıtmaz", " Kuran peygambere inmiştir, onun muhatabı odur" gibi hezeyanlar.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER