GÜNCEL

Serdar Turgut : Gürsel Tekin’e bak CHP’nin durumunu çöz

Tarih
20 Ocak 2016
İzlenme
1345 Kişi

“Niye olmuyor?” veya “Niye yapamıyoruz?” sorusuna bir türlü net cevap bulamayan CHP, aslında Gürsel Tekin’in yaşadıklarına bir baksa sorunun cevabını kolaylıkla bulabilir.

Gürsel Tekin, kendisini CHP’li olarak tanımlamayan halkla bağlantısı en sağlam olan, o halkın içinden gelmiş ve onların hissiyatını en iyi anlayan isimdir.

TBMM’yi ziyaret eden insanların birlikte hatıra fotoğrafı çektirmeyi en fazla arzuladıkları CHP’li o oldu. Ancak halkın hissiyatını bir türlü anlayamayan CHP, kuruluşundan itibaren “gerçek halktan” soyutlanmış olarak varlığını sürdürdü.

Böylece CHP’nin kitlesel tabanını oluşturan halk da, gerçek halktan soyutlanmış olarak var olma gibi bir tuhaflık içine itildi. O gerçek halkın içinden gelmiş, onların dilinden konuşmayı başaran Gürsel Tekin, bu kopukluğu giderme yolunda CHP’nin elindeki en büyük kozlardan biriydi.

Ancak “gerçek halk”ın onu sevmesine ve kendisine yakın bulmasına rağmen parti tabanını oluşturan “soyutlanmış halk” onu bir türlü benimsemedi. Gerçek halkın onu seviyor olması da bunun asıl nedeni olabilir.

Bu yüzden son kongrede Genel Sekreter Gürsel Tekin, parti meclisi dışında kaldı. Onun genel sekreterken parti meclisine seçilememesi, Kemal Kılıçdaroğlu’nun değişimin nasıl olması gerektiğini aslında gördüğünü ve bunu parti tabanına bir türlü kabul ettiremediğini gösteriyor.

“CHP bu ikilemi nasıl aşacak, ilkelerinden büyük tavizler vermeden gerçek halkın taleplerine nasıl karşılık verecek, ilkeleri ile inancı ve dindarlığı nasıl uzlaştıracak?” bunların hepsi zor sorular.

Kılıçdaroğlu sorunları biliyor ve çözmek istiyor, ama CHP içinde yapısal engeller var. Bunların ne olduğunu en iyi Gürsel Tekin’in yaşadıkları gösteriyor.

 

BİR FOTOĞRAF

Aslında popülist söylemlerden hiçhoşlanmam, ama bu defa bir istisna yapıp bunagirmem gerekiyor. Gürsel Tekin’in halkın içindengeldiğini söyledim ya, bunu en iyi kanıtlayanfotoğrafı da aşivde buldum. Tekin, 1981 yılındaKadıköy’de garson olarak çalıştı. O günlerinfotoğrafını sunuyorum size. Garsonlukyapmış olması, halkı anlaması içinotomatik bir yol değildir ama halklabağlantı kurmasını kolaylaştırdığıda kesindir.

Habertürk
20 Ocak 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER